Ποια είναι τα τελευταία τους λόγια
Η αναμέτρηση με τον θάνατο συχνά φέρνει στον άνθρωπο ένα συναίσθημα αναστοχασμού και συνειδητοποίησης για τη ζωή του. Οι τελευταίες στιγμές ενός ατόμου είναι γεμάτες συναισθηματική φόρτιση και συνήθως περιλαμβάνουν σκέψεις και λύπη για όσα δεν πραγματοποιήθηκαν ή δεν εκτιμήθηκαν όσο θα έπρεπε. Στην καθημερινότητα της παρηγορητικής φροντίδας, οι νοσηλευτές που φροντίζουν ανθρώπους στο τέλος της ζωής τους είναι και αυτοί που ακούν τα τελευταία λόγια των ασθενών, τα πράγματα για τα οποία μετάνιωσαν και τις τύψεις που τους βαραίνουν.
Μια από αυτές τις νοσοκόμες είναι η Julie McFadden, η οποία είναι γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «Hospice Nurse Julie». Η McFadden εργάζεται στον τομέα της παρηγορητικής φροντίδας για περισσότερα από 15 χρόνια και, μέσω της εμπειρίας της, έχει καταγράψει τα συχνότερα παράπονα που εκφράζουν οι άνθρωποι στο κατώφλι του θανάτου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Dailymail σε συνέντευξή της McFadden με τον Dr. Karan Rajan χειρουργό του NHS, στο podcast του τελευταίου, η νοσηλεύτρια αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις των ασθενών με την οικογένεια και τους νοσηλευτές λίγο πριν κοπεί το νήμα της ζωής τους, συνήθως αφορούν όλα όσα θεωρούσαν δεδομένα στη ζωή τους. Τις στιγμές που έρχονται αντιμέτωποι με το τέλος, πολλοί αναγνωρίζουν τα πράγματα που είχαν παραμελήσει ή υποτιμήσει όσο τα απολάμβαναν.
Το πρώτο πράγμα για το οποίο μετανοούν είναι σύμφωνα με την McFadden ότι δεν εκτίμησαν την καλή υγεία όσο χρονικό διάστημα την απολάμβαναν. Σύμφωνα με τα λόγια της, το πρώτο που της λένε οι ασθενείς είναι ότι μετανιώνουν που δεν εκτίμησαν την καλή τους υγεία. Η McFadden αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το νούμερο ένα πράγμα που μου λένε: ‘Εύχομαι να καταλάβαινα πόσο εκπληκτικό είναι να έχω ένα σώμα που λειτουργεί σωστά.’». Μια διαπίστωση που υπογραμμίζει την τάση των ανθρώπων να θεωρούν δεδομένη την υγεία, χωρίς να συνειδητοποιούν την αξία της μέχρι που αρχίζει να φθίνει.
Μια ακόμα από τις τύψεις που μοιράζονται οι ασθενείς είναι ότι εργάστηκαν υπερβολικά και αφιέρωσαν πολύ χρόνο στη δουλειά τους, παραμελώντας άλλες πλευρές της ζωής τους. Σύμφωνα με τη McFadden, πολλοί αναγνωρίζουν ότι η υπερβολική δουλειά τους στοίχισε την ευκαιρία να ζήσουν πλήρως και να απολαύσουν άλλες στιγμές, όπως τον χρόνο με την οικογένεια ή την προσωπική ζωή.
Ένα τρίτο κοινό παράπονο αφορά τις σχέσεις και τις παρεξηγήσεις. Οι άνθρωποι συχνά μετανιώνουν είτε για σχέσεις που δεν προσπάθησαν να διατηρήσουν, είτε για παρεξηγήσεις και μνησικακίες που κράτησαν με αγαπημένα πρόσωπα. Η McFadden προσθέτει ότι πολλοί ασθενείς εξομολογούνται επίσης ότι ανησυχούσαν υπερβολικά για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι, παραβλέποντας την αξία των αυθεντικών και υγιών σχέσεων.
Η σημασία της προετοιμασίας
Η McFadden, σε προηγούμενες δηλώσεις της στο YouTube, έχει αναφέρει ότι πολλές φορές οι άνθρωποι βιώνουν έντονο πόνο, δυσκολία στην αναπνοή και σύγχυση κατά τη διάρκεια των τελευταίων τους ημερών. Στην ίδια συνέντευξη με τον Dr. Karan Rajan, η νοσηλεύτρια πρότεινε δύο βασικές στρατηγικές για τη στήριξη του ασθενούς και των συγγενών.
Η πρώτη στρατηγική είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση για το τι να περιμένουμε όταν πλησιάζει το τέλος της ζωής. Ο ασθενής, η οικογένεια και οι νοσηλευτές πρέπει να γνωρίζουν τι είναι φυσιολογικό και τι όχι, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα. Η δεύτερη στρατηγική είναι η ανοιχτή επικοινωνία με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και την οικογένεια για τις ανάγκες και τα συναισθήματα του ατόμου.
Η εμπειρία των ανθρώπων που εργάζονται με ανθρώπους στα τελευταία τους λεπτά δείχνει πόσο σημαντική είναι η εκτίμηση των μικρών πραγμάτων στη ζωή, όπως η υγεία, οι σχέσεις και ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτούς που αγαπάμε. Τα παράπονα που καταγράφει η Julie McFadden αποτελούν πολύτιμα διδάγματα για όλους μας: να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο και να προσπαθούμε να ζούμε την κάθε μέρα.
Πηγή: ygeiamou.gr