Όχι, η βασική του χρήση δεν είναι για να αποθηκεύουμε τα ταψιά.
Όσο καλή ή κακή σχέση κι αν έχεις με τη μαγειρική, σίγουρα θα έχεις προσέξει ένα βασικό χαρακτηριστικό που υπάρχει σε κάθε κουζίνα. Μιλάμε ασφαλώς για το γνωστό συρτάρι που βρίσκεται κάτω από τον φούρνο κάθε απλής ηλεκτρικής κουζίνας.
Οι περισσότεροι από εμάς, λοιπόν, χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο συρτάρι ως αποθηκευτικό χώρο, βάζοντας εκεί μικρά και μεγάλα ταψιά. Είναι, όμως, αυτή η πραγματική του χρήση; Απ’ ότι φαίνεται όχι!
Ο εμπνευστής και δημιουργός του δεν είχε αυτό στο μυαλό του όταν τοποθετούσε στη συγκεκριμένη θέση αυτό το συρτάρι. Αν και μπορεί να βολεύει εξαιρετικά ως χώρος αποθήκευσης, η πραγματική του ιδιότητα είναι να λειτουργεί ως θερμοθάλαμος. Τι εννούμε; Ουσιαστικά αποτελεί το χώρο που πρέπει να τοποθετούμε το φαγητό όταν αυτό ψηθεί και πριν το φάμε, προκειμένου να διατηρηθεί ζεστό. Όπως ακριβώς θα λειτουργούσε και μια βιτρίνα σε κάποιο εστιατόριο με μαγειρευτά φαγητά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θερμοθάλαμος υπάρχει μόνο στις συμβατικές κουζίνες, ενώ στις εντοιχισμένες πωλείται χωριστά. Αν τώρα ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που δεν χρειάζονται τον θερμοθάλαμο και πιστεύουν ότι μια χαρά ζεστό κρατά το φαγητό και ο ίδιος ο φούρνος, τότε καλό θα ήταν να προσέξετε. Κι αυτό διότι αν νωρίτερα ψήναμε σε δυνατή φωτιά, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι ο φούρνος πολύ ζεστός και να στεγνώσει ή ακόμη και να κάψει το φαγητό.
Γι’ αυτές τις στιγμές υπάρχει ο θερμοθάλαμος.