Μπορεί ο εμβολιασμός να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τον κορονοϊό, όμως τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες για το αντιικό χάπι της Merck κατά του κορονοϊού, που ενεκρίθη σήμερα από τη Βρετανία, είναι ενθαρρυντικά.
Το χάπι που ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, προστίθεται στη “φαρέτρα” για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της.
Μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου
Τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών έδειξαν πως το αντιικό χάπι μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου. Για το λόγο αυτό, Merck και η συνεργάτιδά της εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics, ζήτησαν έκτακτη έγκριση για χρήση του σκευάσματος από τον FDA.
“Δεν χρειάζεται να πας στο νοσοκομείο, δεν χρειάζεται καν να πας στο εμβολιαστικό κέντρο. Είναι ένα χάπι που μπορείς να το λάβεις στο σπίτι σου” αναφέρει η εταιρεία.
Το molnupiravir αφορά στους μη νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 που παρουσιάζουν συμπτώματα έως και πέντε ημέρες και αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης.
Η κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 775 άτομα που είχαν ήπιας έως μέτριας μορφής νόσηση με την Covid-19 με τουλάχιστον έναν επιβαρυντικό παράγοντα κινδύνου. Έλαβαν θεραπεία εντός πέντε ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Το ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο ήταν 7,3%, έναντι 14,1% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Δεν καταγράφηκαν θάνατοι σε άτομα που έλαβαν το molnupiravir.
Πώς δρα το χάπι της Merck
Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντιικό φάρμακο που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιικά φάρμακα, “εξαναγκάζει” τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων.
Σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Nature οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), εξηγούν ότι πρόκειται για ένα αντιικό φάρμακο, το οποίο μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα και συνεπώς η χορήγησή του είναι εφικτή στο σπίτι των ασθενών, σε αντίθεση με τις άλλες θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο COVID-19 (όπως το αντιικό ρεμντεσιβίρη και τα μονοκλωνικά αντισώματα) που δίνονται είτε ενδοφλέβια είτε με ένεση. Η χορήγησή τους συνεπώς είναι σχετικά δύσκολη, καθότι απαιτεί τη συνδρομή ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Οι καθηγητές παρατηρούν ότι κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου, σκεπτόμενοι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, από την μία τα νουκλεοσιδικά ανάλογα που προσλαμβάνονται κατά τον πολυμερισμό μορίων RNA δεν εισέρχονται ποτέ στο DNA, ενώ από την άλλη δείχνουν υψηλή προτίμηση στις ιικές RNA πολυμεράσες.
Η κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ που εξέταζε την αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης σε ασθενείς με υψηλή πιθανότητα να χρειασθούν νοσηλεία, διακόπηκε πρόωρα καθότι η αποτελεσματικότητά του φαρμάκου ήταν εντυπωσιακή, με συνέπεια να μην είναι πλέον ηθική η χορήγηση placebo στην ομάδα ελέγχου.
Ενδεικτικό, όπως τονίζουν ο κ. Δημόπουλος και ο κ. Μαγιορκίνης, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήδη έχουν συνάψει συμφωνία για την αγορά 1,7 εκατομμυρίων θεραπευτικών σχημάτων, έναντι του ποσού των 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας το κόστος κάθε θεραπευτικού σχήματος στα 700 δολάρια ανά άτομο.
Ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν να προμηθευτεί και η Ελλάδα το συγκεκριμμένο φάρμακο, είναι και ο Παύλος Πολάκης:
Η Μεγάλη Βρετανία η πρώτη χώρα που ενέκρινε το χάπι
Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιικό χάπι κατά της covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.
Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα διευκρινίσουν εν ευθέτω χρόνω πώς θα χορηγείται αυτή η θεραπεία κατά της covid-19 στους ασθενείς.