Απαγόρευση κυκλοφορίας και νέα μέτρα ανακοινώθηκαν για τις «κόκκινες» περιοχές στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τα δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει οπωσδήποτε να προληφθεί ένα νέο κύμα της πανδημίας.
Έτσι, στο «κόκκινο» (επίπεδο 4) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.
Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας εντάσσεται στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3)
Έτσι, τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:
– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Επίσης, οι νέοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.
Σημειώνεται, πως σύμφωνα με την Επιτροπή, ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμού σε συνδυασμό με την διασπορά των μεταλλάξεων, έχει συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο των κρουσμάτων, ώστε να χρειάζεται η λήψη μέτρων.
Παράλληλα, η πτώση της θερμοκρασίας, οι γιορτές που έρχονται και η παρέλαση θέτουν έναν επιπλέον συναγερμό ώστε πάση θυσία να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην επαναληφθούν εικόνες από πέρυσι, όπως έξω από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.