Το πρώτο κουδούνι του νέου σχολικού έτους αναμένεται να χτυπήσει στις 13 Σεπτεμβρίουκαι οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία, με όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.
Φέτος πρόκεται να επαναλειτουργήσει κανονικά η δια ζώσης διδασκαλία, ωστόσο η τηλεκπαίδευση θα παραμείνει για ειδικές περιπτώσεις μαθητών, όπως αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
“Η επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι η επαναφορά στη δια ζώσης διδασκαλία. Αυτή είναι η δέσμευσή μας, αυτή είναι η ευθύνη μας”, δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, και τόνισε πως η τηλεκπαίδευση θα ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Πώς θα επιστρέψουν στο σχολείο μαθητές και εκπαιδευτικοί
Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.
Όσο για τους εκπαιδευτικούς, οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Τονίζεται ότι τα τεστ θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ.
Ο έλεγχος των εγγράφων των εκπαιδευτικών στα σχολεία θα γίνεται από τους Διευθυντές των Σχολείων, ενώ θα λειτουργήσει και ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις.
Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Εμβολιασμένο το 85% των εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί είναι υπέρ του εμβολιασμού, γεγονός που αποδεικνύεται και από το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών του κλάδου, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας και της επιβολής,τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος,μιλώντας στο Mega.
“Είμαστε υπέρ του μαζικού, καθολικού εμβολιασμού χωρίς αστερίσκους. Εκεί που υπάρχει η διαφωνία της ΟΛΜΕ είναι η έννοια της υποχρεωτικότητας, της επιβολής, της ποινής, της διαθεσιμότητας και γενικότερα του εκφοβισμού. Η ΟΛΜΕ έχει πράξει το καθήκον της από τον Γενάρη που ζητούσαμε την προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών. Φτάσαμε σε ένα ποσοστό στη Δευτεροβάθμια που υπερβαίνει το 80%.Έχουμε υπερβεί το 85% γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν νοσήσει”, σημείωσε και στάθηκε στη διαφοροποίηση μαθητών – καθηγητών και στη χρήση των rapid tests παρότι ως τον Μάη γινόταν χρήση των σελφ τεστ.
“Η θέση της ΟΛΜΕ είναι το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να περνάει αυτά τα σελφ τεστ. Ο στόχος δεν είναι μόνο το 10%, να ελέγχεται το 100%”, τόνισε.