Ολοένα και πιο κοντά στο να δοθεί πράσινο φως στην μετακίνηση εκτός νομού. Και ενώ βρισκόμαστε μόλις 20 ημέρες πριν το Πάσχα ολένα και φουντώνει η συζήτηση για άρση του μέτρου της μετακίνησης εκτός νομού.
Όπως όλα δείχνουν όχημά μας ως κοινωνία για να θυμηθούμε πως είναι ένα «κανονικό» Πάσχα εν μέσω πανδημίας θα είναι τα self τεστ.
Φαίνεται, λοιπόν, πως όσοι θα θέλουν να ταξιδέψουν στην επαρχία θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ πριν την έξοδό τους και ένα ακόμη στον τόπο διαμονής τους.
«Η εφαρμογή των self τεστ θα ρίξει το φορτίο του κορωνοϊού στην κοινότητα και θα βοηθήσει στο άνοιγμα δραστηριοτήτων« σημείωσε άλλωστε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.
Μιλώντας μάλιστα στο Mega ανέφερε ότι «ενδεχομένως δούμε και μετακινήσεις εκτός νομού την περίοδο του Πάσχα, αν και δεν μπορούμε να το πούμε από σήμερα με ασφάλεια.
Η χρήση πάντως των self τεστ θα βοηθούσε σημαντικά σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα μέτρα χρήση μάσκας, και αποφυγεί συγχρωτισμού» κατέληξε.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
«Χωρίζουν» σε στρατόπεδα τους πολίτες εν όψει Πάσχα! «Δεν έχει νόημα ο εμβολιασμένος να μην μπορεί να μετακινηθεί!»
Σχόλιο αναφορικά με τα κορωνοπάρτι που διοργανώνονται το τελευταίο διάστημα έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποιώντας πως αυτά μπορεί να κοστίσουν το Πάσχα.
«Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πάρτι σε γειτονιές με take away ποτά. Εμείς και η συμπεριφορά μας καθορίζει το τι θα γίνει και το Πάσχα. Ή θα το κόψουμε ή θα το κάνουμε οργανωμένα με καθίσματα σε απόσταση σε ανοιχτούς χώρους χωρίς όρθιους» είπε στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις εικόνες που υπήρξαν το Σαββατοκύριακο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, μεταξύ άλλων.
Ερωτώμενος για την πιθανότητα ανοίγματος των μετακινήσεων μεταξύ νομών για το Πάσχα, ο ίδιος σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση στους πλήρως εμβολιασμένους.
«Δεν έχει κανένα νόημα ο εμβολιασμένος να μην μπορεί να μετακινηθεί. Νομίζω ότι το Πάσχα, αν δεν επιτραπούν οι μετακινήσεις, μέσα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις θα γίνει χαμός».
Τα self tests
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα self tests, με τα οποία επιστρέφουν οι μαθητές των Λυκείων στα σχολεία τους, σημειώνοντας πως θα έχουν αρκετά θετικά.
«Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι πράγματι θετικοί. Δηλαδή αν επαναληφθεί θα βγουν θετικοί. Οπότε είναι χρήσιμο γιατί θα απομονωθούν και θα μειωθεί η διασπορά» εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση κρουσμάτων δεν θα οδηγήσει και σε αύξηση στις διασωληνώσεις.
«Αυτό δεν θα αυξήσει ούτε τους διασωληνωμένους ούτε τους νεκρούς, αναμένεται να προστατέψει μελλοντικά από αυτό». Παράλληλα, τόνισε πως το ποσοστό της θετικότητας θα πέσει »γιατί η δειγματοληψία που γίνεται τώρα είναι τυχαία».
Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; Η «αινιγματική» απάντηση Χαρδαλιά
Στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό την Παρασκευή (9/4) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ρωτήθηκε αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις για το Πάσχα. Ενώ, έκκληση προς τον κόσμο να είναι απόλυτα προσεκτικός εν όψει Πάσχα και πιθανής επίσκεψης στο χωριό ήταν η Ματίνα Παγώνη, που τόνισε πως άπαντες οφείλουν να σκεφτούν το νοσηλευτικό προσωπικό και ότι, ενδεχομένως, μπορεί να χρειαστεί να περάσουμε άλλον έναν χρόνο στα αστικά κέντρα
“Απέχουμε τρεις εβδομάδες από το Πάσχα, ως εκ τούτου ας κάνουμε λίγη υπομονή” απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι δυναμικό φαινόμενο.
“Και μείς θα θέλαμε να ήταν ανοιχτά τα πάντα. Αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένοι στρατηγική. Κάποιες φορές να είμαστε ανοιχτοί , κάποιες κλειστοί διότι αυτό επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία καθημερινά παρατηρούμε σε όλη τη χώρα.
Ας κάνουμε λίγο υπομονή, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Μεγάλες χώρες σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν και τέταρτο κύμα, εμείς παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το κομμάτι που αφορά στο τρίτο κύμα” τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στο Πάσχα, είπε:
“Είναι κάτι που το έχουμε στο μυαλό μας στην επιτροπή απλά είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε απόφαση. Μην ξεχνάμε την επιδημία από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλάζει. Είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει, όχι όμως σε επίπεδο επίσημης συζήτησης, για ψηφοφορία ή κάτι τέτοιο.
Είναι κάτι που το συζητάμε μεταξύ μας. Θα θέλαμε, αλλά προτεραιότητα έχει πάντα η υγεία οπότε αυτό που αντανακλάται αυτή τη στιγμή είναι μια αβεβαιότητα στο πώς θα κινηθεί η επιδημία τις επόμενες εβδομάδες. Και θα πρέπει να το δούμε πιο κοντά στο Πάσχα”.
Πηγή athensmagazine