Και ενώ κυλά η καθημερινότητα δύο ταχυτήτων με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, δίνει απαντήσεις για το τι συμβαίνει ακόμα και αν κολλήσει κορονοϊό κάποιος που έχει κάνει εμβόλιο αλλά και γιατί έχει λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά.
Όπως λοιπόν δήλωσε ο κ. Μανωλόπουλος στον ΣΚΑΪ:
«Το εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα τα οποία είναι εκεί, περιμένουν, και όταν εμφανιστεί ο ιός τον καταπολεμούν και δεν του επιτρέπουν να μπει στον οργανισμό. Αν είναι μεγάλο το φορτίο το οποίο μπαίνει, “η επίθεση του εχθρού”, μπορεί κάποιοι να καταφέρουν να εγκατασταθούν και να μας κάνουν θετικούς. Από και πέρα όμως, αυτοί που θα μπουν, δεν θα είναι ικανοί “να καταλάβουν την πόλη” και τον έλεγχο της λειτουργίας της, έτσι δύσκολα νοσούμε σοβαρά. Άρα το ότι κολλάμε, μπορεί να συμβεί, αλλά είναι πολύ λιγότερες πιθανότητες. Είναι περίπου 10% πιθανότητα να κολλήσει ένας εμβολιασμένος σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο».
Επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμένος έχει μεγαλύτερη προστασία από να κολλήσει αλλά και πολύ μεγαλύτερη προστασία στον τρόπο με τον οποίο θα νοσήσει εφόσον βγει θετικός, πρόσθεσε:
«Δεν έχουν όλα τα εμβόλια την ίδια αποτελεσματικότητα. Ξέρουμε ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει παραπάνω αποτελεσματικότητα από της AstraZeneca. Στην Αγγλία είναι μισοί-μισοί. Άρα μπορεί να έχουμε λίγο παραπάνω νοσηλείες εμβολιασμένων. Με το AstraZeneca μπορεί να είναι ένα 15-20% το ποσοστό εκείνων που μπορεί να νοσήσουν».
Ωστόσο, ο καθηγητής του ΔΠΘ υπογράμμισε πως το παραπάνω «δεν αποτελεί αντεπιχείρημα για τον εμβολιασμό».
Τέλος, για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε πως «πρέπει να αρχίσει αυτή η συζήτηση και τον Σεπτέμβριο πιστεύω ότι θα έχουμε αποφάσεις».
Πηγή:ieidiseis.gr