Σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα πωλείται μολυσμένη με επικίνδυνο βακτήριο βουτυρόκρεμα αμυγδάλου προέλευσης Βουλγαρίας. Οι Ευρωπαϊκές Αρχές ενημερώθηκαν από την Αυστρία μέσω RASFF για σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Στην κρέμα αμυγδάλου μετά από μικροβιολογική ανάλυση βρέθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Bacillus cereus.
Ο Bacillus cereus είναι δυνατόν να προκαλέσει ασθένεια μέσω επιμολυσμένων προϊόντων που δεν έχουν μαγειρευτεί ή θερμανθεί σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσουν τα βακτήρια ή μέσω μαγειρεμένων τροφίμων που δεν αποθηκεύονται σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες για να αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Όταν η θερμοκρασία του φαγητού πέσει κάτω από τους 60°C, τα “σπόρια” των παθογόνων μικροβίων, αρχίζουν να αυξάνονται, παράγονται τοξίνες και πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια.
Ο Bacillus cereus μπορεί να παράγει μια τοξίνη στα τρόφιμα η οποία προκαλεί συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης εάν καταποθεί. Μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση (εντερικό B. cereus) ή πιο σοβαρά προβλήματα υγείας (μη εντερικό B. cereus). Τα περισσότερα άτομα με τροφική δηλητηρίαση αναρρώνουν μέσα σε 24 ώρες. Αλλά όσοι έχουν αδύναμο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών. Τα συμπτώματα των εντεροτοξινών περιλαμβάνουν: Πόνο στην κοιλιά, κράμπες στο στομάχι, υδατική διάρροια, ενώ τα συμπτώματα του εμετικού συνδρόμου περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο.
Πρόκειται για το Bett’r Βιολογικό βούτυρο αμυγδάλου 250 γρ. παρτίδα 24130, ημερομηνία ανάλωσης καλύτερα πριν από 9.5.2026, σε γυάλινο βάζο της εταιρείας Smart Organic AD.
Το άλειμμα αμυγδάλου διανέμεται σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κίνα, Κύπρο. Εσθονία Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία και, Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: www.cibum.gr