Υπό το βαρύ κλίμα που δημιουργούν τα «μαύρα» ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού και των διασωληνωμένων, καθώς και της δραματικής κατάστασης στην οποία λειτουργούν τα νοσοκομεία, καλείται να συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εισηγηθεί τον οδικό χάρτη ανοίγματος για την οικονομία και την κοινωνία.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 4.340 νέα κρούσματα σε σύνολο 65.979 τεστ, κάτι που ανεβάζει τον δείκτη θετικότητας πάνω από το 6%. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11.84%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.
Αν και τα σημερινά στοιχεία δείχνουν μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων θα «αντικατοπτρισθεί» σε αριθμό εισαγωγών σε περίπου 10 ημέρες. Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποιεί στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 43 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, κάποιοι επί ημέρες, καθώς όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες και γίνεται επιλογή ασθενών.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχει η κοινή παραδοχή ότι το σκληρό lockdown έχει προκαλέσει κόπωση στην κοινωνία και αυξάνονται ραγδαία εκείνοι που δεν τηρούν πλέον τα μέτρα, ενώ παράλληλα έχει προκληθεί «ασφυξία» στην οικονομία.
Κυβέρνηση και ειδικοί συνομολογούν ότι θα πρέπει να αλλάξει η «συνταγή των περιορισμών» κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Θεωρούν ότι εάν ο κόσμος αισθανθεί ότι έχει μια ελευθερία κινήσεων, θα τηρήσει καλύτερα τα μέτρα. Σε συνδυασμό με το «δίχτυ» ασφαλείας των self test και την «ασπίδα» του εντατικού ρυθμού εμβολιασμού εκτιμάται ότι μπορεί να προχωρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα ένα σταδιακό και προσεκτικό «άνοιγμα».
Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα προκαταβάλει τις αποφάσεις των ειδικών και θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις τους. Σημειώνουν, δε, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά και πως στόχος είναι να υιοθετηθούν προσαρμογές που δεν έχουν επιδημιολογική επιβάρυνση. Ως παράδειγμα φέρνουν την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των συνωστισμών στις πλατείες.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το πλαίσιο που έχει προταθεί προς τους ειδικούς περιλαμβάνει μια γκάμα επιλογών, και η επιτροπή θα κρίνει τι αντέχουμε και τι όχι στην παρούσα φάση. Δεν συζητείται ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων· προτεραιότητα δίνεται στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και των λυκείων όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τι λένε οι ειδικοί
Την εκτίμηση ότι για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων θα παραμείνει υψηλός εξέφρασε στο CNN Greece η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.
«Μεγάλη διασπορά έχουμε εκεί όπου υπάρχει επαφή μεταξύ των ανθρώπων λόγω συνθηκών διαβίωσης. Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στις πολυκατοικίες είναι πολύ εύκολη η επαφή ακόμα και αν δεν ανήκουμε στο ίδιο νοικοκυριό. Ο ενδοκτιριακός συνωστισμός χειροτερεύει από τον περιορισμό της δυνατότητας να κυκλοφορούμε σε εξωτερικούς χώρους, λόγω της λανθασμένης απαγόρευσης της διαδημοτικής μετακίνησης.»
Σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων, η κ. Λινού ήταν κατηγορηματική: «Άλλο το μπορούμε να κυκλοφορούμε στους εξωτερικούς χώρους και άλλο η χαλάρωση των μέτρων. Πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων, δηλαδή η μάσκα, η απόσταση των δύο μέτρων, το πλύσιμο των χεριών, το να μην επισκεπτόμαστε άλλα σπίτια, η αξιοποίηση του υπαίθρου, η επαρκής ιχνηλάτηση.»
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει αν διασφαλίζεται ο καλός εξαερισμός με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων και χρησιμοποιούνται οι μάσκες.
Για ζοφερή κατάσταση στην Ελλάδα, μετά και το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας, έκανε λόγο ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Όπως είπε ο κ. Σκουτέλης, την αύξηση στα κρούσματα, αυτήν και την άλλη εβδομάδα, είχαν προβλέψει από καιρό οι ειδικοί, ωστόσο η κατάσταση παραμένει δύσκολη, τόσο για την πίεση στο ΕΣΥ, όσο και για τις ελπίδες του κόσμου να κάνει «Πάσχα στο χωριό».
Ο κ. Σκουτέλης τόνισε ότι ο κόσμος δεν έχει άλλες αντοχές, ενώ για τα self test δήλωσε ότι μέσω αυτών θα εντοπίζονται εύκολα και θα απομονώνονται οι θετικοί. «Θα βοηθήσουν πολύ στην περιχαράκωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού», κατέληξε.
Την εκτίμησή του ότι δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο MEGA. Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει μια εφιαλτική πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα.
«Είναι μεγάλα νούμερα και μεγαλύτερα από τις προβλέψεις μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερο βαθμό διασποράς […] Κρίσιμο σε αυτήν τη φάση είναι να τηρούνται όλα τα μέτρα και να υπάρχει ”αυτοσυγκράτηση στο θέμα του ανοίγματος”», ανέφερε.
Ο κ. Σαρηγιάννης είπε όχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, αλλά ναι στο άνοιγμα μόνο των λυκείων.
Πηγή cnngreece