Σε κατάσταση συναγερμού η Πολιτική Προστασία της χώρας μας για τα ραγδαία φαινόμενα που θα φέρει από τα ξημερώματα της Πέμπτης και για 48 ώρες η κακοκαιρία «Μπάλλος».
Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Ένοπλες Δυνάμεις και όλο το δυναμικό των Περιφερειών και των δήμων είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τα ακραία φαινόμενα.
Ωστόσο, ανώτατες πηγές της ΓΓΠΠ και στελεχών με πρωταγωνιστικό ρόλο στα έκτακτα φαινόμενα αποκαλύπτουν στο iEidiseis ότι ήδη υπάρχει σχέδιο προληπτικής εκκένωσης για 5 μεγάλες περιφέρειες της χώρας.
Ειδικότερα, οι περιοχές στις οποίες εφόσον χρειαστεί θα δοθεί εντολή εκκένωσης είναι:
-Η Πελοπόννησος και συγκεκριμένα η Δυτική, η Ανατολική και η Νότια όπως η Ηλεία, η Αργολίδα και η Κορινθία.
-Η Δυτική Αττική.
-Η βόρεια Εύβοια.
«Τα προληπτικά σχέδια εκκένωσης είναι έτοιμα. Συγκεκριμένες περιφέρειες και δήμοι είναι σε ετοιμότητα και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα κοινοποιηθεί η εντολή εκκένωσης μέσω του «112». Ανάλογα με το πως θα κινηθεί η κακοκαιρία και τη ραγδαιότητά της, οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών θα ενημερώνονται προληπτικά και θα πρέπει άμεσα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προκαθορισμένους σταθμούς. Το που θα πάνε οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών και με ποια διαδρομή είναι ήδη σχεδιασμένο. Προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή και ανάλογα το πως θα κατευθύνεται η κακοκαιρία θα ενεργοποιούμε τα έκτακτα μέτρα» τόνισε πηγή της ΓΓΠΠ στο iEidiseis.
Αυτό βέβαια που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η ραγδαιότητα των φαινομένων. Όπως εξηγούν στο iEidiseis οι ειδικοί «είναι διαφορετικό να πέσουν 40 και 50 χιλιοστά βροχής σε 3 ώρες και είναι άλλο αυτά τα ύψη βροχής να πέσουν σε διάστημα 30 λεπτών» κάτι που φοβίζει τους ειδικούς που συμμετείχαν στην σύσκεψη.
Ειδικά για περιοχές του Αιγαίο ο συνδυασμός των νότιων ανέμων εντάσεων 8-9 μποφόρ με τις καταιγίδες δημιουργούν συνθήκες ενός επικίνδυνου κοκτέιλ.
Η πορεία της κακοκαιρίας «Μπάλλου»
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα από την Πέμπτη και έως την Παρασκευή θα πληγούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η Πελοπόννησος ακόμη και περιοχές της Λακωνίας.
Επίσης επικίνδυνα φαινόμενα θα έχουμε σε Αργολίδα και Ηπειρωτική Ελλάδα, από το απόγευμα της Πέμπτης στην Αττική και στη συνέχεια το μέτωπο θα κινηθεί Ανατολικά.
Ιδιαίτερα επικίνδυνα θα είναι τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα όπου σε συνδυασμό με τους νοτιάδες εντάσεως 8-9 μποφόρ θα είναι ραγδαία.
Στη δε βόρεια Ελλάδα η ενίσχυση των βοριάδων θα φέρουν πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά της Μακεδονίας.
Όπως άλλωστε τονίστηκε στην σύσκεψη της Τετάρτης στην ΓΓΠΠ, ενόψει της κακοκαιρίας, «καλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες, οι οποίες θα τους σταλούν και με το 112. Αυτές είναι συγκεκριμένες:
1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.
2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.
3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα – και εννοώ για κανένα λόγο, γιατί έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά εγώ τουλάχιστον το έχω δει και πανευρωπαϊκά, να έχουμε θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.
Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Δεν υπάρχει θέμα πανικού. Εάν συντονιστούμε σωστά, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη, με βασική προτεραιότητα να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ευχαριστώ πολύ και πάλι όσους παρευρέθηκαν σε αυτή τη σύσκεψη. Θα συνεχίσουμε την προετοιμασία μας και με επόμενες συσκέψεις».