Η μετάλλαξη Ομικρον έφερε πάλι σε συναγερμό ολόκληρο τον κόσμο με νέα μέτρα μέσα στα Χριστούγεννα που θυμίζουν εποχές ακόμη και από το πρώτο lockdown. Πώς αλλιώς να αξιολογήσει κανείς ότι όλοι, εμβολιασμένοι και μη θέλουν μοριακό τεστ ή rapid λίγων ωρών για να μπουν στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, το κόστος για όσους επέλεξαν να κάνουν ταξίδι στο εξωτερικό εκτινάσσεται από τα τεστ για να πάνε και να γυρίσουν. Μάλιστα, κανείς δεν αποκλείει νέα μέτρα που μπορεί να πλήξουν πάλι την εστίαση και όχι μόνο.
Μετά τις γιορτές τα νέα μέτρα είναι σίγουρα, όμως δεν αποκλείονται δυσάρεστες εκπλήξεις και νωρίτερα.
Ημετάλλαξη Όμικρον είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα η οποία με την σειρά της ήταν 100% πιο μεταδοτική από την Άλφα.
Δραματικές είναι και οι προβλέψεις των αξιωματούχων του αμερικανικού «Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (CDC) προειδοποιώντας ότι τα εβδομαδιαία κρούσματα της νόσου COVID θα αυξηθούν κατά 55% φθάνοντας τα 1,3 εκατομμύρια έως την ημέρα των Χριστουγέννων και οι εβδομαδιαίοι θάνατοι κατά 73% αγγίζοντας τις 15.600. Επισημαίνουν επίσης ότι, η παραλλαγή Όμικρον θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων επισημαίνει ότι τα κρούσματα που φέρουν την παραλλαγή Όμικρον έχουν παρουσιάσει επταπλάσια αύξηση από την περασμένη εβδομάδα.
Οι υπουργοί Υγείας των κρατών της Ομάδας των Επτά (G7) κάλεσαν χθες Πέμπτη να υπάρξει συνεργασία μπροστά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, που χαρακτήρισαν «τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία σήμερα».
Η έξαρση της πανδημίας που αποδίδεται στη νέα παραλλαγή εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πολλαπλασιάζονται, ειδικά στην Ευρώπη. Ο βασικός παράγοντας εδώ που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα δεν είναι η τεράστια μολυσματικότητα της Όμικρον αλλά η ευκολία με την οποία επαναμολύνει ανθρώπους που είχαν νοσήσει με τα προηγούμενα στελέχη και θεωρούσαν τον εαυτό τους άτρωτο. Δεν είναι όμως και συνεπώς πρέπει και αυτοί να τρέξουν να εμβολιαστούν με την πρώτη και τη δεύτερη δόση που στην περίπτωσή τους αποτελούν ουσιαστικά τη δεύτερη και την αναμνηστική δόση.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, με επιπλέον testing (και καραντίνα) που πρώτες έλαβαν η Ελλάδα και η Ιταλία συνιστούν μια προσπάθεια να ελέγξουμε τα εισαγόμενα κρούσματα του νέου στελέχους που μπορούν να «πυροδοτήσουν» το επόμενο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Φυσικά, κανένας ταξιδιωτικός περιορισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος μια εβδομάδα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά δυστυχώς οι καταστάσεις το απαιτούν γι’ αυτό και τόνισαν με εμφατικό τρόπο στη Σύνοδο Κορυφής οι Μακρόν και Σολτς πως δεν σκέφτονται να επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια.
Νέα μέτρα και στην Ελλάδα
Στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχουν μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον χρειαστεί.
Τα μέτρα αυτά θα αφορούν τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Για τα μέτρα που αναμένεται να έρθουν έχει μιλήσει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος τόνισε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον θα φέρει αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των καταστήμάτων εστίασης.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η κυβέρνηση, εφόσον χρειαστεί έχει στη φαρέτρα της τα εξής μέτρα:
Εξετάζεται ο περιορισμός των καθήμενων στα τραπέζια εστίασης από 10 στα έξι. Παράλληλα, ενδεχομένως αποφασιστεί πληρότητα στο 80% και να επιστρέψει η πληρότητα στο 80%.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες παντού, και όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή συστήνεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνωστισμός.
Έσχατη λύση αλλά υπαρκτή είναι να απαγορευτούν οι ανεμβολίαστοι από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης. Αυτή τη στιγμή υποχρεούνται σε αρνητικό rapid test.