Η εξέλιξη της μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή από τους ειδικούς.
Περίπου 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 100 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής εκτός των χωρών όπου συνήθως αυτή εξαπλώνεται, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καλώντας τις χώρες σε αυξημένη επαγρύπνηση για τη λοιμώδη νόσο.
Υπό τον φόβο διασποράς, και ενώ ο ΠΟΥ περιμένει πως τα κρούσματα θα αυξηθούν, ήδη υπάρχουν χώρες που έχουν ξεκινήσει επιλεκτικά τον εμβολιασμό, κυρίως σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ιό.
Σημειώνεται πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν για την εξάλειψη της ευλογιάς είναι έως και 85% αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ποιες χώρες προετοιμάζονται
Από τις πρώτες η Γερμανία που παρήγγειλε 40.000 δόσεις εμβολίου κατά της ευλογιάς Imvanex από την δανέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic, ώστε να είναι έτοιμη σε περίπτωση που υπάρξει ξέσπασμα της νόσου.
Η Βρετανία στις 20 Μαΐου έκανε εμβόλια κατά της ευλογιάς σε ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άλλους που μπορεί να είχαν εκτεθεί.
Η Δανία δήλωσε ότι θα λάβει 200 εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων από την Ολλανδία, αλλά σχεδιάζει να αγοράσει αρκετές χιλιάδες, καθώς η χώρα εξετάζει τον εμβολιασμό των στενών επαφών των μολυσμένων.
Στη Γαλλία υπάρχει σύσταση ότι το υγειονομικό προσωπικό και οι ενήλικες που έχουν εκτεθεί σε ασθενή με ευλογιά πιθήκων πρέπει να εμβολιάζονται.
Η Ισπανία προτίθεται να αγοράσει το εμβόλιο Imvanex, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό των δόσεων που σκοπεύει να προμηθευτεί.
Θάνος Πλεύρης: Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού
Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως η μεταδοτικότητα μέχρι στιγμής και με τα δεδομένα που έχουμε είναι σχετικά χαμηλή. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού.
“Εάν χρειαστεί και η χώρα μας θα παραγγείλει μία παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί, έχουν υπάρξει δηλαδή στενές επαφές με άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα. Άρα αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας διότι η δυνατότητα που δίνεται είναι ότι αν εκτεθείς τότε μπορείς να εμβολιαστείς για να το αποτρέψεις. Οπότε μιλάμε για πολύ περιορισμένους εμβολιασμούς, είναι δηλαδή ένας εμβολιασμός που είναι πολύ κοντά και στην αντιμετώπιση προληπτικά, εάν τυχόν εκτεθείς. Δεν μας έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα σοβαρής μετάδοσης, δηλαδή ακόμα και στις στενές επαφές θα υπάρξει μία μελέτη που θα γίνει τώρα που δείχνει ότι ένας στους πενήντα κόλλησε από πολύ στενή επαφή. Προσέξτε, από πολύ στενή επαφή”, διευκρίνισε.
Οι συστάσεις στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε τη Τρίτη, ένδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου. Σημειώνεται πως το πρώτο πιθανό κρούσμα στη χώρα μας που χτύπησε συναγερμό, ένας Βρετανός τουρίστας, βρέθηκε τελικά θετικός στην ανεμοβλογιά.
Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει επιλεκτικά, όπως αποφάσισε η επιτροπή:
-Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση.
-Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.