Ακριβά θα το “πληρώσουν” όσοι επιλέξουν να μην εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό. Πρόκειται για τα αντικίνητρα που θεσμοθέτησε το υπουργείο Υγείας , τα οποία αφορούν τα ποσοστά συμμετοχής τόσο στα φάρμακα, όσο και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Έτσι, παρά το γεγονός πως ο προσωπικός γιατρός δεν είναι υποχρεωτικός, δίνεται ισχυρή κατεύθυνση για την προσαρμογή στο νέο μοντέλο.
Όπως ορίζει νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, αυτοί που δεν θα έχουν προσωπικό ιατρό, από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.
Θα υπάρξει επίσης πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.
Σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, από τη νέα χρονιά τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του στην φαρμακευτική δαπάνη και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του πολίτη, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
Στον αντίποδα, όσοι εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, εκτός του ότι δεν θα καταβάλλουν επιπλέον συμμετοχή, θα έχουν προτεραιότητα από 01-01-2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Υπενθυμίζεται πως οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου. Η εγγραφή θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που αναμένεται να ανοίξει, θα μπορεί όμως να γίνεται και από το προσωπικό των δημόσιων φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας ή και τους ίδιους τους ιατρούς, με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη. Εγγραφές θα μπορούν να γίνονται και στα φαρμακεία.
Πώς θα πληρώνονται οι γιατροί
Ο προσωπικός γιατρός θα είναι δωρεάν για τους πολίτες και το υπουργείο Υγείας έχει καθορίσει ήδη την αποζημίωση τους από το δημόσιο. Ειδικότερα, οι γιατροί του ΕΣΥ, επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών μέχρι 1.500 άτομα και για εγγεγραμμένους πολίτες από 1.501 μέχρι 2.000 άτομα, αποζημιώνονται “κατά κεφαλήν”, βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα: Από 16 (συμπληρωμένα σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς τους) έως 49 ετών το ποσό ετήσιας αποζημίωσης ορίζεται στα 20 ευρώ. Από 50-69 ετών, στα 23 ευρώ και από 70 ετών και άνω στα 25 ευρώ.
Η πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση για πληθυσμό εγγεγραμμένων από 1.501 έως 2.000 άτομα υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το πλήθος των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα με το ετήσιο ποσό αποζημίωσης που αντιστοιχεί στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα. σύμφωνα με τα παραπάνω, αναγόμενο και καταβαλλόμενο σε μηνιαία βάση.
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, για εγγεγραμμένους πολίτες έως 2.000 άτομα, θα αποζημιώνονται “κατά κεφαλήν” βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα: Από 16 (συμπληρωμένα σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς τους) έως 49 ετών το ποσό ετήσιας αποζημίωσης ορίζεται στα 20 ευρώ. Από 50- 69 ετών, στα 30 ευρώ και από 70 ετών και άνω στα 45 ευρώ.
Για τους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές μονάδες σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες, θα προσδιοριστεί το ύψος και ο τρόπος αποζημίωσής τους με νέα απόφαση.