«Οι Γάλλοι πολίτες απέκτησαν το συνήθειο να ασκούν κριτική σε οποιονδήποτε παίρνει πρωτοβουλία και προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.
Απευθυνόμενος σε μία ομάδα φοιτητών και ακαδημαϊκών σε πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο Μακρόν ανέφερε πως στη Γαλλία, υπάρχει «ένα αδιάκοπο κυνήγι λαθών. Έχουμε γίνει ένα έθνος 66 εκατομμυρίων κατηγόρων».
«Αυτός δεν είναι ο τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τις κρίσεις ή να προχωρήσει μπροστά. Όλοι κάνουν λάθη καθημερινά» συμπλήρωσε.
Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, εάν αναφερόταν στον εαυτό του, αλλά ένας από τους πολιτικούς αντιπάλους του δήλωσε πως τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι ο Μακρόν έχει πληγωθεί από την κριτική σε βάρος της τετραετούς διακυβέρνησής του.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ένας πρώην επενδυτικός τραπεζίτης, ηλικίας 43 ετών, ήλθε στην εξουσία το 2017 υποσχόμενος έναν νέο τρόπο άσκησης της πολιτικής. Όμως, μεγάλο μέρος της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων «πνίγηκε» στις μάχες με τα συνδικάτα και διαφωνίες ξέσπασαν ακόμα και μεταξύ των ίδιων των συμμάχων του.
Η διαχείρισή της πανδημίας δίχασε την κοινή γνώμη, με ορισμένους Γάλλους να λένε ότι τα πήγε καλύτερα σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ άλλοι κατηγορούν την κυβέρνησή του για ανικανότητα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop, η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν ανέρχεται τώρα σε ποσοστό 45%, μειωμένη από το 66%, όταν ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα τον Μάιο του 2017. Βρίσκεται αντιμέτωπος με προεδρικές εκλογές τον επόμενο χρόνο, όπου βασική αντίπαλός του ενδέχεται να είναι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.
Ο Ζιλμπέρ Κολάρ, μέλος του κόμματος της Λεπέν, είπε ότι ο Μακρόν πρέπει να αποδεχθεί ότι η κριτική σε βάρος του επικεφαλής του κράτους είναι μέρος του να ζει κανείς σε μια δημοκρατία.
«Πληγώθηκε» από την κριτική σε βάρος του, ανέφερε ο Κολάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Ανησυχώ για τον πρόεδρο». / καθημερινή