Αν ήταν πηχυαίος τίτλος σ’ εφημερίδα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το «Στους ρυθμούς της Δέλτα»- όπου «Δέλτα», φυσικά, η διαβόητη πια μετάλλαξη του κορωνοϊού που είναι εξαιρετικά μεταδοτική και «ρυθμοί» αυτοί στους οποίους χορεύει σύσσωμος ο πλανήτης εκ νέου, κάθε φορά που ο covid… βαράει το ντέφι.
Η κατάσταση, λίγο-πολύ, γνωστή, μ’ ελάχιστες «παραλλαγές» από χώρα σε χώρα: η Δ έχει ανεβάσει εκ νέου τα κρούσματα στα ύψη, με αποτέλεσμα το ένα κράτος μετά το άλλο να επιστρέφει στην τακτική των πιο αυστηρών (έστω κι αν όχι των ακραία αυστηρών) μέτρων, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιριού και η διασπορά του ιού θα έπρεπε, με βάση τη… λογική, να περιοριστεί σημαντικά.
Οι μάσκες σιγά-σιγά επιστρέφουν και στους εξωτερικούς χώρους, τα μαγαζιά θα σερβίρουν μόνο καθήμενους και όχι όρθιους προκειμένου ν’ αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι συνεχείς παραινέσεις/ εκκλήσεις για να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του γενικού πληθυσμού (μια και αποδεδειγμένα οι εμβολιασμοί αποτρέπουν σε τεράστιο βαθμό τη βαριά νόσηση και, συνεπακόλουθα, το θάνατο) ολοένα και πιο έντονες.
Το μέγαλο πρόβλημα- που τείνει να εξελιχθεί σε δυσεπίλυτη «μάστιγα»- είναι η απροθυμία ενός (συνεχώς και μικρότερου, πάντως) μέρους της κοινωνίας να εμβολιαστεί, δίνοντας έτσι βλακώδη παράταση ζωής.
Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να υποδέχονται τα μαγαζιά μόνο τους εμβολιασμένους προκειμένου να μη διασπαρεί περαιτέρω ο ιός σε κλειστούς χώρους, με τα «μεικτά» καταστήματα να μειώνονται ολοένα και περισσότερο.
Η Μάλτα, ωστόσο, ήταν η πρώτη χώρα που το πήγε πιο πέρα το όλο πράγμα και πήρε την πιο δύσκολη- και συνάμα θαρραλέα, καθώς θα έχει σίγουρα μεγάλο κόστος στον τουρισμό της- απόφαση αναφορικά με την πανδημία: από την προσεχή Τετάρτη (14/7) κλείνει τα σύνορά της στους ανεμβολίαστους, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
«Θα είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το κάνει αυτό, όμως χρειάζεται να προστατεύσουμε την κοινωνία μας», σχολίασε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Κρις Φερν.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από ανάλυση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, που έδειξε πως τα κρούσματα στο μικρό νησί της Μεσογείου διπλασιάζονται καθημερινά από την Δευτέρα.
Μέχρι σήμερα οι τουρίστες μπορούσαν να επισκεφθούν τη Μάλτα αν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ή αν επιδείκνυαν αρνητικό τεστ PCR. Η μοναδική εξαίρεση ήταν οι Βρετανοί, οι οποίοι περνούσαν μόνο αν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, λόγω της παραλλαγής Δέλτα που έχει κυριαρχήσει σχεδόν ολοκληρωτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Φερν συμπλήρωσε πως παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των επισκεπτών, οι οποίοι παρά το ότι επεδείκνυαν αρνητικό τεστ για να εισέλθουν στη χώρα, ήταν ανεμβολίαστοι και «συνέβαλλαν» στην περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ο υπουργός τόνισε επίσης πως η Μάλτα αναγνωρίζει μόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδουν η ΕΕ και η Βρετανία. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι μονάχα για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, που έχουν βρεθεί θετικοί ή έχουν αναρρώσει από τον ιό.
Από τον κανόνα των εμβολιασμένων με δύο δόσεις που μπορούν να μπουν στη χώρα εξαιρούνται μόνο τα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, τα οποία θα μπορούν να εισέρχονται αν έχουν αρνητικό τεστ και συνοδεύονται από γονείς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η Μάλτα έχει εμβολιάσει πλήρως το 79% (!) του πληθυσμού της και στόχος της είναι να φτάσει στο 85% άμεσα. Επί σειρά ημερών τον Ιούνιο κατέγραφε μηδενικά νέα κρούσματα, όμως την τρέχουσα εβδομάδα αυξήθηκαν απότομα οι μολύνσεις, φτάνοντας τις 96 σήμερα. Παράλληλα, το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε επίσης στο 1,18 ανά 100 τεστ.
Η είσοδος στην πανέμορφη Μάλτα, λοιπόν, απαγορεύεται στους αρνητές. Μπορεί να είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που πήρε αυτή την απόφαση, αλλά είναι δεδομένο πως θ’ ακολουθήσουν κι άλλες.
Αναγκαία σημεία των (δύσκολων) καιρών…
Πηγή menshouse.gr