Λόγω συνεχούς ροής αιτήσεων και προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, δόθηκε παράταση ως τις 5 Ιουλίου για την υποβολή τους στην πλατφόρμα προκειμένου οι πολίτες να λάβουν ενίσχυση για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος που πλήρωσαν εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις για το Power Pass μέχρι και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έληγε στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Η ενίσχυση για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς που φτάνει και το ποσό των 600 ευρώ αφορά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022. Κάποιοι από τους δικαιούχους αντιμετώπισαν προβλήματα με την υποβολή των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, χρήστες που είχαν υποβάλει αίτηση για το ρεύμα και στη συνέχεια έκαναν φορολογική δήλωση, είδαν το Power Pass από την κατάσταση της εκκαθάρισης να επανέρχεται στην αρχική μορφή και η πλατφόρμα τους ζητούσε να την υποβάλλουν εκ νέου. Σύμφωνα με το OPEN, οι δικαιούχοι πρέπει να επανελέγχουν τις αιτήσεις και να ρίξουν μία τελευταία ματιά στις 4 Ιουλίου 2022, μία ημέρα πριν κλείσει η πλατφόρμα, για να σιγουρευτούν ότι οι αιτήσεις τους είναι υπό εκκαθάριση.
Ο κίνδυνος για «ενεργειακούς τουρίστες»
Από την 1η Αυγούστου καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν παρόχους χωρίς «πέναλτι». Ωστόσο οι εταιρείες υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να έχουν τιμοκατάλογο κάθε μήνα αφού δεν ξέρουν πως θα διαμορφώνονται οι τιμές του ρεύματος. Ταυτόχρονα δημιουργείται κίνδυνος για «ενεργειακούς τουρίστες» οι οποίοι θα αλλάζουν πάροχο και ενδέχεται να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Power Pass: Τι πρέπει να προσέξετε στην αίτηση
Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι δικαιούχοι του Power Pass είναι ότι η επιστροφή χρημάτων αφορά μόνο στην πρώτη κατοικία. Επομένως, για τα εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες οι καταναλωτές δεν θα λάβουν επιδότηση.
Οι φοιτητές θα το λάβουν εφόσον δηλώσουν ως πρώτη κατοικία το σπίτι που διαμένουν.
Όσοι άλλαξαν σπίτι μετά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων πέρσι, τότε όταν κάνουν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορούν να δηλώσουν τα στοιχεία για την νέα πρώτη κατοικία τους.
Εκείνοι που δεν έχουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομά τους θα πρέπει να ξέρουν ότι για να δοθεί η αποζημίωση θα πρέπει να πιστοποιείται η πρώτη κατοικία από το Ε1.
Το φορολογητέο εισόδημα ενδεχομένως να «παγιδέψει» ορισμένους δικαιούχους. Δεν θα πάρουν επίδομα, όσοι έχουν ετήσιο φορολογικό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ, το οποίο έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 και θα αφορά όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό, αλλά και από αποζημιώσεις, ενοίκια, κλπ. Επίσης, για τους έγγαμους, πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάρουν το επίδομα θα συνυπολογιστούν τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν μπορούν να κάνουν αίτηση.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Power Pass
Δυνατότητα να κάνουν αίτηση για την επιδότηση στο ρεύμα, έχουν οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.
Τα κριτήρια για τους δικαιούχους
Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής εφόσον:
έχουν οικιακές παροχές ρεύματος
μισθώνουν κατοικία για προστατευόμενο μέλος σας που σπουδάζει
Απαραίτητες προϋποθέσεις:
το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα (φορολογικού έτους 2020) να μην ξεπερνά τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ (στο εισόδημα δεν προστίθεται το τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους)
να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας (έστω ένας από τους 2 συζύγους)
να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το έτος 2020 ( αν γίνατε υπόχρεος φορολογικής δήλωσης το έτος 2021 να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021 πριν την υποβολή της αίτησης)
Βήματα διαδικασίας για οικιακή παροχή κύριας κατοικίας
Ένας από τους δύο συζύγους:
κάνει την αίτηση που αφορά την οικογένεια
επιβεβαιώνει ή επικαιροποιεί τα στοιχεία της κύριας κατοικίας (Διεύθυνση και Αρ. Παροχής Ρεύματος) που ανακτώνται αυτόματα από την Φορολογική Δήλωση για κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο του έτους 2021 έως τον Μάιο του έτους 2022
σε δεύτερο χρόνο και μετά την λήξη υποβολής των αιτήσεων θα γίνει η εκκαθάριση της αίτησης σας και θα δείτε τα αποτελέσματα μετά από σύνδεση σας στην εφαρμογή
Βήματα διαδικασίας για μισθωμένη κατοικία παιδιού που σπουδάζει
Ο γονέας ή ο κηδεμόνας ακολουθεί τα παραπάνω βήματα αφού πρώτα έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.
Θα χρειαστείτε:
τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
να συμπληρώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
να συμπληρώσετε το IBAN του προσωπικού τραπεζικού σας λογαριασμού ή λογαριασμού, που είστε συνδικαιούχος
να επιβεβαιώσετε την τράπεζα κατάθεσης
Κατά τη διάρκεια περιόδου υποβολής των αιτήσεων μπορείτε να τροποποιήσετε τα στοιχεία της αίτηση σας.
Μετά την εκκαθάριση της αίτησης μπορείτε να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για την κατάσταση της αίτησης (αν εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε), όπως και για το χρηματικό ποσό που σας καταλογίστηκε.
Παραδείγματα υπολογισμού αποζημιώσεων
Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 300 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 180 ευρώ.
Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.
Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν
Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.