Ποια λύση θα είναι φέτος η φθηνότερη για τη θέρμανσή μας; Το “παζλ” αρχίζει σιγά-σιγά να συμπληρώνεται μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τις εξειδικεύσεις του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο.
Μάθαμε πόσο θα μας κοστίζει -περίπου το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, δεν έχουμε εικόνα ούτε για το τελικό κόστος της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά καμία εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με το φυσικό αέριο, για το οποίο -καλά καλά- δεν είμαστε σίγουροι για το αν θα υπάρχει.
Τι είναι δεδομένο αυτή τη στιγμή; Ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου -σε περίπου έναν μήνα από σήμερα- στην τιμή των 1,35 ευρώ ανά λίτρο. Ο φόβος της ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού, συγκρατούν προς το παρόν την τιμή του βαρελιού στα 88 δολάρια για το αργό και στα 93-94 δολάρια για το μπρέντ ενώ η τιμή λιανικής στην Ελλάδα εκτιμάται αυτή τη στιγμή στα 1,6-1,65 ευρώ. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η επιδότηση με 25 λεπτά στην τιμή λιανικής, πρακτικά, οποιοδήποτε νοικοκυριό, είτε δικαιούται επιδόματος θέρμανσης είτε όχι, θα μπορεί να αγοράζει ένα λίτρο προς 1,35 με 1,4 ευρώ. Αν κάποιος κάνει την αναγωγή σε κιλοβατώρες τότε θα διαπιστώσει ότι θα προκύψει μια τιμή της τάξεως των 12-13 λεπτών.
Δηλαδή, αν κάποιος χρειάζεται 150 κιλοβατώρες ανά έτος για κάθε τετραγωνικό σπιτιού για να θερμάνει το σπίτι του, τότε θα χρειαστεί να πληρώσει περίπου 1800 ευρώ πετρέλαιο για μια κατοικία 100 τετραγωνικών χωρίς ιδιαίτερα καλή μόνωση. Πάμε να συγκρίνουμε αυτό το ποσό με τις αντίστοιχες των υπόλοιπων καυσίμων;
Πετρέλαιο θέρμανσης: Η επιδότηση με 25 λεπτά στην “αντλία” και το νέο επίδομα- Ξεκινάει από τα 350 ευρώ, μπορεί να φθάσει τα 1500
Στο ηλεκτρικό ρεύμα, γνωρίζαμε μέχρι και τον Σεπτέμβριο ότι μια κιλοβατώρα κοστίζει μετά τις κρατικές επιδοτήσεις από 4 λεπτά εώς και 14 λεπτά. Η χαμηλή τιμή προέκυψε επειδή κάποιες εταιρίες κράτησαν πιο χαμηλά τον πήχη της λιανικής (σ.σ τα τιμολόγια κινήθηκαν από τα 67 έως τα 80 λεπτά) οπότε με την κρατική επιδότηση των 64 λεπτών, προέκυψε αυτή η τεράστια “ευκαιρία” για τα δεδομένα της εποχής. Όμως τα νοικοκυριά δεν μπορούν να “ποντάρουν” σε αυτό.
Διότι από τον Οκτώβριο περιμένουμε ότι η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει κλιμακωτή. Αυτό σημαίνει ότι θα μειώνεται καθώς θα αυξάνει η κατανάλωση. Όποιος λοιπόν επιχειρήσει να ζεσταθεί με ρεύμα, θα δει την κατανάλωση να αυξάνεται και την επιδότηση να μειώνεται. Άρα, για το ρεύμα, το νούμερο ένα ζητούμενο είναι να αποκαλυφθεί η επιδοματική πολιτική κάτι που θα γίνει στο τέλος του μήνα.
Το λογικό είναι να περιμένουμε ότι ακόμη και με την επιδότηση, η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας δεν θα πέσει κάτω από τα 0,14-0,15 ευρώ και αυτό είναι ένα αισιόδοξο σενάριο. Αυτή είναι μια υψηλότερη τιμή σε σχέση με το πετρέλαιο. Ωστόσο, αν κάποιος χρησιμοποιεί κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας για τη θέρμανσή του, θα χρειαστεί πολύ λιγότερο όγκο ενέργειας. Συμπέρασμα: η θέρμανση με ηλεκτρικά καλοριφέρ και θερμοσυσσωρευτές θα είναι εκτός απροόπτου πολύ ακριβότερη από το πετρέλαιο θέρμανσης ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ένα νοικοκυριό με το πετρέλαιο μπορεί να λάβει και το επίδομα.
Στο φυσικό αέριο τώρα, η τιμή του στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο απέχει μεν από τα ιστορικά υψηλά των 330 ευρώ, αλλά βρίσκεται ακόμη στα 190 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τον Οκτώβριο, το φυσικό αέριο θα πωλείται προς 0,19-0,20 ευρώ η κιλοβατώρα τουλάχιστον. Ο καταναλωτής του φυσικού αερίου δεν στερείται του επιδόματος θέρμανσης. Επίσης, θα υπάρξει επιδότηση και για το φυσικό αέριο. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι τέτοια που να ρίχνει την τελική τιμή κάτω από την αντίστοιχη του πετρελαίου θέρμανσης.