Μετά τα φονικά Ρίχτερ που χτύπησαν Τουρκία και Συρία, σεισμολόγοι εκτιμούν πως αναμένεται σεισμός και κοντά στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να προσδιορίζουν τον χρόνο εκδήλωσής του.
Θέμα συζήτησης μεταξύ των σεισμολόγων, εδώ και χρόνια, αποτελεί το ενδεχόμενο μιας ισχυρής δόνησης στην Κωνσταντινούπολη, υπογράμμισε από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης ο οποίος έκανε λόγο για «κοινό μυστικό».
«Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται η σχετική συζήτηση. Υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που φαίνεται ότι κατά μήκος του δεν έχει γίνει κάποια κίνηση στο πρόσφατο παρελθόν, οπότε κάποια στιγμή προφανώς θα γίνει κίνηση εκεί και αυτή θα συνοδευτεί με κάποιον ισχυρό σεισμό που θα γίνει κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Είναι κάτι που στη σεισμολογική κοινότητα είναι κοινό μυστικό» δήλωσε ο καθηγητής στην ΕΡΤ.
Όταν ρωτήθηκε για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στην Ελλάδα από μία τέτοια δόνηση απάντησε ότι αυτές θα εξαρτηθούν από το μέγεθος του σεισμού.
«Πιθανόν να επηρεάσει τη σεισμική δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο»
«Ο σεισμός το ’99 που έγινε στο Ιζμίτ είχε μέγεθος 7,6 αλλά είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι επειδή έγινε πάνω στον τεκτονικό σχηματισμό της βόρειας Ανατολίας, ο οποίος περνάει και στην Ελλάδα, πιθανόν να επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη σεισμική δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο. Και πράγματι λίγες ώρες μετά είχαμε δύο σεισμούς πάνω από 5 βαθμούς στο βόρειο Αιγαίο και στις 7 Σεπτέμβρη είχαμε τον σεισμό των 5,9 στην Πάρνηθα» συνέχισε ο κ. Σκορδίλης.
«Δεν σημαίνει βέβαια ότι ο σεισμός στην Αθήνα έγινε εξαιτίας του σεισμού του Ιζμίτ αλλά ο σεισμός του Ιζμίτ πιθανότατα επιτάχυνε την εκδήλωση του σεισμού της Πάρνηθας» πρόσθεσε.
Όπως τόνισε, οι σεισμοί είναι «επαναλαμβανόμενα αλλά χωρίς συγκεκριμένη περίοδο φαινόμενα». Με άλλα λόγια, ένας σεισμός που έγινε κάπου θα επαναληφθεί, «απλώς ο χρονικός κύκλος που θα μεσολαβήσει δεν είναι σταθερός» εξήγησε ο καθηγητής Σεισμολογίας.
H εκτίμηση για καταστροφικό σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ
Η Τουρκία στέκεται πάνω σε δύο ρήγματα, το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, γι’ αυτό και ως χώρα δίνει συχνότερα σεισμούς. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις των γεωλόγων ανά τον κόσμο, η Κωνταντινούπολη θα πέσει θύμα σεισμικής δόνησης άνω των 7 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα 70 χρόνια.
Την εν λόγω προειδοποίηση απηύθυνε το δίκτυο CBC, υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις των γεωλόγων για μεγάλο σεισμό στην πόλη των 15 εκατ. κατοίκων, υπογραμμίζοντας πως αν η Τουρκία δεν αλλάξει σκεπτικό σήμερα κιόλας, αύριο θα θρηνήσει ακόμα περισσότερους νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο, αν οι 37.000 νεκροί στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία οφείλονται στην αντισεισμική ανεπάρκεια των κτισμάτων τους, τότε τι θα συμβεί όταν ο Εγκέλαδος πλήξει τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που αντιμετωπίζει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα;
Η ανησυχία των γεωλόγων για την περιοχή είναι μεγάλη, επειδή οι σεισμοί εκεί προχωρούν κατά μήκος του ρήγματος και γιατί τα κτίρια στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουν αντισεισμικό σχεδιασμό, σημειώνει το δημοσίευμα.
Σχετικές εκτιμήσεις από το δημαρχείο της πόλης, που αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας, κάνουν λόγο για 14.500 νεκρούς στην περίπτωση που ένας σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ πλήξει τα εδάφη της τις νυχτερινές ώρες. Ανάλογη έρευνα Ευρωπαίων γεωλόγων ανεβάζει τον ίδιο αριθμό σε 30.000 με 40.000 νεκρούς.
«Αυτό που βλέπουμε είναι προάγγελος των όσων θα διαδραματιστούν στην Κωνσταντινούπολη»
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι απλά προάγγελος των όσων θα διαδραματιστούν στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει ο Ιχσάν Έντζιν Μπαλ, καθηγητής της ερευνητικής ομάδας για την αντίσταση των κτιρίων απέναντι στους σεισμούς στο πανεπιστήμιο Hanze της Ολλανδίας.
«Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το πότε. Ίσως αύριο, ίσως σε 50 χρόνια ή ίσως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος» εκτίμησε από την πλευρά του ο Γερμανός καθηγητής Γεωφυσικής Ντίτριχ Λάνγκε, που μελετά το τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που περνά κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
«Αν αυτό συμβεί θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και τα κτίρια της δεν είναι έτοιμα για ένα τέτοιο χτύπημα», εξήγησε η Τζοάνα Φορ Γουόλκερ, καθηγήτρια της γεωλογίας των σεισμών και του περιορισμού του ρίσκου της καταστροφής στο ινστιτούτο Institute for Risk & Disaster Reduction στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου.