Την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς απέρριπτε με κάθε τρόπο, μέχρι και πριν από λίγες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαζί του και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, το βάρος να εξηγήσει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης
Για «στιγμές στην πολιτική που το εθνικό καθήκον ξεπερνά το πολιτικό κόστος» έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης σε τοποθέτηση του στην Ολομέλεια. Και υποστήριξε πως «η απόφαση δεν είναι πολιτικά εύκολη και βολική. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να χάνει ψήφους και να γίνεται δυσάρεστος. Είναι δύσκολη πολιτικά απόφαση. Όμως, όσοι έχουμε στοιχειώδη αίσθηση πατριωτισμού και ανθρωπιάς αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα οδηγούσαν σε μονόδρομο».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε πως «η κατάσταση είναι η εξής: Το 4ο κύμα έχει οδηγήσει κατά 97% ανθρώπους άνω των 60 στις ΜΕΘ και από αυτούς το 95% είναι ανεμβολίαστοι. Η κυβέρνηση έδωσε το χρόνο για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι. Και καμπάνιες και ρεπορτάζ έγιναν. Αλλά δυστυχώς σημαντική μερίδα των ανθρώπων αυτών παραμένουν ανεμβολίαστους».
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης «δύο δρόμους έχει η ζωή: ο ένας, ο εύκολος, για τη κυβέρνηση δεν εμβολιάζονται κάποιοι θα πεθάνουν, κάναμε ότι μπορούσαμε ας πεθάνουν αρκεί να μη χάσουμε ψήφους. Πολιτικά εύκολη οδός αλλά απολύτως ανήθικη. Υπάρχει και η άλλη οδός. Να πει ο πρωθυπουργός ότι θα γίνει προσωρινά δυσάρεστος για να σώσει χιλιάδες ανθρώπους από τον θάνατο, τις οικογένειές τους από το πένθος και το ΕΣΥ από την ασφυκτική πίεση».
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης γιατί η Ελλάδα έχει περισσότερους θανάτους σε σχέση με χώρες με παρόμοιο ποσοστό εμβολιασμού ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως «η απάντηση είναι απλή: απέχουμε σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Εσείς κ. συνάδελφε που μιλάτε για πατρίδα με τόση ένταση αφήστε να πεθάνουν. Εμείς θα πάρουμε το πολιτικό κόστος αλλά θα ξέρουμε ότι έχουμε κάνει καθήκον μας. Είναι δύσκολη η απόφαση τη ζυγίσαμε πολύ, οι γιατροί μας εξήγησαν τον υγειονομικό κίνδυνο, η εξέλιξη της πανδημίας οδηγεί σε επιταχυνόμενες απειλές που η χώρα πρέπει να λειτουργήσει γρήγορα να προλάβει την εξέλιξη και φυσικά πέραν της υγειονομικής διάστασης υπάρχει και η οικονομική».
Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο lockdown, κατάρρευση του ΕΣΥ. Τώρα θα φανεί ποιος αγαπά τη πατρίδα και ποιος όχι και ποιος για να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και ποιος για τις ψήφους».