Όταν ακούει κανείς την λέξη Μύκονος, ο νους του πάει στα πολυτελή ξενοδοχεία, τους εγχώριους και διεθνείς celebrities και τα ξέφρενα πάρτυ όπου η σαμπάνια ρέει άφθονη. Όμως αυτή είναι η επιφανειακή όψη των πραγμάτων στο νησί των Ανέμων…
Γιατί πίσω από την χλιδή υπάρχουν εργαζόμενοι στην βιομηχανία του τουρισμού, που βιώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα στον ίδιο τόπο, ακόμα και στα ίδια ξενοδοχειακά «αστραφτερά» συγκροτήματα. Αυτή την άλλη όψη των πραγμάτων αποκαλύπτει μιλώντας στο Mykonos Live TV μια υπάλληλος σε πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού.
Τώρα που η σαιζόν οδεύει προς το τέλος της η νεαρή γυναίκα από την Θεσσαλονίκη που εργάζεται ως ρεσεψιονίστ περιγράφει την δυσάρεστη εμπειρία της, αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, ενώ δηλώνει πως μετάνιωσε που επέλεξε την Μύκονο ως τόπο εργασίας και πως αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία φορά.
Οι συνθήκες διαβίωσης εκτός του ωραρίου εργασίας επιβεβαιώνουν την παροιμία ”ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός”. Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο που κάνει τζίρους εκατομμυρίων, οι εργαζόμενοι κοιμούνται σε υπόγειους χώρους-μπουντρούμια. ”Τα υποτιθέμενα δωμάτια φιλοξενούν έξι άτομα και είναι χωρισμένα με γυψοσανίδα”, αναφέρει η Μαρία.
”Δεν υπάρχει ιδιωτικότητα, δεν υπάρχει χώρος να ακουμπήσεις ένα ποτήρι νερό. Χωρούν μια κουκέτα και μια δίφυλλη ντουλάπα. Δεν εχουν παράθυρο, ούτε εξαερισμό, ουτε ψυγείο, ούτε ανεμιστήρα. Στην τουαλέτα και στην ντουζιέρα ίσα-ίσα χωράει ένας άνθρωπος. Υπήρξε συνάδελφος που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα καθώς δεν χωρούσε!”
Όσον αφορά την διατροφή, στους εργαζομένους δίνεται ό,τι περισσεύει από τους πελάτες! «Η συμφωνία περιλαμβάνει δωρεάν διατροφή, αλλά το φαγητό δεν τρώγεται. Ό,τι απομένει από το μενού των πελατών το κάνουν γεύμα και μας το σερβίρουν. Άλλες φορές είναι ανάλατο, άλλες λύσσα, άλλες κακομαγειρεμένο, άλλες ωμό. Και το φαγητό είναι επαναλαμβανόμενο. Πήξαμε στο μακαρόνι”, δηλώνει η Μαρία και συμπληρώνει:
”Έχασα 10 με 12 κιλά. ‘Έφτασα σε σημείο να πάω να κάνω εξετάσεις γιατί είχα πόνους στην κοιλιά κάθε πρωί ή δύο ώρες μετά το φαγητό. Σχεδόν όλο το προσωπικό έχασε κιλά”. Εν ώρα εργασίας, η κατάσταση θυμίζει άλλες εποχές. ”Δουλεύουμε 9 ώρες όρθιοι, χωρίς διάλειμμα. Για να πας τουαλέτα, πρέπει να συνεννοηθείς με συνάδελφο για να σε αντικαταστήσει. Έχω φίλους που υποχρεώθηκαν να δουλέψουν ξυπόλητοι στην άμμο και έπαθαν εγκαύματα με το θερμό καλοκαίρι που είχαμε. Και με αυτές τις συνθήκες μας ζητούν να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να είμαστε χαμογελαστοί στους πελάτες”.