Αποτελεσματικούς τρόπους αναχαίτισης της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, χωρίς την εφαρμογή ενός καθολικού lockdown, αναζητά η κυβέρνηση.
Αποτελεσματικούς τρόπους αναχαίτισης της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, χωρίς την εφαρμογή ενός καθολικού lockdown, αναζητούν στην κυβέρνηση, εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, που στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα αγγίζουν το 100% σε πληρότητα διασωληνωμένων ασθενών με Covid – 19.
Στο τραπέζι η μείωση του αριθμού των πελατών σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες , ένα μέτρο που εξετάζεται σοβαρά, ειδικά εφόσον συνεχιστούν τα αρνητικά ρεκόρ στα κρούσματα, είναι η μείωση του αριθμού των πελατών σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ.
Σε αυτό είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως οι οποίες αποφάσεις δεν θα αφορούν στους εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι – όπως τονίζεται – δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους.
Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είχε δώσει τις βασικές γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί η αντιμετώπιση του “τέταρτου κύματος” του κορονοϊού:
-Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown
-Όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας την επιλογή του εμβολίου δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς . Την ίδια ώρα οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ.
-Η ενίσχυση του συστήματος υγείας θα είναι διαρκής, ειδικά στις περιφέρειες που πιέζονται
-Η προσπάθεια ενίσχυσης των εμβολιασμών θα είναι συνεχής.
Για το σκοπό αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αύξηση του αριθμού των πολιτών, που συμμετέχουν στην επιχείρηση Ελευθερία και την επέκταση των εμβολιασμών 1ης και 3ης δόσης, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των ραντεβού που κλείνονται στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ.
Άδωνις Γεωργιάδης: “Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων”
Στο ενδεχόμενο λήψης και άλλων μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων αναλόγως των επιδημιολογικών συνθηκών, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως “όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη”.
Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορονοϊό αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Βατόπουλος: Μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα
Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος .
“Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας… Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς. Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορονοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα. Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του” ανέφερε χαρακτηριστικά.