Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Παρασκευή με 84-13 ψήφους το νομοσχέδιο του 2021 που επιβάλλει υποχρεωτικές κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος άμυνας εναέριων πυραύλων S-400, όπως απαιτείται βάσει του υφιστάμενου νόμου των ΗΠΑ, του νόμου για την αντιπαράθεση των αντιπάλων μέσω των κυρώσεων (CAATSA).
Tο νομοσχέδιο ενισχύει επίσης την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας με εξουσιοδότηση για την κατάλληλη στρατιωτική κατασκευή 50,18 εκατομμυρίων δολαρίων στον κόλπο της Σούδας της Κρήτης, εκτός από την απαίτηση μελέτης σκοπιμότητας για αυξημένες περιστροφικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.
Την Τρίτη η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ του NDAA με ψήφους 335-78.
Τι αναφέρει η απόφαση
Η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας είναι ξεκάθαρη και ευθυγραμμίζεται με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ωστόσο, αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός στρατιωτικός εταίρος σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον αναφέρει ότι το αργότερο 30 ημέρες μετά την ημερομηνία θέσπισης της παρούσας Πράξης, ο Πρόεδρος επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στην σχετική ενότητα. Η απόφαση της Τουρκίας όμως, να αγοράσει τους S-400 είναι πράγματι ‘κόκκινο πανί’ για τις ΗΠΑ. Στην σχετική απόφαση της Γερουσίας, γίνεται λόγος με αυστηρούς όρους ως προς την στάση της Τουρκίας απέναντι στις ΗΠΑ με αφορμή την κίνηση αυτή.
Ο Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Γερουσίας, ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής της 33ης Περιφέρειας του Rhode Island κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, υπογράμμισε τα εξής:
«Το έχω δηλώσει ότι τα πράγματα είναι πλέον δύσκολα για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Έγινε ένα μεγάλο βήμα με την απόφαση της Γερουσίας. Οι ΗΠΑ απάντησαν πιο γρήγορα από την Ευρώπη.
Ακόμη και με το ‘βέτο’ Τραμπ, η απόφαση θα περάσει διότι αφορά τον προϋπολογισμό για την άμυνα που ανέρχεται σε πολλά δις δολάρια.
Όσον αφορά ειδικά τον Τούρκο Πρόεδρο, Τ.Ερντογάν, έχει δημιουργήσει πολλές αντιπάθειες μέσα στο κόμμα των Δημοκρατικών με την συμπεριφορά του σε πολλά επίπεδα. Είναι ακόμη βέβαια, νωρίς γιατί θα πρέπει να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Βεβαίως, δεν μπορούμε να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ διότι παραμένει σύμμαχος, αλλά θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί και να δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή με την Ελλάδα, την Κύπρο και τις άλλες χώρες.
Από ό,τι φαίνεται η… πίσω πόρτα του Λευκού Οίκου, έκλεισε για τον Ερντογάν. Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μέσα στις 10 πρώτες χώρες που έχουν γίνει σημαντικές για τις ΗΠΑ για επενδύσεις. Είναι μια ασφαλής χώρα και θεωρείται πλέον σταθερός σύμμαχος…»
Το ‘βέτο’ του Τραμπ
Την ίδια ώρα, βέτο αποφάσισε να ασκήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο νέο αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ που περιλάμβανε κυρώσεις στην Τουρκία καθώς θεωρεί πως βγαίνει κερδισμένη η Κίνα.
Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2021 στο οποίο βρίσκονται και οι κυρώσεις προς την Τουρκία για τους S-400.
Μάλιστα έκανε την ανάρτηση με… κεφαλαία γράμματα και θαυμαστικά παντού θέλοντας να δώσει έντονο τόνο. «Ο μεγαλύτερος νικητής από το νέο αμυντικό μας νομοσχέδιο είναι η Κίνα. Θα ασκήσω βέτο», έγραψε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, όπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.
Πως παρακάμπτεται το βέτο του Τραμπ
Εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να επιμένει σε αυτή τη στάση, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποία θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Πέγκυ Ντόκου (με πληροφορίες από: greeknewsonline, iefimerida)