Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται ήδη στον κατάλογο των χωρών με κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, μετά και την ενημέρωση του ECDC από τον ΕΟΔΥ για τα τρία εγχώρια περιστατικά που σημειώθηκαν.
Την ώρα που τα αίτια των περιστατικών ερευνώνται, όπως και η σχέση με τον κορονοϊό, οι παιδίατροι προειδοποιούν τους γονείς να μην αγνοήσουν βασικά συμπτώματα.
Αυτά είναι ο ίκτερος, που εκδηλώνεται με το κιτρίνισμα του δέρματος και του άσπρου του ματιού, το κοιλιακό άλγος και ο έμετος. Άλλα συμπτώματα είναι ο αποχρωματισμός των κοπράνων, τα σκούρα ούρα, η καταβολή δυνάμεων, ο πυρετός, η διάρροια, η ναυτία, αλλά και ο κνησμός κάποιες φορές. Από εκεί και πέρα, ο ορισμός του πιθανού κρούσματος περιλαμβάνει την εξέταση για το εάν είναι υψηλά οι τρανσαμινάσες.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας και καθηγητής παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, τα κρούσματα είναι μεμονωμένα και αν η ηπατίτιδα διαγνωστεί εγκαίρως και με τη χορήγηση αντιφλεγμονώδων φαρμάκων, ο κίνδυνος μπορεί να περάσει.
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως αυτή την στιγμή δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα, τα πιθανά κρούσματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους και ανέφερε πως το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια, η οποία προέρχεται από μια κοινή λοίμωξη. Σημείωσε ακόμα πως εξετάζεται από τους επιστήμονες να υπάρχει αλληλεπίδραση του αδενοϊού 41 με τον κορονοϊό και πρόσθεσε πως ο κορονοϊός από μόνος τους δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά.
Πάντως οι ειδικοί δεν συγχέουν το εμβόλιο για τον Covid με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, δεδομένου πως τα παιδιά αυτής της ηλικίας κάτω των πέντε ετών δεν είναι εμβολιασμένα.
Η σχέση με τον Covid
Για πιθανή σχέση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά και του κορονοϊού μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας. Όπως είπε, υπάρχει η υπόθεση η υπόθεση στην επιστημονική κοινότητα, ότι ο αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά μπορεί να είναι κάποιος συνδυασμός με τον κορονοϊό, ένας αδενοϊός δηλαδή που μπορεί να μεταλλάχθηκε ή που να έγινε ο ίδιος ιδιαίτερα παθογόνος ή ο συνδυασμός του με τον κορονοϊό να έχει αυτό το αποτέλεσμα.
Η Παιδιατρική Ακτινολογία στην Παιδιατρική Ογκολογία
Τα τρία κρούσματα
Και τα τρία παιδιά που αποτέλεσαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς επιπλοκές. Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).
Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.