Σε οικονομική ασφυξία φαίνεται πως οδηγείται η Ρωσία, μετά τις νέες σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.
Αναλυτικότερα, ο ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (1/3) μέτρα ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) προκειμένου να μπει «φρένο» στην έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.
Όπως είπε ο Μισούστιν, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έκαναν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».
«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», είπε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ», πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός.
«Είμαι σίγουρος ότι η πίεση των κυρώσεων τελικά θα υποχωρήσει και όσοι δεν θα περιορίσουν τις εργασίες τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στη ρητορική ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», είπε ο Μισούστιν.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι γίνονται καθημερινές συναντήσεις για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων.
«Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε ο ίδιος.
Οι ρωσικές αρχές σπεύδουν να απαντήσουν στις ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη.
Διεθνείς εταιρίες, που λειτουργούν στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, έχουν πει ότι θα παύσουν τις επενδύσεις τους, μεταξύ των οποίων η BP και η Shell, μέτοχοι αντίστοιχα στην κορυφαία ενεργειακή εταιρία της Ρωσίας Rosneft και στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2.
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προαναγγέλλει ο Σολτς
«Είναι βέβαιο ότι θα επιβάλουμε και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία, που αγωνίζεται για την επιβίωσή της», προειδοποίησε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
«Το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει» στην Ουκρανία, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της οποίας, το Χάρκοβο, υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς, πρόσθεσε ο γερμανός καγκελάριος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ στο Βερολίνο.
«Έχουμε φθάσει σε μία πολύ δραματική κατάσταση, η Ουκρανία αγωνίζεται κυριολεκτικά για την επιβίωσή της», συνέχισε ο Σολτς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Οι κινήσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουμε διαπιστώσει σήμερα είναι πολύ σημαντικές και γι’ αυτό δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις».
«Θα είναι μία πολύ δραματική περίοδος, οι μέχρι στιγμής εικόνες που μας θλίβουν, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, τα κατεστραμμένα κτίρια και τις υποδομές, δεν είναι παρά η αρχή αυτού που πιθανότατα θα ακολουθήσει», προέβλεψε ο γερμανός καγκελάριος.
Στη συγκυρία αυτή, «είναι βέβαιο» ότι θα υιοθετήσουμε νέες κυρώσεις, ανακοίνωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Δύση «επηρεάζουν σημαντικά τις οικονομικές ικανότητες» της Ρωσίας.
Μπρουνό Λεμέρ: Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας
«Θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας» μέσω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, υποσχόμενος ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.
«Η ισορροπία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δύναμης είναι σαφώς υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανακαλύπτει την οικονομική της ισχύ», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.
Μεντβέντεφ: Προσέξτε τα λόγια σας κύριοι!
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που χρησίμευσε παλαιότερα στον Πούτιν ως εναλλασσόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος, απάντησε στον Μπρουνό Λεμέρ μέσω του Twitter:
«Προσέξτε τα λόγια σας κύριοι! Και μη ξεχνάτε ότι στην ανθρώπινη Ιστορία, οι οικονομικοί πόλεμοι πολύ συχνά μετατράπηκαν σε πραγματικούς».