Το φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα που έχουν παιδιά και γονείς αναγκάζει συχνά τις οικογένειες να τρώνε χωριστά το μεσημεριανό ακόμη και το βραδινό τους δείπνο. Και μπορεί για αρκετούς αυτό να είναι πλέον μια καθημερινή συνήθεια, κάποιοι ισχυρίζονται πως «όταν μια οικογένεια μοιράζεται τις στιγμές του γεύματος δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς» ακόμη κι αν στην καθιερωμένη ερώτηση «πως πέρασες σήμερα στο σχολείο» ακολουθεί σχεδόν πάντα η ίδια απάντηση: «δεν ξέρω… καλά».
Η Pamela Li, M.S., ιδρύτρια και αρχισυντάκτρια του Parenting for Brain, στο Good Housekeeping υποστηρίζει ότι «τα περισσότερα παιδιά απαντάνε με ένα “δεν ξέρω” όταν τους κάνουν λάθος ερώτηση ή όταν δεν θέλουν να μιλήσουν. Πολλά παιδιά αλλά και πολλοί ενήλικες, δυσκολεύονται να συζητήσουν γενικά θέματα όπως “πώς ήταν η μέρα σου;” ή “πώς πήγε το σχολείο;” για πολλούς λόγους. Μπορεί να είναι κουρασμένα και να θέλουν την ησυχία τους, να μην έχουν διάθεση εκείνη τη στιγμή να μιλήσουν για το σχολείο, ακόμη και να μην έχουν πραγματικά τίποτα σημαντικό να μοιραστούν μαζί σας».
Ποιες ερωτήσεις δεν πρέπει να κάνετε ποτέ στα παιδιά
«Το θέμα του σχολείου είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσει μια γενική συζήτηση για το πως κύλησε η μέρα τους. Είναι καλύτερα να ρωτήσετε «πως ήταν σήμερα το σχολείο» απ’ ότι «τι έμαθες σήμερα;» υποστηρίζει η Li και συμπληρώνει πως «το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να ρωτήσετε “σήκωσες το χέρι σου σήμερα στο μάθημα;” ή “είχε κανείς μπελάδες σήμερα;” εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια συζήτηση πέρα από μια λακωνική απάντηση “ναι” και “όλα καλά΄¨.
Η Δρ Λίντα Παπαδοπούλου, ψυχολόγος, συγγραφέας και ραδιοτηλεοπτική παραγωγός, μιλώντας στο CNBC, συμφωνεί με τις συμβουλές αυτές. Εξηγεί ωστόσο, ότι «όπως και εσείς μετά από μια κουραστική μέρα εργασίας, το παιδί σας μπορεί να μην έχει διάθεση να επεκταθεί σε πολλές κουβέντες».
«Οι περισσότεροι ενήλικες θέλουν να μην μιλούν για την δουλειά τους μετά από αυτήν. Το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά», είπε η Δρ Martha Deiros Collado στο CNBC. «Το μυαλό τους χρειάζεται ένα διάλειμμα και συχνά η κύρια εστίασή τους είναι στο φαγητό, τη διασκέδαση, το παιχνίδι και την ξεκούραση».
Πηγή: www.oloygeia.gr