Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καλύτερους σεφ όλων των εποχών, καθώς ο Αλέν Ντουκάς είναι ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο έχοντας βραβευθεί από τον συγκεκριμένο οδηγό εστιατορίων, 21 φορές.
Γεννήθηκε στη Γαλλία το 1956 και το 1977 άρχισε να εργάζεται ως βοηθός στο κορυφαίο εστιατόριο «Moulin de Mougins» υπό τον θρυλικό σεφ Roger Vergé, δημιουργό του Cuisine du Soleil, και έμαθε τις Προβηγκιανές μεθόδους μαγειρικής για τις οποίες έγινε αργότερα γνωστός.
Το πρώτο του αστέρι Michelin το κέρδισε όντας σεφ στο «La Terrasse» του Hotel Juana στο Juan les Pins, έκτοτε άρχισε να επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο, ξεδιπλώνοντας τις γαστρονομικές, επαγγελματικές και επιχειρηματικές του δεξιότητες. Το 2005, ο Αλέν Ντουκάς έγινε κάτοχος ενός μοναδικού ρεκόρ καθώς είχε τρία εστιατόρια με τρία αστέρια Michelin σε τρεις διαφορετικές πόλεις ταυτόχρονα.
Την δεδομένη στιγμή, ο σεφ Ντουκάς διατηρεί δύο εστιατόρια που βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, αρχικά το Louis XV στο Hotel de Paris στο Μονακό και το Alain Ducasse στο The Dorchester, και τα δύο έχουν τρία αστέρια Michelin.
Σημειώνεται όμως ότι ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια όλων των εποχών, είναι ο Joël Robuchon ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2018, διατηρώντας εστιατόρια στις ΗΠΑ, το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ και την Μπανγκόκ. Είχε τον τίτλο του «Σεφ του Αιώνα», τον οποίο του είχε δώσει ο διάσημος οδηγός εστιατορίων Gault et Millau.
Το μενού του Αλέν Ντουκάς στο… διάστημα
Τα πιάτα του έχουν ταξιδέψει ακόμα και στο… διάστημα, καθώς ο Αλέν Ντουκάς συνεργάστηκε με την ESA και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών, CNES, για να δημιουργήσει ειδικό γκουρμέ μενού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εορταστικά γεύματα στο διάστημα, όπως η Πρωτοχρονιά, τα γενέθλια ενός αστροναύτη ή η άφιξη ενός νέου πληρώματος.
Συσκευασμένο σε κονσέρβες, κάθε πιάτο παρασκευάστηκε σύμφωνα με τις ίδιες αυστηρές απαιτήσεις υγιεινής που εφαρμόζονται, και το μόνο που απαιτούνταν από το πλήρωμα ήταν να ζεστάνουν τις συσκευασίες στον φούρνο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.