Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Δύση προκάλεσε μια παγκόσμια οικονομική κρίση κι ένα κύμα καταστροφικού πληθωρισμού επιβάλλοντας στη Ρωσία τις πιο αυστηρές κυρώσεις στην πρόσφατη ιστορία, ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η εντολή του Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου για μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να επιβάλουν σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία και τη ρωσική ελίτ, βήματα που ο επικεφαλής του Κρεμλίνου θεωρεί ως κήρυξη οικονομικού πολέμου, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Οι κυρώσεις της Δύσης, είπε ο Πούτιν, υποδαύλιζαν μια παγκόσμια κρίση που θα έπληττε την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα προκαλούσε λιμό σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. “Η ευθύνη για αυτό βαρύνει εξ ολοκλήρου τις ελίτ των δυτικών χωρών που είναι έτοιμες να θυσιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο για να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους” δήλωσε ο Πούτιν σε μια τηλεοπτική συνεδρίαση της κυβέρνησης για τη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, είπε ο Πούτιν, η Ρωσία είναι σε θέση να αντιμετώπισει την πίεση των διεθνών κυρώσεων
“Η Ρωσία αντιμετωπίζει με σιγουριά τις εξωτερικές προκλήσεις χάρη τόσο στις υπεύθυνες μακροοικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών όσο και στις συστημικές αποφάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής κυριαρχίας, της τεχνολογικής και επισιτιστικής ασφάλειας” ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.
Η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει οικονομικά τη Ρωσία – έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικών πόρων στον κόσμο – έχει ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημειώνει το Reuters.
Φινλανδία: Αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ
“Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση”, ανέφεραν Νιινίστε και η Μαρίν στην κοινή δήλωση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
“Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία ως μέλος θα ενίσχυε ολόκληρη την Αμυντική Συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ επειγόντως”.
Σημειώνεται ότι η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, παρέμεινε στο παρελθόν εκτός του ΝΑΤΟ για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.
Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Κίνδυνος για πυρηνικό πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της Φιλναδίας να ξεκινήσει διαδικασίες για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι η κίνηση είναι “σίγουρα” απειλή για τη Ρωσία.
Όσο για το ποια μορφή θα έχει η απάντηση της Ρωσίας, ο Πεσκόφ είπε: “Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία επέκτασης της επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο βαθμός στον οποίο η στρατιωτική υποδομή θα πλησιάσει τα σύνορά μας”.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβένεφ είχε δηλώσει πως υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μια σύγκρουση που εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο, όπως ανέφερε.