Δεν είναι κέικ, δεν είναι τούρτα, είναι και τα δύο μαζί. Ο λόγος για το κέικ καπουτσίνο «εφεύρεση» και αυτή των Ιταλών που συνδύασαν δύο λατρεμένες γεύσεις.
Τα coffee cake δεν είναι νέα ανακάλυψη. Ήδη από τον 17ο αιώνα στα καφέ της Βιέννης σέρβιραν καφέ και κέικ μαζί. Κάθε χώρα, μάλιστα, στην εξέλιξη της κουζίνας της, πρόσθεσε και αφαίρεσε υλικά με τους Ευρωπαίους μετανάστες να μεταφέρουν τη συνήθεια και στην Αμερική στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Για άλλους αυτό το coffee cake ήταν ένα sponge cake, ένα αφράτο κέικ, για κάποιους ένα κέικ φρούτων και για άλλους ένα κέικ με στρώσεις και ενδιάμεσα βουτυρόκρεμα ή άλλου τύπου κρέμα. Η βάση αυτού του κέικ είχε κυρίως μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς, για την ακρίβεια, καρύδια -και ορισμένες φορές- και καφέ, όπως στο coffee & walnut cake.
Aυτή η ιδέα ήταν αρκετή για τους Ιταλούς ώστε να δημιουργήσουν το cappuccino cake. Ένα κέικ που συνδυάζει δύο σε ένα: τον αγαπημένο καφέ και την αγαπημένη συνήθεια του κέικ. Ένα κέικ εξαιρετικά εύκολο στην παρασκευή με διάφορες παραλλαγές που σερβίρεται μαζί με τον καπουτσίνο για να ενισχύσει τη γεύση και τα αρώματά του ή και μόνο του.
Σε μισή ώρα είναι έτοιμο και μπορείτε να κάνετε και τις δικές σας εκδοχές προσθέτοντας ξηρούς καρπούς ή κομματάκια καραμέλας που του πάνε πολύ.
Κέικ καπουτσίνο
Υλικά για 8 άτομα
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. καστανή ζάχαρη συν 2-3 κουτ. σούπας
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 μεγάλα αυγά
50 γρ. καρύδια κοπανισμένα (προαιρετικά)
200 ml δυνατό καφέ καπουτσίνο, κρύο
2 κουτ. σούπας λικέρ Kahlua
Για την κρέμα
500 γρ. μασκαρπόνε
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
Για τη διακόσμηση
1 πλάκα μαύρη κουβερτούρα
φιστίκια Αιγίνης (προαιρετικά)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνου στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 3 μικρά στρογγυλά ταψιά.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά και το αλεύρι διαδοχικά (ένα αυγό, λίγο αλεύρι μέχρι να το απορροφήσει το μείγμα και ξανά αυγό και αλεύρι μέχρι να τελειώσει η ποσότητα). Συμπληρώνουμε, τέλος, τα καρύδια και τη μισή ποσότητα καφέ.
Απλώνουμε ίδια ποσότητα από το μείγμα στα τρία βουτυρωμένα ταψιά και ψήνουμε 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να βάλουμε ένα μαχαίρι (ή οδοντογλυφίδα) στο κέντρο και να βγει καθαρό.
Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε 5 λεπτά να σταθούν και μετά τα αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα φούρνου. Κόβουμε κάθε παντεσπάνι οριζόντια στη μέση ώστε να έχουμε 6 βάσεις. Ανακατεύουμε τις 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη με τo λικέρ και τον υπόλοιπο καφέ κρατώντας 4 κουτ. της σούπας καπουτσίνο στην άκρη, περιχύνουμε τις βάσεις και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Όσο κρυώνουν οι βάσεις χτυπάμε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη και τον υπόλοιπο καφέ μέχρι να αφρατέψει. Τοποθετούμε την πρώτη βάση του κέικ, απλώνουμε από πάνω την κρέμα και συνεχίζουμε υπολογίζοντας να μοιράσουμε την ίδια ποσότητα κρέμα σε κάθε βάση. Τελειώνουμε με βάση παντεσπάνι, λιώνουμε τη μαύρη σοκολάτα σε μπαιν μαρί και περιχύνουμε από πάνω. Διακοσμούμε με σπασμένα φιστίκια Αιγίνης.
Μπορούμε για μεγαλύτερη ευκολία, να κάνουμε 1 ταψί κέικ και να το κόψουμε σε πιο παχιές βάσεις και επίσης, να διακοσμήσουμε από πάνω με κακάο ή σοκολάτα σε σκόνη και λίγα καρύδια που έχουμε κρατήσει από το μείγμα.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Και εννοείται ότι απολαμβάνεται με καπουτσίνο από δίπλα!
πηγή olivemagazine