Μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ξύπνησε τους κατοίκους της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, τα ξημερώματα, ενώ η γη δεν σταμάτησε να σείεται.
Στις 6:21 σημειώθηκε ακόμα ένας νέος σεισμοί μεγέθους 4,1 με επίκεντρο και πάλι τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Νωρίτερα, πέντε νέες σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (12.2.2025) στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Η πιο «ισχυρή» από αυτές τις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε στις 03:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ακολούθησαν άλλες τέσσερις «ασθενείς» δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03:35, στις 04:14, στις 04:18 και στις 04:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.
Από την 1η Φεβρουαρίου ως σήμερα, έχουν καταγραφτεί στην περιοχή των Κυκλάδων πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών, συνόψισε χθες ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος.
Άκης Τσελέντης: «Το μάγμα ενεργοποιεί τα ρήγματα»
Σε νέα ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης σημειώνει και πάλι ότι οι σεισμοί συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το ηφαίστειο: «Από τις πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί δεν έχουν 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος».
Υπογραμμίζει πως «καθώς το μάγμα του ηφαιστείου ανέρχεται πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί τα πολλά και μικρά ρήγματα».
Για το ρήγμα της Αμοργού σημείωσε πως δυνητικά μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό: «Το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο δεν φαίνεται μέχρι τώρα και από υπολογισμούς πού έκανα οι οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησης του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο».
Η ανάρτηση Τσελέντη:
«Μετά από προσεκτική ανάλυση και αξιολόγηση των έως τώρα Σεισμολογικών δεδομένων καταλήγω στα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Από τις πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος.
2. Χθες σας παρέθεσα ένα διάγραμμα με όλη την σεισμική έως τώρα ακολουθία και ότι η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6R.