Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, έκανε αυτοψία περιοχή του Βόλου, όπου γίνεται ταφή των νεκρών ψαριών.
Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο Open και την εκπομπή “Ώρα Ελλάδος”, επεσήμανε ότι για να εγκριθεί μία τοποθεσία και να θεωρηθεί κατάλληλη πρέπει να τηρούνται 32 όροι και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η ταφή των νεκρών ψαριών είναι ασφαλής διαδικασία.
Τι οδήγησε στη μεγάλη καταστροφή
Τα νεκρά ψάρια δεν προήλθαν από την Κάρλα, αλλά από τα αποστραγγιστικά κανάλια, που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούνται ως ταμιευτήρες για την άρδευση αγροτικών εκτάσεων. Οταν λόγω άντλησης νερού για άρδευση το νερό μειώθηκε, τα ψάρια πέθαναν από την έλλειψη οξυγόνου. Γι’ αυτό και υπήρχαν πολλά νεκρά ψάρια στον Ξηριά, πριν έρθουν σε επαφή με τη θάλασσα, όπου ούτως ή άλλως τα ψάρια του γλυκού νερού θα πέθαιναν λόγω της αλατότητας.
Τα στοιχείο αυτό προκύπτει τόσο από δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, όσο και του επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Θεσσαλίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, Δημήτρη Μιχαλάκη.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή (Πρώτο Πρόγραμμα) ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι με τον «Daniel» είχαν σπάσει διάφοροι ταμιευτήρες που υπήρχαν στην περιοχή και το νερό (μαζί με τα ψάρια) είχε καταλήξει στις τάφρους αποστράγγισης, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως αρδευτικοί ταμιευτήρες. «Το θυρόφραγμα ήταν ανοιχτό μέχρι να φύγει το νερό. Επειδή ερχόταν αρδευτικό νερό από πάνω και τη Γυρτώνη για να ποτίσουν τον Κάμπο μέχρι τον Βόλο, το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει», ανέφερε ο κ. Κουρέτας. «Αν έκλεινε το θυρόφραγμα, θα πλημμύριζε όλη η περιοχή βόρεια της Κάρλας μέχρι τη Γυρτώνη, μέχρι το Καλαμάκι και θα είχαμε τα ίδια με τα περυσινά. Τι θα μπορούσε να γίνει; Νότια προς το λιμάνι του Βόλου υπάρχουν ο Οργανισμός Λιμένος και ο Δήμος Βόλου, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν τοποθετήσει δίχτυα την Τρίτη. Αν είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί θα συγκρατούσαν τα ψάρια».
«Είχαμε υποδείξει στην περιφέρεια ήδη από τα τέλη Ιουλίου ότι οι ιδιωτικές αγροτικές εκτάσεις έχουν αποστραγγιστεί και απέμεναν μόνο λίγες πλημμυρισμένες εκτάσεις, κυρίως του Δημοσίου προς το Καλαμάκι, και γι’ αυτόν τον λόγο έπρεπε να κλείσει το θυρόφραγμα, ώστε να μη σπαταλάμε άδικα το νερό», λέει στην «Κ» ο κ. Μιχαλάκης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. «Ωστόσο αυτό δεν ήταν δυνατό γιατί το θυρόφραγμα είχε βανδαλιστεί. Επιπλέον ήθελαν να αποκαλυφθεί και το αντλιοστάσιο της Πέτρας, ώστε να επισκευαστεί. Στην περιοχή αυτή τα αποστραγγιστικά κανάλια χρησιμοποιούνται από τους αγρότες ως ταμιευτήρες νερού για άρδευση. Τα κανάλια αυτά παίρνουν νερό από τον Πηνειό και το μεταφέρουν από τις υψηλότερες στις χαμηλότερες θέσεις. Οπως καταλάβαμε στη συνέχεια, το θυρόφραγμα διατηρούνταν ανοιχτό γιατί υπήρχε ο φόβος ότι οι ποσότητες αρδευτικού νερού που παροχετεύονταν από τα ψηλότερα στα χαμηλότερα θα ξαναπλημμύριζαν αποστραγγισμένες εκτάσεις».
Δείτε το βίντεο – Νεκρά ψάρια Παγασητικός: Αυτοψία Λέκκα στον Βόλο
Πηγή: kathimerini.gr