Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να πάρει το θέμα της ταφής του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που εξελίσσεται ακόμη και σε δικαστικό θρίλερ.
Μετά την δήλωση-ποταμό της κόρης του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού στο Newsit, με την οποία απαντούσε ακόμη και σε μέλη της οικογένειάς της, πηγές του περιβάλλοντος του Μίκη Θεοδωράκη επικοινώνησαν με το Newsit, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία, κάποια εκ των οποίων για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με αυτά, ο Μίκης Θεοδωράκης γνώριζε και περίμενε ότι κάποια μέλη της οικογένειάς του θα αντιδρούσαν. Για τον λόγο αυτό φρόντισε να απευθυνθεί σε πολλούς και με τρόπο θεσμικό για να διασφαλίσει ότι η ταφή του θα γίνει στην Κρήτη.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε στείλει ανάλογη επιστολή με αυτή προς τον Δήμαρχο Χανίων –που ήδη έχει γίνει γνωστή– και στον Αρχιεπίσκοπο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κρήτης, Ειρηναίο, καθώς και σε άλλον έναν επίσκοπο της Κρήτης.
Μάλιστα είχε ενημερώσει προφορικά τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όπως και τον τότε Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νίκο Βούτση.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Newsit, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε απευθυνθεί από το 1997 στην κοινότητα του Γαλατά, μετά τον θάνατο του αδελφού του Γιάννη, ζητώντας να αγοράσει έναν τάφο, καθώς είχε την διακαή επιθυμία να ταφεί μαζί με τον αδελφό του.
Τότε, σε συνεδρίασή του το κοινοτικό συμβούλιο Γαλατά αποφάσισε να δωρήσει τον τάφο στην οικογένεια Θεοδωράκη, ως ένδειξη τιμής για την επιλογή του εμβληματικού Έλληνα δημιουργού.
Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης απευθύνθηκε στον αρχιτέκτονα Περάκη που σχεδίασε τον τάφο και ο Περάκης έχει στην κατοχή του την ενυπόγραφη έγκριση του μουσικοσυνθέτη πάνω στο τελικό σχέδιο.
Κατά συνέπεια -ανέφεραν στο Newsit οι ίδιες πηγές- εδώ και 25 χρόνια διατύπωνε δεδηλωμένα προς κάθε κατεύθυνση, θεσμική και μη, την επιθυμία του, γνωρίζοντας μάλιστα τις αντιρρήσεις που υπήρχαν στο οικογενειακό του περιβάλλον καθώς έκανε μνεία σε αυτές, οπότε κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει την βούλησή του.
Πηγή newsit.gr