Αναμφισβήτητα, ακούγοντας τη λέξη ζυμαρικά το μυαλό όλων μας πηγαίνει στην Ιταλία, η οποία μαγειρεύει σε όλες τις εκδοχές του το υλικό αυτό, κρατώντας χρόνια ολόκληρα τα σκήπτρα. Υπάρχει, όμως, ένα πιάτο της χώρας μας, που κατάφερε να “σπάσει” το σερί των κορυφαίων ιταλικών πιάτων με ζυμαρικά.
Μα για να δούμε αν και κατά πόσο τα δικά μας κλασικά μακαρόνια συγκρίνονται με τον γαστρονομικό «γίγαντα», τουλάχιστον σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με λίστα του Taste Atlas.
Η λίστα του μέσου περιλαμβάνει τις συνταγές με ζυμαρικά που πήραν τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογιών από τους χρήστες του, και δεν απορούμε που οι εξαιρετικές, αλλά λιγότερο διαδεδομένες ελληνικές επιλογές, έπεσαν πιο χαμηλά.
Τα ελληνικά ζυμαρικά που το «πάλεψαν»
Η ιταλική «αυτοκρατορία» καταλαμβάνει κάθε θέση από την 1η μέχρι και την 11η της λίστας, με την πανδαισία του τρικολόρε να σπάει, όλως περιέργως, η ελληνική (?) αστακομακαρονάδα, στην 12η θέση.
Πιο κάτω, στην 16η, βρίσκουμε επιτέλους το παστίτσιο, και τα μακαρόνια με κιμά στην 20η που, αν και αγαπημένα, μετά βίας αποτελούν συνταγή ξεχωριστή από το κλασικό ραγού της Μπολόνια.
Δυστυχώς αυθεντικό ελληνικό ζυμαρικό δεν βρίσκουμε μέχρι και την 30ή θέση, που κατέλαβε η ταπεινή μανέστρα, σιγοψημένη σε σάλτσα ντομάτα, με ή χωρίς κρέας.
Η κορυφαία δεκάδα εν τω μεταξύ αποτελείται από τα παρακάτω πιάτα:
Πάστα Νκασιάτα – Ριγκατόνι ή πένες ψημένες στον φούρνο, με ραγού ντομάτας, μελιτζάνες και τυρί κατσιοκαβάλο
Λαζάνια Πέστο ε Πατάτε – Παραλλαγή δύο κλασικών συνταγών, λαζάνια φούρνου με πέστο βασιλικού, πατάτες και παρμεζάνα
Καρμπονάρα
Σπαγγέτι Μπολονέζ
Λαζάνια Μπολονέζ – Χαρακτηριστικό τους τα φύλλα των λαζανιών, ζυμωμένα με σπανάκι
Κάτσιο ε Πέπε – Η βασική ιταλική σάλτσα, που αποτελείται μόνο από ποιοτικό πεκορίνο, πιπέρι και νερό από τη βράση
Λινγκουίνι με «φρούτα» της θάλασσας
Πάστα αλά Γκρίτσια – Παραλλαγή του Κάτσιο ε Πέπε, με την προσθήκη κάποιου λιπαρού αλλαντικού, όπως πανσέτα ή γκουαντσάλε
Παπαρδέλες αλ Τσινγκιάλε – Με πλούσιο ραγού από αγριόχοιρο αντί μοσχαριού
Κουλουρτζιόνι της Ολιάστρα – Ζυμαρικό τύπου ντάμπλινγκ, με τυπική γέμιση από πατάτα, πεκορίνο, λαρδί, κρεμμύδι και ντομάτα