Καθώς απομένουν ελάχιστες ημέρες για τα Χριστούγεννα, τεράστιες ουρές σχηματίζονταν σήμερα παντού στις ΗΠΑ έξω από τα εξεταστικά κέντρα, αφού οι Αμερικανοί βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με περιορισμένες επιλογές για να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό.
Στη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, ακόμη και στην Καλιφόρνια, οι εικόνες θυμίζουν εκείνες του πρώτου κύματος της πανδημίας, πριν από περίπου δύο χρόνια. Το κύμα αυτό όμως, το «τσουνάμι» της Όμικρον, όπως το αποκαλούν, είναι πλέον το πέμπτο.
Στην καρδιά της πρωτεύουσας, το υπαίθριο κέντρο των δωρεάν τεστ είχε πολύ καιρό να δει τόσο κόσμο: η ουρά έκανε τον γύρο μιας πλατείας για να καταλήξει στις μικρές, λευκές σκηνές των εξετάσεων. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, κάθε πρωί διενεργούνταν εκεί 150 τεστ. Την Δευτέρα έφτασαν τα 600 και σήμερα αναμενόταν να ξεπεράσουν τα 800. Για τον σκοπό αυτόν στρατολογήθηκε επιπλέον προσωπικό.
Ο Μάικλ Λίμαν, 56 ετών, περίμενε γύρω στα 40 λεπτά, διάστημα που ο ίδιος θεώρησε «μάλλον μικρό». Στο περιβάλλον του είχε εντοπιστεί ένα θετικό κρούσμα και ήθελε να βεβαιωθεί ότι ο ίδιος δεν θα μεταδώσει τον ιό στα παιδιά του που θα τον επισκεφθούν από την Καλιφόρνια για τις γιορτές.
Αν και θα ξέρει τα αποτελέσματα εγκαίρως για το ρεβεγιόν, πολλοί ήταν εκείνοι που εκνευρίστηκαν επειδή δεν θα τα λάβουν εντός της ημέρας. «Πρέπει να επιστρέψω στο σπίτι μου σήμερα», στη Νότια Καρολίνα, εξήγησε η Λία Κόβατς, 22 ετών, η οποία εμφάνισε συμπτώματα την περασμένη νύχτα. «Προσπάθησα να κλείσω ραντεβού, όμως ήταν όλα κλεισμένα και, να’ μαι λοιπόν», είπε η νεαρή, που αναγκάστηκε να πάρει μία ημέρα άδεια από τη δουλειά της.
Η Κόβατς έχει κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson και αισθάνεται «κάπως ανήσυχη» επειδή άκουσε ότι η αποτελεσματικότητά του απέναντι στην Όμικρον είναι μειωμένη.
Το να βρει κανείς ένα τεστ αντιγόνου στην Ουάσινγκτον αυτές τις ημέρες μοιάζει πολύ δύσκολο: τα ραντεβού στα φαρμακεία είναι όλα κλεισμένα, τα ράφια με τα σελφ-τεστ άδειασαν. «Ψάχνουμε στο διαδίκτυο για να αγοράσουμε σελφ-τεστ αλλά έχουν εξαντληθεί παντού στην πόλη», είπε η Έλεν Χάρισον, 75 ετών, που περίμενε υπομονετικά, φορώντας το σκουφάκι της, αφού το θερμόμετρο στην Ουάσινγκτον έδειχνε 3°C. Νωρίτερα πήγε σε ένα φαρμακείο που έλεγε ότι έχει τεστ, αλλά έφυγε με άδεια χέρια.
Σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την αγορά 500 εκατομμυρίων ράπιντ τεστ. Οι πολίτες θα μπορούν να τα παραγγείλουν δωρεάν μέσω του διαδικτύου, από τον Ιανουάριο, και να τα παραλάβουν στο σπίτι τους.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να ανοίξει και άλλα εξεταστικά κέντρα, αρχής γενομένης από τη Νέα Υόρκη, πριν από τα Χριστούγεννα. Έξι από τις διαθέσιμες «Ομάδες Αντιμετώπισης του Κύματος» θα σταλούν στο Μίσιγκαν, την Ιντιάνα, το Γουισκόνσιν, την Αριζόνα, το Νιου Χαμσάιρ και το Βερμόντ, ενώ 1.000 στρατιωτικοί γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και άλλο ιατρικό προσωπικό θα ενισχύσει τα νοσοκομεία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (FEMA) θα διαθέσει επίσης προσωπικό και περισσότερες κλίνες στα νοσοκομεία, με δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτήν την εβδομάδα θα στείλει 30 μέλη παραϊατρικού προσωπικού στο Νιου Χαμσάιρ, άλλα τόσα στο Βερμόντ και 20 στην Αριζόνα, ενώ θα αναπτύξει 30 ασθενοφόρα στη Νέα Υόρκη και 8 στο Μέιν.
Η FEMA θα φτιάξει επίσης νέα κέντρα εμβολιασμού, όπως μια κινητή μονάδα στην Ουάσινγκτον και τέσσερις νέες κινητές μονάδες στο Νέο Μεξικό, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να φτάσει σε εκείνους τους πολίτες (ένας στους τέσσερις ενήλικους) που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Εκατοντάδες εμβολιαστές θα σταλούν σε 12 Πολιτείες, εδάφη και περιοχές φυλών.
Το υπουργείο Υγείας αναμένεται επίσης ότι θα αλλάξει τους κανονισμούς ώστε να επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς και ειδικευόμενους γιατρούς να χορηγούν εμβόλια σε άλλες Πολιτείες από αυτές όπου εργάζονται.
Λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων, ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ