Οι Βρυξέλλες επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την ανταπόκριση της ΕΕ στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη – μέλη της ΕΕ να αποθηκεύουν χάπια ιωδίου, προστατευτικές στολές και άλλα φάρμακα.
Επίσης διερευνά και άλλους τρόπους αντιμετώπισης πιθανών χημικών και βιολογικών επιθέσεων μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα στην Ουκρανία.
«Η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει ότι ενισχύει την ετοιμότητά της στον τομέα των χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών απειλών (CRBN) γενικά, και αυτό προηγείται του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος της Commission στους Financial Times.
Η κίνηση έρχεται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έθεσε τις δυνάμεις πυρηνικών όπλων του σε κατάσταση συναγερμού.
Οι προειδοποιήσεις
Νωρίτερα τον Μάρτιο 2022, τα φαρμακεία σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Βουλγαρία και η Τσεχία έμειναν χωρίς χάπια ιωδίου, και αφού οι ρωσικές δυνάμεις – σύμφωνα με το Κίεβο- στόχευσαν και κατέστρεψαν έναν ουκρανικό σταθμό ατομικής ενέργειας.
Η επίθεση προκάλεσε προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους εάν μια διαρροή ραδιενέργειας εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τέτοιες διαρροές απελευθερώνουν ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο συγκεντρώνεται στον θυρεοειδή αδένα όταν εισπνέεται και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Τα δισκία ιωδιούχου καλίου «οπλίζουν» τον αδένα με ιώδιο, εμποδίζοντας την απορρόφηση του ραδιενεργού υλικού.
Τα παραδείγματα της πανδημίας
Οι Βρυξέλλες αντλούν παραδείγματα από την πανδημία Covid-19, η οποία κατέλαβε την Ευρώπη χωρίς επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας ή εμβόλια.
Τον Σεπτέμβριο 2021 ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) για να εντοπίσει πιθανές μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις και να είναι έτοιμη για αυτές.
Οι Ευρωπαίοι βουλευτές λένε πως η HERA πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα για να συμβαδίσει με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Η Véronique Trillet-Lenoir, ευρωβουλευτής του κόμματος En Marche του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Πρέπει να αντλήσουμε ισχυρά μαθήματα από τον Covid.
Απαιτούμε συγκεκριμένα μέτρα για πυρηνικές εγκαταστάσεις. Δεν είμαστε έτοιμοι. Δεν έχουμε αποθέματα».
Έχουμε πυρηνική απειλή από έναν τρελό στο Κρεμλίνο», είπε χαρακτηριστικά.
«Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό απόθεμα και ένα σύστημα συναγερμού και παρακολούθησης. Πρέπει να κάνουμε προσομοιώσεις για να είμαστε έτοιμοι».
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Οι εθνικές κυβερνήσεις αποφασίζουν για τα περισσότερα θέματα υγείας στην ΕΕ, αλλά η κρίση του Covid οδήγησε σε περισσότερη κοινή δράση στις Βρυξέλλες, όπως η προμήθεια εμβολίων.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η HERA θα είναι υπεύθυνη για την ανταπόκριση.
Θα ενεργοποιήσει τη χρηματοδότηση και θα ξεκινήσει μηχανισμούς παρακολούθησης, στοχευμένης ανάπτυξης, προμήθειας και αγοράς ιατρικών αντίμετρων και πρώτων υλών.