Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος, καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.
Παρά τον υπερδιπλασιασμό της κρατικής επιδότησης για τον Νοέμβριο -κάθε νοικοκυριό θα εισπράττει 39 ευρώ τον μήνα ως “αποζημίωση” για τις 300 κιλοβατώρες που καταναλώνει- η επιβάρυνση από την εκτόξευση της τιμής του ρεύματος θα είναι πολύ μεγάλη.
Ενώ υπολείπονται λίγα 24ωρα για να κλείσει ο μήνας, η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος (βάσει της οποίας υπολογίζεται το χαράτσι στους λογαριασμούς μας που λέγεται ρήτρα αναπροσαρμογής) έχει ήδη εκτιναχθεί στα 228 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή στα 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Από τη στιγμή που το Δημόσιο επιδοτεί τα 13 λεπτά για τον συγκεκριμένο μήνα είναι προφανές ότι ακόμη και μετά τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης, προκύπτει επιβάρυνση 13 λεπτών για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες και 23 λεπτών του ευρώ για τις επόμενες κιλοβατώρες, καθώς στις 300 κιλοβατώρες η επιδότηση “πλαφονάρει”.
Και επειδή είναι δύσκολο να υπολογίζει κανείς με βάση τις κιλοβατώρες, ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πόσο μπορεί να έρθει ένας εκκαθαριστικός λογαριασμός ρεύματος του τετραμήνου Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου μέσα στον Δεκέμβριο:
1. Το νοικοκυριό καταναλώνει 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Έχει κυμαινόμενο τιμολόγιο και η εταιρεία χρεώνει 6 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα. Ο λογαριασμός θα φτάσει στα 281,86 ευρώ. Θα ήταν κατά 66 ευρώ μεγαλύτερος χωρίς την κρατική επιδότηση. Στο ποσό των 281,86 ευρώ, περιλαμβάνεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που παίρνει η εταιρεία (συνολικά 72 ευρώ ή 18 ευρώ ανά μήνα) οι “ρυθμιζόμενες χρεώσεις” που για το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι 66,39 ευρώ, ο ΦΠΑ που είναι 19,69 ευρώ και η ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία είναι 189 ευρώ εκ των οποίων τα 66 ευρώ καλύπτονται από την κρατική επιδότηση. Είναι προφανές ότι αν το νοικοκυριό έχει πληρώσει κάποια ποσά ως “έναντι” αυτά θα αφαιρεθούν από το ποσό των 281,86 ευρώ που προαναφέρθηκε.
2. Το νοικοκυριό καταναλώνει 600 κιλοβατώρες ανά μήνα. Έχει κυμαινόμενο τιμολόγιο και η εταιρεία χρεώνει 6 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα. Ο λογαριασμός θα φτάσει στα 624 ευρώ. Και πάλι η κρατική επιδότηση είναι 66 ευρώ καθώς, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει το πλαφόν των 300 κιλοβατωρών. Στον συγκεκριμένο λογαριασμό, η ρήτρα αναπροσαρμογής επιβαρύνει τον λογαριασμό με 380 ευρώ δηλαδή περίπου 6 φορές περισσότερα συγκριτικά με την κρατική επιδότηση.
Με αυτά τα παραδείγματα, γίνεται αντιληπτό και το γιατί οι μικρές επιχειρήσεις -μινιμάρκετ κλπ- έρχονται αντιμέτωπες με τεράστιες επιβαρύνσεις. Πολύ απλά διότι οι καταναλώσεις ρεύματος είναι μεγάλες. Με 1200 κιλοβατώρες ανά μήνα ή 4800 κιλοβατώρες στο 4μηνο, η συνολική επιβάρυνση μπορεί να φτάσει στα 1308 ευρώ καθώς μόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 759 ευρώ για το συγκεκριμένο διάστημα.
Υπάρχουν και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που δεν θα δουν διαφοροποίηση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά είναι τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει το σταθερό τρόπο χρέωσης. Στα σταθερά τιμολόγια, δεν υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής και επιβάλλεται μόνο η συμφωνημένη χρέωση.