Ο κορονοϊός και η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνουν στην Ελλάδα και όπως είναι φυσικό τα συμπτώματα είναι στο επίκεντρο. Το πρόβλημα είναι ότι μοιάζουν με το κρυολόγημα…
Το 37% των ασθενών με Covid-19 -δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις- θα συνεχίσουν να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από τρεις έως έξι μήνες, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ότι η μακρόχρονη Covid-19 δεν είναι ασυνήθιστη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας (NIHR), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», μελέτησαν στοιχεία για περισσότερους από 273.000 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς Covid-19» βρέθηκαν να είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, τα συμπτώματα στην κοιλιά, η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι και το άγχος ή η κατάθλιψη.
«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων όλων των ηλικιών μπορούν να εμφανίσουν μία γκάμα συμπτωμάτων και δυσκολιών ένα εξάμηνο μετά τη λοίμωξη Covid-19», δήλωσε στη «Γκάρντιαν» ο επικεφαλής ερευνητής, δρ Μαξ Τάκετ, του NIHR.
Τα συμπτώματα που επιμένουν για μήνες είναι συχνότερα σε όσους είχαν περάσει πιο βαριά τη νόσο και είχαν χρειαστεί νοσηλεία, ενώ είναι κάπως πιο συνηθισμένα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Οι τελευταίοι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, έχουν συχνότερα δυσκολίες με την αναπνοή τους, καθώς και γνωστικά προβλήματα, ενώ οι νεότεροι και οι γυναίκες ταλαιπωρούνται περισσότερο από πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά και ψυχολογικά προβλήματα. Όσοι δεν είχαν χρειαστεί να νοσηλευθούν, είναι πιθανότερο να έχουν μετά πονοκεφάλους.
Συγκριτικά, οι άνθρωποι με γρίπη έχουν πολύ πιο σπάνια συμπτώματα διαρκείας. Εκτιμάται ότι τα συμπτώματα της μακράς Covid-19 είναι τουλάχιστον 50% συχνότερα σε σχέση με τη λοίμωξη από γρίπη.
Μία άλλη βρετανική μελέτη βρήκε ότι τουλάχιστον ο ένας στους δέκα μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εμφανίζει συμπτώματα μακρόχρονης Covid-19. Συνολικά, εκτιμάται ότι στη Βρετανία περίπου 970.000 άνθρωποι υποφέρουν από πολύμηνα συμπτώματα μετά από Covid-19 και, από αυτούς, οι 384.000 συνεχίζουν να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έναν χρόνο μετά τη λοίμωξη.
Τα επτά συμπτώματα
Επτά συμπτώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της Covid-19, ιδίως εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης διενέργειας σχετικού τεστ. Μία νέα μελέτη ερευνητών του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό «PLoS Medicine», βρήκε ότι οι άνθρωποι που εμφανίζουν και τα επτά αυτά συμπτώματα έχουν πιθανότητα πάνω από 75% να έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Τα συμπτώματα είναι: Απώλεια ή διαταραχή της όσφρησης, απώλεια ή διαταραχή της γεύσης, πυρετός, επίμονος βήχας, κρυάδες, απώλεια της όρεξης και μυϊκοί πόνοι.
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη και οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά μεταδοτική. Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική της διαφορά από τους άλλους τύπους/μεταλλάξεις του SARS-COV-2 που έχουμε συναντήσει. Τα βασικά και γνωστά μας πλέον συμπτώματα της COVID-19 μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, κόπωση και απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Όπως φαίνεται, η μετάλλαξη Δέλτα εκτός από τα γνωστά αυτά συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθεί και με διαφορετικό τρόπο -ειδικά σε νέους ανθρώπους-, σύμφωνα με έναν καθηγητή που έχει κάνει μια μεγάλη σχετική έρευνα.
Πρόκειται για τον Tim Spector, καθηγητή Γενετικής Επιδημιολογίας στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου ο οποίος είναι επικεφαλής της μελέτης Zoe COVID Symptom study, μιας βρετανικής μελέτης που βασίζεται στις πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω ενός app για κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Tim Spector, οι νέοι άνθρωποι που κολλούν αυτή τη μετάλλαξη μπορεί να παρουσιάσουν κάτι που μοιάζει περισσότερο με ένα βαρύ κρυολόγημα, με δύο πιο συχνά συμπτώματα: πονοκέφαλο και συνάχι.
Το πρόβλημα είναι πως εάν οι άνθρωποι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με ένα απλό κρυολόγημα ή με αλλεργία, δεν πηγαίνει το μυαλό τους στη νόσο και συνεχίζουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ μπορεί να έχουν κορονοϊό και να τον μεταδίδουν.