Lockdown στην Ελλάδα δείχνουν οι αμείλικτοι αριθμοί νεκρών, διασωληνωμένων και κρουσμάτων, ωστόσο η κυβέρνηση διστάζει και μπροστά στο πολιτικό και οικονομικό κόστος μια τέτοια απόφαση φαίνεται ότι δεν πρόκειται να ληφθεί, τουλάχιστον τώρα. Κυβερνητικοί παράγοντες και υπουργού αρνούνται κατηγορηματικά το νέο lockdown και μόλις χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έκανε νέα δήλωση.
«Η Πολιτεία έχει θωρακίσει το σύστημα υγείας, παρακολουθούμε την πανδημία και η βούλησή μας είναι να μην αντιμετωπιστεί με οριζόντια μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει ζήτημα lockdown. «Το lockdown σας το αποκλείω» σημείωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Mega.
Η πραγματικότητα όμως δείχνει έναν δύσκολο χειμώνα με μεγάλη αύξηση νεκρών, κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Η στρατηγική που έχει εφαρμοστεί εδώ και μήνες είναι ότι επί της ουσίας τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Όμως ο κορονοϊός είναι εδώ και μάλιστα σαρώνει την Ελλάδα. Τα 5.500 κρούσματα, οι 52 νεκροί, οι 430 διασωληνωμένοι δεν είναι απλά αριθμοί. Είναι άνθρωποι με οικογένειες, αγαπημένους, φίλους…
Η κατάσταση δείχνει να είναι πραγματικά εκτός ελέγχου και η απώλεια στρατηγικής και στόχευσης είναι πιο εμφανής από ποτέ. Ήταν 6 Οκτωβρίου 2021 όταν η κυβέρνηση μπήκε στο ναρκοπέδιο του κορονοϊού.
Σήμερα, ένα μήνα μετά, γίνονται διαρκώς συσκέψεις, αλλά το θέμα είναι οι δράσεις. Τα νέα μέτρα άλλωστε και η στρατηγική έχουν φύγει εντελώς από τα χέρια των επιστημόνων και έχουν περάσει στα χέρια της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι να μπαίνουμε στο χειρότερο Νοέμβριο της Πανδημίας. Τα στοιχεία είναι σαφώς πολύ χειρότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι και η χώρα σε πολύ πιο δύσκολη θέση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται συνεχείς συσκέψεις με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας, Υγείας και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την αξιολόγηση και τη δρομολόγηση μέτρων τοπικού χαρακτήρα σε περιοχές με μεγάλη έξαρση. Την κρισιμότητα της κατάστασης ενισχύει και ο μικρός αριθμός των τεστ που διεξήχθησαν χθες. Τα σχεδόν 5.500 κρούσματα προέκυψαν μετά από 82.593 τεστ, (PCR: 6.090, Rapid: 76.503), ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι κατά πολύ πάνω από το όριο συναγερμού, καθώς ανέρχεται σε 6,6%.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι με αυτούς τους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα αντέξει, ενώ κανείς δεν ξέρει τι γίνεται στην πραγματικότητα με τα σχολεία. Ειδικά για το δεύτερο η λογική είναι να μείνουν ανοιχτά με όλους τους τρόπους, για αυτό και οι τάξεις κλείνουν μόνο αν αρρωστήσουν τα μισά παιδιά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει
Τον κατάλογο με τα νέα μέτρα και τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους παίρνει στα χέρια του στην σύσκεψη που πραγματοποιείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, ενώ μέχρι και χθες, το κυβερνητικό επιτελείο πρόβαλε ισχυρή αντίσταση στη λήψη νέων μέτρων, η ένταση του πέμπτου κύματος οδηγεί σε αναγκαστική μεταστροφή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μέτρα που αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι και αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: Στην ενίσχυση του ΕΣΥ, την με κάθε τρόπο ενίσχυση της επιχείρησης εμβολιασμών και της διάχυσης του μηνύματος για 3η, αναμνηστική δόση, καθώς και νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Το ερώτημα είναι αν αυτά φτάνουν για να συγκρατήσουν την κατάσταση ή είναι απλά ημίμετρα;
Ο Τσίπρας έτοιμος να αναλάβει πολιτικό κόστος
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εντείνει σε καθημερινό σχεδόν επίπεδο την επικοινωνία του με συμβούλους και επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας, διαμορφώνοντας μία εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα για τα μελλούμενα.
Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στον απόηχο της πρότασης που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το Σάββατο για κοινής αποδοχής ολιγομελή επιστημονική επιτροπή που θα αναλάβει τη διαχείριση της πανδημίας αναλαμβάνοντας και ο ίδιος πολιτικό κόστος. Στην Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι η πρόταση Τσίπρα έχει ήδη αρχίσει να παράγει πολιτικά αποτελέσματα, καθώς κατά τις εκτιμήσεις τους έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που αναγκάστηκε να προχωρήσει τη Δευτέρα σε απανωτές συσκέψεις για την πανδημία, θέμα το οποίο είχε αφήσει ως νέα κανονικότητα στην ημερήσια διάταξη.
Πέραν αυτού, διαπιστώνεται «αμήχανη αντίδραση» του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο από τη μία βλέπει το νέο παγόβουνο της έκρηξης κρουσμάτων και θανάτων να έρχεται και από την άλλη εμφανίζεται να απορρίπτει μία συναινετική πρόταση διαχείρισης της κατάστασης. «Με αίσθημα ευθύνης τείναμε χείρα βοηθείας με πρόταση για μίνιμουμ συναίνεση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία από επιστήμονες κοινής αποδοχής που δεν θα λειτουργούν με βάση το πολιτικό κόστος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «για τρίτη φορά σε έναν χρόνο αρνήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αλαζονεία αλλά και το έλλειμμα κατανόησης της κρισιμότητας των στιγμών» για να καταλήξει πως «πλέον η πολιτική ευθύνη τόσο για τη σημερινή κατάσταση αλλά και για ό,τι έρχεται τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη».