Η έκπληξη των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ δεν ήταν ίσως το πολύ καλό αποτέλεσμα που έφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αλλωστε αυτόν έδιναν- και σωστά- ως πρώτο και οι δημοσκοπήσεις. Αυτό που εξέπληξε ήταν το χαμηλό ποσοστό που έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, που ορισμένοι εκτιμούσαν, και σίγουρα αυτή ήταν η εκτίμηση και η δική του και πολλών άλλων στο επιτελείο του, ότι θα είναι ψηλά και ίσως και να μπορούσε να εκλεγεί και από τον πρώτο γύρο. Οι εκτιμήσεις έπεσαν έξω και όλα δείχνουν ότι ο διάδοχος της Φώφης Γεννηματά θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Αφού θεωρείται απίθανο όσοι ψήφισαν τον Ανδρέα Λοβέρδο, με το πολύ σαφές “αντισύριζα μήνυμα” και την υιοθέτηση ορισμένων θεμάτων από την ατζέντα της συντηρητικής παράταξης, οπως πχ στα θέματα της ασφάλειας ή την εξωτερική πολιτική, να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι ψηφοφόροι του Ανδρέα Λοβέρδου, εφόσον προσέλθουν στις κάλπες, θα ψηφίσουν πιθανότατα τον Νίκο Ανδρουλάκη. Που άλλωστε με την εξαιρετική του επίδοση στον α γύρο δημιουργεί και μια δυναμική νίκης.
Γιατί έχασε κατά κράτος ο Γιώργος Παπανδρέου;
Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε τόσο άσχημα στις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ;
Πρώτον, δεν έπεισε για τους λόγους που κατέβηκε υποψήφιος. Πόσο μάλλον που κατά τη δική του δήλωση, δεν το είχε σκεφτεί πριν από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά…Η υποψηφιότητά του φάνηκε περισσότερο σαν καπρίτσιο ενός πρίγκιπα, παρά σαν μια απόφαση που προήλθε από την ευγενή επιδίωξη της ανασύνταξης της δημοκρατικής παράταξης.
Δεύτερον, μάλλον υπερεκτίμησε την άποψη που έχουν για εκείνον οι ψηφοφόροι και οι οπαδοί του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Ναι είναι αλήθεια ότι ο Γιώργος Παπανδρέου χαίρει συμπάθειας, ναι είναι αλήθεια ότι πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι αδικήθηκε από τις περιστάσεις και πλήρωσε αμαρτίες άλλων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμοι να τον ψηφίσουν για μια νέα θητεία. Γιατί ακόμα και αυτοί που τον συμπαθούν σαν πρόσωπο, δεν έχουν ξεχάσει ούτε την χαοτική πρωθυπουργία του, ούτε τα λάθη της διακυβέρνησής του, όταν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βυθιστεί στο κενό της χρεοκοπίας. Κανείς δεν έχει ξεχάσει την απίθανη ιδέα του για δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ούτε την άλλη για πρωθυπουργό…τον Φίλιππο Πετσάλνικο.
Τρίτον, γιατί οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστον πολλοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, έχουν αντισύριζα τοποθέτηση και ούτε θέλουν ούτε να ακούσουν για συνεργασία με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Φάνηκε από τα υψηλά ποσοστά που πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Τα θολά περί “προοδευτικής διακυβέρνησης” που έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου και τα παλιομοδίτικα αντιδεξιά συνθήματα, δημιούργησαν σε πολλούς υποψίες, ότι ο πρώην πρωθυπουργός φλερτάρει με τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να πλασάρει το σενάριο της συνεργασίας και μιας κυβέρνησης χωρίς τη Νέα Δημοκρατία, ακόμα και αν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έρθει πρώτο στις εκλογές με απλή αναλογική. Οι διαψεύσεις που έκανε ο κ. Παπανδρέου δεν έπεισαν.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φάνηκε να έπιασε σωστά το μήνυμα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, που θέλουν κανονικότητα, δεν θέλουν περιπέτειες και συμφωνούν με πολλές από τις επιλογές του σημερινού πρωθυπουργού. Η βελόνα του Γιώργου Παπανδρέου είχε κολλήσει στο αντιδεξιό ρεπερτόριο, που δεν φαίνεται να συγκινεί πλέον πολλούς.
Τέταρτον, φαίνεται πως υπάρχει σαφές αίτημα για ανανέωση. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σχεδόν 70 ετών και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι 42. Αντί της παλινόρθωσης, ο κόσμος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θέλησε να δώσει μια ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και να επιχειρήσει την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς.
Πέμπτον, γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να έχει συμπάθειες αλλά έχει και πολλές αντιπάθειες. Το σημητικό ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεχάσει πως αυτός είναι που διέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό, ούτε την κόντρα τους όταν ο Κώστας Σημίτης προσπαθούσε να προειδοποιήσει ότι η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και να τεθεί υπό καθεστώς εποπτείας από το ΔΝΤ.
Οι οπαδοί του κόμματο που στηρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο επίσης δεν θέλουν να ακούσουν τον Γιώργο Παπανδρέου και δεν έχουν ξεχάσει πως αυτός διέσπασε το κόμμα στις εκλογές του 2015, οδηγώντας το στο χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του.