Ρεκόρ αναμένεται να καταρρίψει ο τωρινός καύσωνας. Αναλυτικά η πρόγνωση για το επόμενο τριήμερο.
Παρατεταμένο κύμα καύσωνα που διαρκέσει έως και την Παρασκευή 6 Αυγούστου, πλήττει όλη τη χώρα, με θερμοκρασίες που σε κάποιες περιοχές θα αγγίξουν ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Οι δύο πιο θερμές ημέρες αναμένεται να είναι η Δευτέρα και η Τρίτη.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ο υδράργυρος, την Παρασκευή έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 107 σταθμούς ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 43,3 βαθμοί Κελσίου, στην Πλατανούλια Λάρισας.
Διαβάστε ακόμη: Καύσωνας Αυγούστου: Γιατί θα είναι ιστορικός
Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας θα διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι οποίες θα κορυφωθούν την Δευτέρα 02/08 και θα ξεπεράσουν τοπικά τους 45˚C.
Αφόρητη αναμένεται να είναι η κατάσταση στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλη Πλειώνη, η θερμοκρασία μεσοσταθμικά θα φτάσει στην πρωτεύουσα τους 44 βαθμούς Κελσίου. «Αυτές είναι οι μέσες θερμοκρασίες ανά περιοχή. Αυτές, τοπικά, σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας, μπορεί να αυξηθούν αρκετά παραπάνω. Μπορεί να φθάσουν τους 46 και 47 βαθμούς, σε επιμέρους σημεία», επεσήμανε ο Μ. Πλειώνης.
(Διαδραστικός χάρτης με τη θερμοκρασία ανά περιοχή και ανά μέρα και ώρα)
Σύμφωνα με τη πρόγνωση του meteo, το Σάββατο αναμένονται συνθήκες καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες στους 42-44 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές ελάχιστες και έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα πελάγη.
Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 31 Ιουλίου σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καύσωνας, ενώ υψηλές θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έντονο θα είναι το αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο από 19 έως 42-43, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 41-42 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.
Καύσωνας: Ώρα μηδέν για το πιο καυτό κύμα του φετινού καλοκαιριού – Τι λένε οι ειδικοί
Εν τω μεταξύ, κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα όσον αφορά στο νέο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας. Οι μετεωρολόγοι εφιστούν την προσοχή των πολιτών, καθώς οι θερμοκρασίες που έρχονται είναι επικίνδυνες για την υγεία. Την ώρα που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα προστασίας για να προστατεύσει τους ανθρώπους.
- Ολοταχώς για ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών
Ο υδράργυρος αυτόν τον Αύγουστο πρόκειται να σκαρφαλώσει πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου, με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά, να διευκρινίζει πως το πρώτο τριήμερο του μηνός δεν θα είναι απλώς ιδιαιτέρως καυτό, παρά θα μείνει και στην Ιστορία, με τις θερμοκρασίες ρεκόρ που θα σημειωθούν.
«Κατά τη γνώμη μου στον τωρινό καύσωνα ίσως να μην παρατηρηθούν πολλά ρεκόρ κατάρριψης των απολύτως μέγιστων θερμοκρασιών, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν πολλά ρεκόρ διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών σε διάφορες περιοχές της χώρας», λέει χαρακτηριστικά.
- Ο καύσωνας δοκιμάζει την Αττική
Εν τω μεταξύ, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος τονίζει πως η Αττική θα δοκιμαστεί και προγιγνώσκει πως ο υπάρχων καύσωνας θα έχει διάρκεια συνολικά 12 ημέρες. Πιο αναλυτικά, στην Αττική θα επικρατήσουν οι εξής μέγιστες θερμοκρασίες ανά ημέρα:
- Παρασκευή: 41-42°C
- Σάββατο: 41-42°C
- Κυριακή: 40-41°C
- Δευτέρα: 43-44°C
- Τρίτη: 42-43°C
- Τετάρτη: 42-43°C
Ο κ. Καλλιάνος προβλέπει και αυτός πως ετούτους ο καύσωνας, «πιθανότατα, θα μείνει στην Ιστορία» και ταυτοχρόνως υπολογίζει πως θα «εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους στην Ιστορία». Χαρακτηρίζει, δε, ως death valley τις παρακάτω περιοχές, όπου ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο»:
- Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας
- Θεσσαλικός κάμπος
- Πεδινή Φθιώτιδα – Ευρύτερη περιοχή Λαμίας
- Νότιο τμήμα Ηπείρου – Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα
- Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) – Πέριξ του Αγρινίου
- Κωπαΐδα Βοιωτίας – Ευρύτερη περιοχή Θήβας
- Κεντρική Εύβοια – Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας
- Πεδιάδα Ηλείας – Ευρύτερη περιοχή Πύργου
- Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)
- Λακωνικός κάμπος – Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης
- Αργολικός κάμπος – Άργος, Ναύπλιο
- Δυτική Αττική
- ΒΑ Κορινθία – Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου
- Ανατολική Ρόδος
- Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)
- Δεκαπενταύγουστος με βίαιες βροχοπτώσεις και κυκλώνες
Την ίδια στιγμή, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για καύσωνα αγνώστου διάρκειας και προειδοποιεί πως είναι πιθανό να τον ακολουθήσουν «βίαια» καιρικά φαινόμενα.
«Το είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη όπου τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ακολούθησαν βίαιες βροχοπτώσεις. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μια τέτοια ακολουθία καιρικών φαινομένων συμβεί και στη χώρα μας κοντά στις 15 Αυγούστου και μετά.
Εξαιτίας διαφορετικής θερμοχωρητικότητας οι θάλασσες λειτουργούν σαν τεράστιες αποθήκες θερμότητας – ενέργειας. Αυτό μπορεί για την ώρα να μην μας απασχολεί θα το συναντήσουμε όμως σύντομα μπροστά μας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε αντιμέτωποι με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά ή ακόμη και κυκλωνικές καταστάσεις.
Το ζήσαμε πέρυσι με τον μεσογειακό κυκλώνα που χτύπησε τη χώρα μας αρκετά πιθανό να το δούμε και φέτος.
Γενικότερα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα πολλά χρόνια μιας και η φύση προσπαθεί να αντισταθμίσει με αυτόν τον τρόπο έντονες διαταραχές στο θερμοκρασιακό προφίλ της για τις οποίες διαταραχές η επιστήμη προσπαθεί να προσδιορίσει την αιτία ή τις αιτίες και σίγουρα σε αυτό δεν ευθύνεται μόνο η ανθρώπινη δραστηριότητα», σημειώνει ο μετεωρολόγος.
Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους
- Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ
Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).
Τι ισχύει για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα
Εγκύκλιο με τους δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους δικαιολογείται η μη προσέλευσή τους στην υπηρεσία τους εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, λόγω των συνθηκών καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, θεωρείται δικαιολογημένη για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας, η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα:
- Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα
- Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
- Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία
- Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα
- Έγκυοι
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, οι προϊστάμενοι μπορούν να επιτρέψουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα. Τονίζεται δε πως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Τι ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε, το υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργοδότες να λάβουν τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα αλλά και να μειώσουν την απασχόληση τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες, δηλαδή μεταξύ 12:00 και 16:00, όπου κριθεί απαραίτητο.
Συγκεκριμένα, εφίσταται η προσοχή στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και συστήνεται μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των παραπάνω ωρών.
Μείωση ωραρίου ή και παύση εργασιών συστήνεται και σε εργαζόμενους σε υπαίθριες εργασίες.
Δείτε την εγκύκλιο αναλυτικά: