Μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, αναπληρωτής επικεφαλής των περισσότερων εκπροσώπων στο Κοινοβούλιο, του κυβερνώνοντος κόμματος «Sluga Narodu» (Υπηρέτης του λαού του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντύμυρ Ζελένσκυ) Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμών και Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου.
Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματος «Sluga Narodu». Μέχρι την εκλογή του στο κοινοβούλιο το 2019, ήταν επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος, μιας εταιρείας που ειδικεύεται σε έργα υποδομής.
Έχει ειδική εκπαίδευση στο μάρκετινγκ. Το 2018 ηγήθηκε της εκστρατείας του Βολοντύμυρ Ζελένσκυ στο Κίεβο. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας δέχτηκε την πρόταση για υποψηφιότητα για το Ουκρανικό Κοινοβούλιο με το νυν κυβερνών κόμμα.
«Ο τερματισμός του πολέμου στο Ντονμπάς αποτελεί προτεραιότητα για εκατομμύρια Ουκρανούς και τον Πρόεδρό μας», λέει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο «News-Politics» Αρτιόμ Κουλτένκο.
Μιλώντας για τον ενάμιση περίπου χρόνο της προεδρίας του Βολοντύμυρ Ζελένσκυ, υπογραμμίζει ότι «Αυτή η θέση χρειαζόταν κάποιον με μηδενική ανοχή στη διαφθορά, για τον οποίο η ανθρώπινη ζωή και ευημερία έρχονται πρώτες. Κι επιλέξαμε ένα τέτοιο άτομο».
Απαντώντας στην ερώτηση για την κατάσταση στο Ντονμπάς και στην Κριμαία, δηλώνει ότι: «Η Κριμαία και το Ντονμπάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν εδάφη της Ουκρανίας» ενώ σχετικά με τον διχασμό στο χριστιανικό ορθόδοξο ποίμνιο που δημιουργήθηκε με την δημιουργία της σχηματικής εκκλησίας, εκφράζει την θέση ότι: «Η θρησκεία δεν μπορεί να είναι πολιτικό ζήτημα».
Αποκλειστική Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου
- Κύριε Κουλτένκο , όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολες είναι οι στιγμές για όλο τον κόσμο λόγω της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19. Μπορείτε να μας περιγράψετε την κατάσταση στην Ουκρανία; Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα, ικανά για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Αρχικά, όταν η πανδημία εμφανίσθηκε σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας προχώρησε σε lockdown. Ο λόγος δεν ήταν ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων, αλλά η προετοιμασία του συστήματος υγείας για να δεχτεί μεγάλο κύμα. Πολλοί θεώρησαν αυτά τα μέτρα ως υπερβολική αντίδραση αλλά τώρα καταλαβαίνουμε ότι ήταν δικαιολογημένα. Αυτό, βοήθησε στην προετοιμασία του συστήματος υγείας, να ανταπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα. Εκείνη την εποχή, ο ιός περιορίστηκε.
Αλλά αυτή η επιτυχία έδωσε υπερβολική ελπίδα στον κόσμο ότι η ασθένεια δεν θα επιστρέψει, με συνέπεια η επαγρύπνηση των ανθρώπων να εξασθενήσει. Από το φθινόπωρο, η χώρα μας διαπίστωσε ήδη μια πραγματική αύξηση των συνεπειών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα επερχόμενο lockdown τον Ιανουάριο του 2021. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαμε μια προσαρμοστική καραντίνα -ενώ οι τοπικές αρχές μπορούν να ρυθμίσουν περιορισμούς ανάλογα με την εξάπλωση του ιού και η κυβέρνηση έχει καθορίσει συγκεκριμένες παραμέτρους για το σκοπό αυτό. Η Ουκρανική κυβέρνηση είναι τώρα πολύ προσεκτική για να προχωρήσει σε νέους περιορισμούς και εξετάζει πρώτα τον φόρτο που δέχεται το σύστημα υγείας.
Ορισμένοι κανόνες ισχύουν ανά πάσα στιγμή, όπως η χρήση μάσκας, για παράδειγμα, και επιβάλλονται πρόστιμα για την παραβίαση τους. Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι μια αυστηρή καραντίνα είναι επίσης πλήγμα για την εθνική οικονομία και μεταφράζεται σε αύξηση του αριθμού των ανέργων και κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι πολλές. Αν και η ουκρανική οικονομία δείχνει ότι έχει προοπτική σταθερής ανάπτυξης, δεν είμαστε ακόμα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στο πρώτο «κύμα» της πανδημίας, οι ίδιοι οι Ουκρανοί έκαναν επίσης πολλά για το έθνος μας.
Από την αρχή της πανδημίας, πολλοί άρχισαν να βοηθούν τη χώρα όσο καλύτερα μπορούσαν -έδιναν φαγητό σε ηλικιωμένους και σε άτομα που κινδύνευαν, αγόρασαν τον απαραίτητο εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό για τα νοσοκομεία, έδιναν χρήματα για γιατρούς, έκαναν οργανωμένες μεταφορές. Υπήρχαν χιλιάδες τέτοια άτομα, από εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων έως απλούς υπαλλήλους.
Μου φαίνεται ότι η δύναμη της χώρας μας είναι ακριβώς οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να πούμε αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωστά το νέο κύμα κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως όλες οι χώρες σε όλο τον κόσμο, ακόμη κι εκείνες με τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας και οικονομίες, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για τέτοιες συνθήκες. Τώρα ελπίζουμε για την τήρηση όλων των προφυλάξεων από τους κατοίκους και την έγκαιρη δράση της κυβέρνησης.
- Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από την εκλογή του κ. Ζελένσκυ στη Προεδρία της Ουκρανίας. Πιστεύετε ότι σημειώθηκε αλλαγή σε πολλά επίπεδα και ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, κατά τη γνώμη σας;
Αυτή η θέση χρειαζόταν κάποιον με μηδενική ανοχή στη διαφθορά, για τον οποίο η ανθρώπινη ζωή και η ευημερία έχουν προτεραιότητα. Κι επιλέξαμε ένα τέτοιο άτομο. Φυσικά, υπάρχουν πολλές αλλαγές μετά την ανάληψη της εξουσίας της ομάδας του Βολοντύμυρ Ζελένσκυ, από την απελευθέρωση αιχμαλώτων Ουκρανών στη Ρωσία έως την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, μία από τις καλύτερες εφαρμογές ηλεκτρονικού διαβατηρίου και την πιο σημαντική ανακαίνιση υποδομής για όλα τα χρόνια ανεξαρτησίας. Οι νομοθετικές αλλαγές που ο Πρόεδρος και η ομάδα μας υποσχέθηκαν στο εκλογικό μας πρόγραμμα εφαρμόζονται, ιδίως, νόμοι για την αποκέντρωση, τα δημοψηφίσματα και τη Δημοκρατία, την ευθύνη για παράνομο πλουτισμό, έναν νέο εκλογικό κώδικα και πολλά άλλα.
Αν κοιτάξουμε το προεκλογικό πρόγραμμα, θα δούμε ότι έχει ήδη υλοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος. Φυσικά, αυτό δεν αρκεί. Πολλές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε ή όπως μας φαινόταν πριν από ενάμισι χρόνο, επειδή υπάρχουν διάφορα εμπόδια. Η πανδημία άφησε αναμφίβολα το σημάδι της και εδώ. Ο τερματισμός του πολέμου στο Ντονμπάς, αποτελεί προτεραιότητα για εκατομμύρια Ουκρανούς και για τον Πρόεδρό μας. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της απουσίας διαφθοράς.
Αυτά τα επιτεύγματα θα βοηθήσουν τη χώρα μας να πετύχει και να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζήσουν πιο ευτυχισμένες ζωές. Η χώρα μας έχει πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους σε διάφορους τομείς που θα μπορούσαν να ανοίξουν επιχειρήσεις, να κάνουν επιστημονικές ανακαλύψεις και να πραγματοποιήσουν σημαντικές ανακαλύψεις στον κόσμο της τεχνολογίας, επομένως θα θέλαμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για αυτούς.
- Ένα ερώτημα σχετικά με την εξωτερική πολιτική. Ποια βήματα πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση της Ουκρανίας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ;
Διατηρούμε σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και συνεχίζουμε τη συνεργασία μαζί τους. Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό βήμα για την κυβέρνησή μας είναι να διασφαλίσουμε ένα καλό επίπεδο ανάπτυξης του ουκρανικού κράτους, διότι αυτό θα είναι το καλύτερο χαρακτηριστικό της χώρας μας ως ισότιμου εταίρου με διαφορετικά έθνη.
- Μια σημαντική ερώτηση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα σας. Πρόκειται για την Κριμαία και το Ντονμπάς. Μπορείτε να μας περιγράψετε την τρέχουσα κατάσταση; Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη και στη Δύση δεν έχουν σαφή εικόνα.
Η Κριμαία και το Ντονμπάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν εδάφη της Ουκρανίας. Καταλήφθηκαν το 2014. Και το γεγονός ότι οι Ουκρανοί έχουν περάσει από σημεία ελέγχου για να φτάσουν στην Κριμαία και στο Ντονμπάς, στα σπίτια τους, είναι πολύ άδικο. Για εμάς και για τον Πρόεδρο κ. Ζελένσκυ, η διατήρηση της ανθρώπινης ζωής και η πορεία προς την ειρήνη είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα σε αυτό το θέμα. Πριν από ένα χρόνο, επιστρέψαμε πολλούς από τους αιχμαλώτους πολέμου μας.
Τώρα, λαμβάνουμε τα μέγιστα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει νέα ανάφλεξη στην επικράτεια του Ντονμπάς. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, τηρεί το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, το οποίο σώζει ανθρώπινες ζωές και δίνει ελπίδα σε όλους μας ότι θα έρθει η ειρήνη. Η Ουκρανία δεν θα εγκαταλείψει την επικράτειά της, αλλά αυτό δεν αφορά ένα κομμάτι γης. Κατά πρώτον, αφορά τους ανθρώπους, τους πολίτες της Ουκρανίας, που παραμένουν πολίτες μας και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής -στο Ντονμπάς και στην Κριμαία- και θέλουν μια ειρηνική ζωή για την Ουκρανία.
- Τελευταία ερώτηση για την Εκκλησία. Υπήρξε διχασμός μεταξύ του ορθόδοξου ποιμνίου στην Ουκρανία (με αφορμή τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας). Η ουκρανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση. Ποια είναι η γνώμη σας;
Οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν στην εκκλησία για την πολιτική, αλλά για τον Θεό. Αντιμετωπίσαμε πράγματι μια κατάσταση του διχασμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία στην Ουκρανία. Για εμάς, όπως και για ολόκληρη την ομάδα της τρέχουσας κυβέρνησης, αυτή η κατάσταση ήταν ήδη παρούσα. Όσο για μένα, είμαι εναντίον οποιασδήποτε διαίρεσης. Όλες οι προσπάθειες έρχονται σε αντίθεση με τη θρησκεία μας -στην ουσία της. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι είναι κατηγορηματικά λάθος να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους, τους απλούς Ορθόδοξους ενορίτες, σε «σωστούς» και «λάθος». Η Εκκλησία και ο Θεός δεν μας χωρίζουν, αλλά μας ενώνουν. Γιατί λοιπόν, οι άνθρωποι δεν ακολουθούν αυτό το παράδειγμα;
Η μη παρέμβαση της εξουσίας και της κυβέρνησης σε θέματα θρησκείας μου φαίνεται η μόνη σωστή λύση που υπαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας μας. Η θρησκεία δεν μπορεί να είναι πολιτικό ζήτημα και όλοι έχουν το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία.
Η Εκκλησία υπάρχει εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια και θα διαρκέσει για πάντα, ενώ οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν. Οι προσπάθειες ανθρώπινης παρέμβασης, και ιδίως η παρέμβαση των κυβερνήσεων, ενδέχεται να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε αυτήν την περίπτωση. Η Ιστορία γνωρίζει ήδη τέτοια παραδείγματα, επομένως υποστηρίζω τη μη παρέμβαση της κυβέρνησης.
Ως πιστός, θέλω να προσθέσω ότι ο Θεός ξέρει πώς να επιλύσει τυχόν συγκρούσεις και καταστάσεις που μας φαίνονται απελπιστικές ή περίπλοκες τώρα. Όλα αυτά είναι η Θέλημα Του, ανεξάρτητα από το πώς προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Σε γενικές γραμμές, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες δημιουργίας μιας σύγκρουσης στην ουκρανική κοινωνία μέσω της διαίρεσης των πολιτών – σε Ανατολή και Δύση, με βάση τη γλώσσα και ούτω καθεξής. Όσο για μένα, είναι πολύ πιο σημαντικό να ενωθούμε γιατί έχουμε πολλά κοινά -τουλάχιστον το μέλλον της χώρας μας, το οποίο είναι ήδη αρκετό.