Στον καναπέ του “Στούντιο 4” βρέθηκε προσκεκλημένος ο Χρήστος Δάντης. Ο δημοφιλής τραγουδιστής μίλησε για την καλλιτεχνική του πορεία, την απώλεια του αδερφού του, Σάββα Αξιώτη, που τον συγκλόνισε, όπως επίσης και την αγαπημένη του Ασημίνα Χατζηανδρέου.
«Ήταν ένας άνθρωπος που μου έμαθε πολλά και με συμφιλίωσε με πολλές καταστάσεις. Τον έχασα πριν από 4 χρόνια. Μου έμαθε τον κινηματογράφο, το μιούζικαλ, το θέατρο, με πήρε απ’ το χέρι και είδαμε την Όπερα της Πεντάρας με την Μελίνα Μερκούρη, τον Ιάκωβο Ψαρρά, τον Νίκο Κούρκουλο, την Καίτη Λαμπροπούλου… Θυμάμαι σχεδόν όλο το καστ, και τον αδερφό μου όρθιο να χειροκροτάει τη Μελίνα», είπε αρχικά ο Χρήστος Δάντης.
Και συμπλήρωσε: «Επίσης μου έμαθε τραγουδιστές σπουδαίους, στο σπίτι του άκουσα Atomic Rooster, το Abbey Road των Beatles που ήταν το αγαπημένο άλμπουμ της ζωής μου. Ήταν πατρική φιγούρα για μένα».
Η εξομολόγηση του Χρήστου Δάντη για τον αδερφό του
Στη συνέχεια μίλησε για την απώλειά του και για το πρώτο διάστημα μετά. «Ο αδερφός μου βασανίστηκε πολύ, είχε ψυχολογικά προβλήματα απ’ τα 38-39 του, μπαινοέβγαινε σε μονάδες αποκατάστασης. Έχασε τον εαυτό του, χάσαμε κι εμείς τον Σάββα που ξέραμε. Δεν ήταν ο μπριόζος και αλέγκρος άνθρωπος που γνωρίσαμε τα αδέρφια του», είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Δάντης.
«Βασανίστηκε, γιατί διέκοπτε τις θεραπείες του, έκανε διάφορα τέτοια που του στοίχισαν. Τον είχε αναλάβει η μάνα μου, και όταν έφυγε από τη ζωή στην επόμενη τριετία “έφυγε” κι εκείνος. Καταρρέει ένα τεράστιο οικοδόμημα μπροστά σου, όταν χάνεις έναν άνθρωπο που θαυμάζεις και γνωρίζεις ότι έμαθε μόνος του πέντε γλώσσες, χωρίς να έχει τελειώσει το Γυμνάσιο. Ήταν πολύ ευφυής. Όταν αντιστρέφονται οι ρόλοι και γίνεσαι εσύ προστάτης αυτού του ανθρώπου, ενώ πριν ήταν ο δικός σου, εκεί αλλάζει η ζωή, έρχεται τούμπα η Γη», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης.
Δείτε το βίντεο – Συγκλονίζει η εξομολόγηση του Χρήστου Δάντη για την απώλεια του αδερφού του
Ποιος ήταν ο αδερφός του Χρήστου Δάντη, Σάββας Αξιώτης
Ο ηθοποιός Σάββας Αξιώτης ήταν εκείνος που έβαλε τον Χρήστο Δάντη στον χώρο των θεαμάτων.
Ήταν αδέλφια από την ίδια μητέρα και διαφορετικό πατέρα.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε πει για τον Χρήστο Δάντη: «Ο Χρήστος είναι συνεσταλμένο παιδί που πάντα είχε το μικρόβιο της μουσικής.»
Ο ίδιος δεν έπαιξε πολύ μαζί του στα παιδικά του χρόνια, καθώς λόγω της διαφοράς ηλικίας, είχε περισσότερο το ρόλο του πατέρα.
«Εκτιμώ πάρα πολύ την καριέρα του αδελφού μου και τον σέβομαι πάρα πολύ για αυτό που έχει κάνει. Δεν θα ήθελα να μιλήσω περισσότερο για τον Χρήστο, γιατί δεν υπάρχουν κοινοί κώδικες επικοινωνίας», προσέθεσε ο Σάββας Αξιώτης.
Η καριέρα του Σάββα Αξιώτη
Ο ηθοποιός Σάββας Αξιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα (άλλη πηγή αναφέρει τη Νάξο) και σπούδασε θέατρο στην Αθήνα και τη Ρώμη. Στην ποίηση εμφανίστηκε το 1970 με τα ποιήματα, “Φθαρμένος καθρέφτης”. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους όπως: ‘Ελλη Λαμπέτη, Δημ. Παπαμιχαήλ, Ρ. Βλαχοπούλου, Γ. Κωνσταντίνου, Τ. Ρουσσέα, Γ. Πάντζα, Ζ. Λάσκαρη, Κ. Πρέκα, Στ. Στρατηγό, Κ. Χέλμη, Χ. Τσάγκα, Ρ. Ντορ, Αλ. Λειβαδίτη, Μ. Χρονοπούλου, Σ. Παράβα, κλπ. Ενώ στον κινηματογράφο έπαιξε δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και την Έλεν Μπέρστυν στην ταινία του Ζυλ Ντασσέν, “Κραυγές γυναικών”.
Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στην “Αργώ”, του Γ. Θεοτοκά και σε διάφορα θεατρικά της ΕΡΤ 1. Έλαβε μέρος σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ στη Ρώμη συνεργάστηκε με το Gruppo Incontro και Τeatro dei Comedianti.
Από το 1982 υπήρξε ιδρυτής του θεάτρου “Περιθώριο”, ανεβάζοντας πρωτοποριακές παραστάσεις και δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στους συγγραφείς του παραλόγου. Παράλληλα συνεργάστηκε με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, δημοσιεύοντας διηγήματά του: “Οδός Πανός”, “Νέο Επίπεδο”, κλπ. Έχει γράψει στίχους σε δίσκους που έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι.
Ήταν μέλος του ΣΕΗ και της ΑΕΠΙ. Η ποιητική του συλλογή, “Μόρσιμον Ήμαρ”, Εκδόσεις Γκοβόστη, ξάφνιασε κριτικούς και κοινό. Επίσης, “Το δεκανίκι τον ακροβάτη”, Εκδόσεις Γκοβόστη. Και τα διηγήματα, “Στη ραχοκοκαλιά της μνήμης”, Εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος. Άλλη του δραστηριότητα, η ζωγραφική.
Φιλμογραφία
Όμορφες μέρες (1970)
Μαριχουάνα stop! (1971)
Ο κατεργάρης (1971)[χορευτής]
Ιδιωτική μου ζωή (1971)[ζιγκολό]
Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971)
Πιο θερμή και από τον ήλιο (1972)
Κραυγή γυναικών (1978)
Ύποπτος πολίτης (1994)