Σάλος με την ανακοίνωση της Επιτροπής Εμβολιασμών για το AstraZeneca. Όλες οι αντιδράσεις.
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το σκεύασμα της AstraZeneca.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της εν λόγω Επιτροπής, ουσιαστικά… άδειασε την Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κάνοντας λόγο για λάθος διατύπωση.
«Η Επιτροπή είχε το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ ό,τι επιθυμούσε με τη σύσταση που έκανε. Έλαβε την απόφαση να μετακινήσει την ηλικία από τα 30 και άνω στα 60 και άνω, για να ελαττώσει τη φοβία κυρίως νέων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, που μπορεί πολύ σπάνια να πάθουν το περίεργο σύνδρομο της θρομβοπενίας και αιμορραγίας», τόνισε.
Εξήγησε πως η απόφαση ελήφθη βάσει της αλλαγής της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της Ελλάδας, όμως, «με το σκεπτικό που παρουσίασε την απόφαση, που ήταν αρκετά δύσκολο να το καταλάβει κανείς, το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από αυτό που επιθυμούσε η Επιτροπή». «Ο λόγος που το άλλαξε, ήταν για να απαλλάξει από τη φοβία τις νέες γυναίκες που έχουν τρομοκρατηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca».
Η απόφαση «ήταν καλή και σωστή για λόγους ψυχολογικούς, αλλά το σκεπτικό ήταν δύσκολο για τον κόσμο να το καταλάβει, δεν παρουσιάστηκε σωστά», προσέθεσε.
«Εγώ, αν είχα πάρει αυτό το εμβόλιο την 1η δόση, θα έκανα και τη 2η. Καταλαβαίνω τη φοβία. Πιθανόν αργότερα να ληφθεί η απόφαση να δοθεί ένα διαφορετικό εμβόλιο, όχι για ουσιαστικούς αλλά για ψυχολογικούς λόγους», κατέληξε.
«Να δώσουν αμέσως εξηγήσεις»
Από την πλευρά της η πρόεδρος ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca, εξαιτίας του μεγάλου προβληματισμού σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου.
«Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στη χθεσινή απόφαση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο βαριάς νόσησης από κορονοϊό, τονίζοντας πως «μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», σημείωσε.
Αιχμές Τσίπρα
Στο ζήτημα με την αλλαγή σύστασης από την επιτροπή εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε την Δευτέρα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη που έδωσε στο STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα:
«Μήπως δεν έγινε σωστή διαχείριση με την υπόθεση του AstraZeneca;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος τοποθετήθηκε στο θέμα, τονίζοντας: «Ο εμβολιασμός είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Το απέδειξαν οι νέοι άνθρωποι που κατά χιλιάδες εμβολιάστηκαν με το astra zeneka, παρά τις ανησυχίες και τους φόβους.
Μια γενιά που η κυβέρνηση διαρκώς στοχοποιεί με την πολιτική και την ρητορική της. Μια γενιά που έδειξε τι σημαίνει υπευθυνότητα απέναντι στους ανεύθυνους που μας κυβερνάνε. Απέναντι σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη που έκαναν πλιάτσικο με τα εμβόλια που προορίζονταν για υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες.
Ανήκω στους ανθρώπους που έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca. Θα κάνω και τη δεύτερη. Αυτό όμως δεν αναιρεί τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες ,πρώτα από όλα για την διάλυση της εμπιστοσύνης απέναντι στην επιστήμη και τους επιστήμονες. Να είναι ξεκάθαρο ότι, εάν υπάρχει σήμερα κάποιος που με τις πράξεις του τροφοδοτεί τους αρνητές, αυτός είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης.
Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, θα συνεχίζουμε να παλεύουμε μαζί με τους ανθρώπους που μπορούν να χτίσουν έναν νέο μέλλον για αυτή την χώρα. Για να νικήσει η ζωή!».
ΚΙΝΑΛ: Επικίνδυνη η σύγχυση από τις δηλώσεις της Επιτροπής
«Η σύγχυση που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών για το AstraZeneca είναι ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.
«Η Επιτροπή οφείλει να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο τροποποίησε την εισήγηση της και με ποια επιστημονικά δεδομένα το έπραξε.
Γιατί οι ως τώρα αναφορές της δεν πείθουν και δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία στους πολίτες.
Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση. Συνδέεται η τότε απόφαση της για την χορήγηση του AstraZeneca, με το εσπευσμένο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, λόγω της μακρόχρονης καραντίνας;
Υπάρχει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Στον εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες», προσθέτει.
Κικίλιας: Πότε δεν πρέπει να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολίου
Απαντήσεις για το επικοινωνιακό χάος σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές. «Πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι σαφώς περισσότερα από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε» είπε και τόνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έκανε σήμερα τη δεύτερη δόση AstraZeneca» ξεκαθαρίζονας σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να το αποφεύγουν οι πολίτες:
«Όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμεί η δεύτερη, θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο. Σας πληροφορώ ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει σπεύσει και κάνει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Και έτσι πρέπει.
Και νομίζω ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν. Πρέπει να είναι διακριτό το πώς τοποθετούνται και τι εισηγούνται οι επιστήμονες που έχουν τη γνώση και τι λένε όλοι οι υπόλοιποι, πολλές φορές με όρους επικοινωνίας».
Για τα εμβόλια ο υπουργός είπε ότι σήμερα φτάσαμε τα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς. «Σήμερα έχουμε φτάσει στα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα προχωράει πάρα πολύ καλά» κατέληξε.
Θεμιστοκλέους: Πράγματι άλλαξε επειδή μειώθηκαν τα κρούσματα
Σήμερα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παραδέχτηκε ότι το ηλικιακό όριο άλλαξε επειδή μειώθηκαν τα κρούσματα και άφησε το ενδεχόμενο να αλλάξει ξανά, με βάσει τα δεδομένα του ιικού φορτίου.
Μιλώντας το πρωί στο Open o Μάριος Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως οι προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής βασίστηκαν και στα κρούσματα και πως έτσι «σώθηκαν ζωές των ηλικιακών αυτών ομάδων, που αν δεν είχαν εμβολιαστεί θα κινδύνευαν».
Και επανέλαβε τη σύσταση της Επιτροπής να επαναληφθεί ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, γιατί «οι αρνητικές πιθανότητες αν δεν έχει συμβεί κάτι στην πρώτη δόση είναι απειροελάχιστες».
Επίσης, δήλωσε πως μόνο εάν υπήρξε θρόμβωση μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca ή εάν συντρέχει ιατρικός λόγος, που βεβαιώνεται από γιατρό, θα μπορεί κάποιος να αποφύγει τη δεύτερη δόση με το σκεύασμα της συγκεκριμένης εταιρείας.
Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο συστήνεται κανονικά στην Ελλάδα, όπως και σε τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή ieidiseis