Οι φακές μπορεί να μην αποτελεούν και από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας στο μαγείρεμα, αλλά έχετε σκεφτεί ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να τις αντιπαθούν επειδή δεν τις έχουν δοκιμάσει καλομαγειρεμένες; Ας δούμε λοιπόν τα κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν μαγειρεύετε φακές.
Οι φακές δεν έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής
Οι φακές είναι συχνά το τρόφιμο που καταλήγει στο πίσω μέρος του ντουλαπιού για χρόνια. Μπορείτε να υποθέσετε ότι οι ξηρές φακές διαρκούν σχεδόν απεριόριστα. Δεν πρόκειται να σαπίσουν ή να μουχλιάσουν. Είναι αλήθεια ως ένα βαθμό. Είναι απίθανο να αρρωστήσετε τρώγοντας παλιές φακές, αλλά μπορεί να μην μπορούν να μαγειρευτούν όπως πρέπει.
Εάν έχετε σιγοβράσει ποτέ τις φακές για πολύ περισσότερο από τον χρόνο από αυτόν που αναφέρεται στη συσκευασία και ακόμη τις βρίσκετε δυσάρεστα σκληρές, φταίει σίγουρα η παλαιότητά τους. Τα παλιά ξερά όσπρια συχνά δεν ψήνονται όπως πρέπει, ακόμα και όταν τα σιγοβράζετε περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε φακές, ελέγξτε την ημερομηνία λήξεως στη συσκευασία. Είναι επίσης σημαντικό να αποθηκεύετε σωστά τις φακές. Μεταφέρετε τις ανοιχτές φακές σε ένα αεροστεγές δοχείο και σημειώστε την ημερομηνία λήξεως.
Ξεπλύνατε τις φακές σας;
Όπως με κάθε τρόφιμο που βρίσκεται στη φύση, συνιστάται να ξεπλένετε τις φακές πριν τις χρησιμοποιήσετε. Όπως το ρύζι, έτσι και οι κόκκινες φακές μπορούν να συσσωρεύσουν σκόνη, πέτρες, κομμάτια κλαδιών. Αυτό είναι στην πραγματικότητα άμυλο από τις φακές που σχηματίζεται όταν τρίβονται μεταξύ τους κατά την επεξεργασία και τη μεταφορά. Εάν δεν ξεπλύνετε τις φακές σας, αυτό μπορεί να επηρεάσει την υφή λόγω της περίσσειας αμύλου. Η μη πλύση των φακών μπορεί επίσης να προκαλέσει δημιουργία αφρού στο νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Δεν μουλιάζουμε τις φακές
Εάν μουλιάζετε τις φακές πριν τις μαγειρέψετε, διαπράττετε ένα κοινό λάθος. Σε αντίθεση με τα ξερά φασόλια, οι περισσότερες φακές μπορούν να μαγειρευτούν σε περίπου μισή ώρα λόγω του μικρού τους μεγέθους και το μούλιασμα δεν είναι απαραίτητο αφού μαγειρεύονται και μαλακώνουν γρήγορα. Αν τις μουλιάσετε και στη συνέχεια τις μαγειρέψετε, θα παραψηθούν. Το μούλιασμα μαλακώνει τα όσπρια, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζονται για να σιγοβράσουν.
Ο ρόλος των αρωματικών στο μαγείρεμα των φακών
Τα αρωματικά όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο ή τα βότανα αρωματίζουν υπέροχα τις φακές και πρέπει να προστεθούν στην κατσαρόλα όσο σιγοβράζετε τα όσπρια σας. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές συνταγές φακών από διαφορετικές κουζίνες για να βρείτε τον γευστικό συνδυασμό που σας αρέσει περισσότερο.
Φακές που έχουν παραψηθεί και φακές που έχουν μείνει άψητες
Οι φακές χρειάζονται μόνο ένα ή δύο λεπτά για να μεταβούν από τέλεια μαγειρεμένες σε χυλώδεις και κολλημένες, επομένως πρέπει να προσέχετε. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τις πέντε αισθήσεις σας στην κουζίνα αντί να βασίζεστε μόνο στις οδηγίες της συσκευασίας. Αυτό σημαίνει να ακούτε το νερό, να μυρίζετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν καίγεται κάτι, να κοιτάτε την κατσαρόλα που σιγοβράζει και την εμφάνιση των φακών και να δοκιμάζετε συχνά.
Κι αν το υπερβολικό ψήσιμο των φακών είναι πρόβλημα, το να τις μαγειρέψετε λίγο είναι εξίσου κακό, αν όχι χειρότερο. Οι φακές πρέπει να ψηθούν καλά για να γίνουν κρεμώδεις και να λιώνουν στο στόμα. Και εδώ οι αισθήσεις σας είναι τα καλύτερα εργαλεία. Σημειώστε ότι δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμές φακές λόγω των λεκτινών που περιέχουν στην άψητη κατάστασή τους. Δεν είναι δηλητηριώδεις, αλλά μπορεί να σας προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Το μαγείρεμά τους εξουδετερώνει πλήρως τις λεκτίνες, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας — αρκεί να μην τρώτε ωμές φακές απευθείας από τη συσκευασία. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για τις αποξηραμένες φακές.
Μαγειρεύοντας φακές με όξινα συστατικά
Το αλκοόλ είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή όταν θέλετε να φτιάξετε φακές με διαφορετική γεύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βασικά οποιοδήποτε αλκοόλ που θα χρησιμοποιούσατε στο μαγείρεμα άλλων πιάτων. Το κρασί είναι μια εξαιρετική επιλογή, όπως και η μπύρα ή ο σκληρός μηλίτης. Προσθέστε το οινόπνευμα στις φακές σας και αφήστε το να μαγειρευτεί για λίγα λεπτά πριν προσθέσετε σε νερό ή ζωμό για να αραιώσει η γεύση.
Οι σωστές αναλογίες νερού
Οι σωστές αναλογίες υγρού προς φακές εξαρτώνται από τη μέθοδο μαγειρέματος και το είδος των φακών. Ωστόσο, ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε για τις φακές που μαγειρεύονται στο μάτι της κουζίνας είναι 2 ½ φλιτζάνια υγρό σε κάθε φλιτζάνι κόκκινες ή κίτρινες φακές ή 3 φλιτζάνια υγρό σε κάθε φλιτζάνι άλλες φακές, όπως καφέ ή πράσινες.
Ο σωστός τρόπος συντήρησης στο ψυγείο
Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε τις φακές σας, είναι καλύτερο να τις κρατήσετε βυθισμένες στο μαγειρικό υγρό, χωρίς να τις σουρώσετε —απλώς μεταφέρετε σε ένα δοχείο αποθήκευσης και αφήστε τις να κρυώσουν για 15 έως 30 λεπτά πριν τις βάλετε στο ψυγείο.