Με βάση τα εργαστηριακά δεδομένα, η εποχική γρίπη, η οποία μέχρι τώρα οφείλεται στον ιό γρίπης Α(Η3N2) και έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του μηνός Ιανουαρίου αναμένεται να κορυφωθεί, αναφέρει το Ινστιτούτο Παστέρ ενώ ο ΕΟΔΥ με νέα του έκθεση αναφέρει ότι ήδη υπάρχει μια σχετική αύξηση των κρουσμάτων.
Σταδιακή αύξηση του ποσοστού θετικότητας αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος, του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Στο Εργαστήριο Αναφοράς δεν έχουν πάντως ανιχνευθεί κρούσματα γρίπης από τον ιό γρίπης τύπου Β που ενδέχεται, επίσης, να παρουσιάσουν άνοδο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του εξέδωσε νέα έκθεση επιτήρησης της γρίπης για την εβδομάδα 7 -13 Μαρτίου τονίζοντας πάντως ότι οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρει στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 23 κλινικά δείγματα (9 από νοσοκομεία και 14 από τα δίκτυ παρατηρητών)
. Τα 10 (43,5%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για τον ιό γρίπης τύπου Α και τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. Τα 10 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2). « Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση» αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Η εργαστηριακή επιτήρηση των ιών της γρίπης είναι απαραίτητη τόσο για την έγκαιρη ανίχνευση μεταλλαγμένων στελεχών – επικίνδυνων για την πρόκληση επιδημιών ή πανδημιών – όσο και για την επιλογή στελεχών στο αντιγριπικό εμβόλιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο στην ανακοίνωσή του: «Μέτρα και ρυθμίσεις που αφορούν στην πρόληψη, την προστασία και την αναγκαιότητα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού συνέβαλαν στη σημαντική μείωση του αριθμού κρουσμάτων γρίπης. Η πανδημία η οποία προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2 φαίνεται να έχει συνολικά επηρεάσει τις επισκέψεις στις δομές για αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης».
Επιπροσθέτως, τα γενικά ή μερικά απαγορευτικά, ο εμβολιασμός με αντιγριπικό εμβόλιο σε πολύ μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και η χρήση μάσκας, έχτισαν ένα ισχυρό τείχος προστασίας του πληθυσμού έναντι της γρίπης. Σε αυτό συνετέλεσε και η περιορισμένη νοσηρότητα της παραλλαγής Όμικρον, αντίστοιχα.
Έτσι, οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις χτίζουν τείχος προστασίας στα μολυσμένα σταγονίδια μέσω των οποίων γίνεται η αερογενής μετάδοση των αναπνευστικών ιών. Η γρίπη και ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.
Ποιοι τύποι και υπότυποι ιού γρίπης κυκλοφορούν στη Ν. Ελλάδα
Τα δεδομένα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ δείχνουν ότι στον Ελληνικό πληθυσμό κυκλοφορεί κατά κύριο λόγο ο υπότυπος Α(Η3Ν2) δηλαδή το γνωστό στέλεχος του ιού γρίπης τύπου Α το οποίο επιδεικνύει διαχρονικά εκτεταμένη γενετική και οντογονική εξέλιξη.
Ο εργαστηριακός έλεγχος των ιών της γρίπης που κυκλοφορούν συνεχίζεται συστηματικά.Tα δύο Eθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης της Ελλάδος που συμμετέχουν στο δίκτυο εργαστηρίων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, παρακολουθούν συστηματικά την ύπαρξη μεταλλάξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα των ιών γρίπης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Τι ισχύει με τις μεταλλάξεις της γρίπης
Το στέλεχος του ιού γρίπης το οποίο ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα είναι το A(H3Ν2). Αντιπροσωπευτικά στελέχη που απομονώθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος συγκρίθηκαν με το στέλεχος A(H3N2) του εμβολίου ως προς την παρουσία μεταλλάξεων στην αιμοσυγκολλητίνης τους.
Ο γενετικός χαρακτηρισμός με βάση τις γονιδιακές αλληλουχίες που κατατέθηκαν από το εργαστήριο στη γενετική βάση δεδομένων “GISAID” υποδεικνύει γενετική παρέκκλιση από το στέλεχος του εμβολίου.
Σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται ότι είναι πιο λοιμογόνος ο ιός γρίπης Α(Η3Ν2) φέτος.
Για την επιβεβαίωση της λοιμογόνου ικανότητας του ιού το Εργαστήριο κρίνει επιτακτική την ανάγκη ελέγχου για τον ιό της γρίπης σε δείγματα ασθενών που νοσηλεύονται με επιπλοκές σε ΜΕΘ και των οποίων ο διαγνωστικός ελέγχος για την παρουσία του ιού SARS-CoV-2 είναι αρνητικός. θα πρέπει να περιμένουμε, λοιπόν, μέχρι το τέλος της περιόδου, όταν θα έχουν συλλεχθεί στοιχεία από την Ελλάδα και άλλες χώρες, για την έγκυρη εξαγωγή συμπερασμάτων.
Τέλος, ο ιός Α(Η3Ν2) δεν παρουσιάζει αντοχή στα αντιικά φάρμακα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο ο ιός αυτός δεν εμφανίζει αντοχή στους αναστολείς νευραμινιδάσης.