Στο νοσοκομείο βρίσκεται ένας 36χρονος από χωριό κοντά στο Αίγιο έπειτα από τσίμπημα αράχνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Open, ο άνδρας έχοντας κάποια συμπτώματα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας όπου οι γιατροί συμπέραναν πως πρόκειται για κάποιον κολικό. Έτσι τον άφησαν να επιστρέψει σπίτι του κρίνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Τα συμπώματα ωστόσο επέμεναν με τον 36χρονο να πηγαίνει στο τοπικό Κέντρο Υγείας όπου ο αγροτικός γιατρός που τον εξέτασε τον ενημέρωσε πως το πιθανότερο είναι να έχει δεχτεί τσίμπημα από “μαύρη χήρα“. Πρόκειται για αράχνη που έχει τοξικό δηλητήριο και το τσίμπημά της είναι πολύ επώδυνο και πολύ επικίνδυνο.
Έτσι ο 32χρονος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας με την υγεία του να επιδεινώνεται συνεχώς. Ωστόσο, επειδή οι γιατροί δεν μπορούσαν να δουν το τσίμπημα, του ζήτησαν να υπογράψει ο ίδιος ότι θα του χορηγηθεί το αντίδοτο με δική του ευθύνη.
Τελικά, όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου, ο 36χρονος έλαβε το αντίδοτο και τις επόμενες ώρες αναμένονται νέες εξελίξεις για την κατάσταση της υγείας του.
Τι θα συμβεί αν μας τσιμπήσει η «μαύρη χήρα»;
Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της «μαύρης χήρας» μοιάζουν πολύ με αυτά της σκωληκοειδίτιδας, καθώς το δηλητήριό της είναι νευροτοξίνη, η οποία είναι δηλητηριώδης για το νευρικό σύστημα.
Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, όσο το δηλητήριο αρχίζει και μπαίνει στο νευρικό μας σύστημα, θα νιώσουμε πόνο και κράμπες στην περιοχή γύρω από το δάγκωμα.
Στην πρώτη ώρα, οι μηροί, η πλάτη και οι ώμοι θα εμφανίσουν σπασμούς, καθώς το δηλητήριο αναγκάζει το νευρικό σύστημα να απαλλαγεί από τους νευροδιαβιβαστές που κρατούν λειτουργικούς τους μυς. Κάτι που κάνει την όρθια στάση, ακόμα και το να κάθεσαι, ιδιαιτέρως απαιτητικό.
Για τις επόμενες δύο ώρες, το θύμα θα πονά αφόρητα και η κοιλιά του θα γίνει άκαμπτη. Μέχρι τη 12η ώρα μετά το δάγκωμα, η αναπνοή θα έχει γίνει δύσκολη, οι σπασμοί θα έχουν γενικευτεί στο σώμα ενώ ίσως εκδηλωθούν παραισθήσεις. Μετά τις 12 ώρες, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν, αν και πραγματική βελτίωση της κατάστασης δεν θα υπάρξει πριν περάσουν αρκετές μέρες. Η μυϊκή αδυναμία πάντως και οι σπασμοί μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για βδομάδες ή και μήνες.
Πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος
Η πρώτη κίνηση για τη θεραπεία είναι να καθαρίσετε την πληγή και να βάλετε πάγο αμέσως. Επίσης, για όλα τα δαγκώματα αραχνών, ένα αντιτετανικό συνιστάται. Το δάγκωμα από τις συγκεκριμένες 2 αράχνες θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό. Αν το τσίμπημα είναι ήπιο, η θεραπεία περιλαμβάνει αναλγητικά, αντισταμινικά και αντιβιοτικά. Το δάγκωμα της μαύρης χήρας μπορεί να απαιτήσει ένα μυοχαλαρωτικό μέσω ενδοφλέβιας ή φαρμακευτική αγωγή για την προστασία από υψηλή πίεση του αίματος που προκαλεί το δηλητήριο.