«Φουντώνουν» οι φήμες για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες και ποια η θέση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Για «άμεση» ανάγκη για εκλογές κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Έντονα σενάρια για πρόωρες εκλογές – Οι ημερομηνίες που συζητούνται
Πληθαίνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, αν και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διαμυνήσει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετή θητεία της.
Ωστόσο, στους πολιτικούς κύκλους κυκλοφορούν φήμες ότι τελικά θα στηθούν κάλπες μετά την επιστροφή των Ελλήνων από τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς η ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα και το μέτωπο του κορωνοϊού «πιέζουν».
Επικρατέστερες ημερομηνίες οι δύο τελευταίες Κυριακές του Σεπτεμβρίου (18 ή 25/9) και η πρώτη του Οκτωβρίου (2/10).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οποιαδήποτε απόφαση για τις εκλογές θα ανακοινωθεί πριν τη ΔΕΘ, που είναι προγραμματισμένη στις 10-18 Σεπτεμβρίου.
Μητσοτάκης: «Θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αν δεν οξυνθούν τα πνεύματα»
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο, μιλώντας στο capital.gr, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εφόσον η πολιτική όξυνση βάλει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
«Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι είχα πολλές “ευκαιρίες” να κάνω εκλογές σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δε χρειάζεται.
«Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες. Και υπάρχουν, δόξα τω Θεώ, ουκ ολίγες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες θα είναι αντικείμενο τέτοιων συζητήσεων», υπογράμμισε.
«Άρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της Γαλλίας, κυρίως ως προς την αποχή η οποία παρατηρήθηκε, είναι πολύ νωπό «για να το αγνοήσουμε».
ΣΥΡΙΖΑ: «Άμεση η ανάγκη για εκλογές. Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης»
«Οι εκλογές είναι άμεση κοινωνική ανάγκη. Έχουμε μια κυβέρνηση που πολλαπλασιάζει τις κρίσεις, δεν σέβεται τον δημόσιο πλούτο και συντονίζει τη λεηλασία της κοινωνικής πλειοψηφίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ της Τρίτης στο Rise TV.
Είπε ότι με βάση τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 70% βρίσκει ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια και την καθημερινότητα. Προσέθεσε ότι αυτό δεν δείχνει αυτόματα ότι ο κόσμος μετακινείται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ότι υπάρχει πεδίο να αλλάξει η πολιτική κατάσταση.
Τόνισε ότι δεν αρκεί η κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να συζητά προγραμματικά για την επόμενη ημέρα και την ασφάλεια των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, για το πώς μπορεί μια προοδευτική διακυβέρνηση να ρυθμίσει το χρέος που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, με διαγραφή μέρους του ώστε να επιβιώσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «τα εκ των υστέρων μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ακουμπούν καν τον πυρήνα των προβλημάτων και αποτυπώνουν την κοινωνική πίεση που δέχεται» και πως «ο σχεδιασμός της για εκλογές είναι ξεκάθαρος και φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού και από την αλλαγή της ρητορικής της ΝΔ».
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά καύσιμα σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με το εισόδημα, ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2010, ο ενεργειακός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 60% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 39%» και πως για «όλα αυτά υπάρχουν ξεκάθαρες κυβερνητικές ευθύνες».
«Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη και τα επιδόματα που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό», τόνισε. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θέλει να συγκρουστεί με συγκεκριμένα συμφέροντα» και πως «αυτό το είδαμε να συμβαίνει και στο χώρο της ενέργειας, όπου αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη, που ακουμπάνε τα 1,5 δισ. ευρώ», καθώς και ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φτιάξει “Μανωλάδες” και στον τουρισμό». Τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός άμεσα πρέπει να αυξηθεί στα 800 ευρώ.