Η αλιευτική πολιτική διαχρονικά οδηγεί τον κλάδο των αλιέων σε αφανισμό
Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη
Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος και πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Καλύμνου Εμμανουήλ Κουλλιάς, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, με θέμα : “Άδικος και σκανδαλώδης αποκλεισμός του 95% των παράκτιων αλιέων από την Ευρωπαϊκή ενίσχυση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας ΕΠΑΛΘ ”, για την επιβολή δυο νέων φόρων και άλλα ζητήματα.
Το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους αλιείς μας πανελλαδικά που πλήττονται διαχρονικά από διάφορα σοβαρά προβλήματα αλλά και λόγω της πανδημίας και ελάχιστες ενισχύσεις έχουν πάρει. Μόνο στην Κάλυμνο υπάρχουν 300 αλιευτικά σκάφη.
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο κ. Κουλλιάς εξήγησε ότι, θεωρεί άδικο και σκανδαλώδες, όπως αναγράφει και στη σχετική επιστολή, το ότι το 95% των παράκτιων αλιέων αποκλείστηκε από την ευρωπαϊκή ενίσχυση μέσω του ΕΠΑΛΘ- η πρόσκληση αναφερόταν στην παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων- με τη αιτιολογία ότι ίσχυαν «ευρωπαϊκές προϋποθέσεις», τις οποίες δεν πληρούσε η πλειοψηφία των πλοιοκτητών παράκτιας αλιείας, κάτι όμως που αποδείχθηκε αναληθές.
Κι αυτό γιατί, όπως μας εξήγησε, πληροφορήθηκαν πρόσφατα από συναδέλφους στην Κύπρο ότι, η Κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε η οικονομική βοήθεια μέσω ΕΠΑΛΘ να δοθεί σε όλους τους ψαράδες ανεξαρτήτως περιορισμού (vms). «Τελικά η Κύπρος ανήκει σε άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση από αυτή που ανήκει η Ελλάδα;», διερωτάται.
Στη συνέχεια, απαντώντας στο ερώτημα αν η χώρα μας είχε την ευχέρεια να καθορίσει εκείνη τους όρους, μια και πρόκειται για ευρωπαϊκό κονδύλι, ο κ. Κουλλιάς διευκρίνισε ότι μπορεί η ενίσχυση να δίδεται από ευρωπαϊκά χρήματα, ωστόσο η ΕΕ δίνει την ευχέρεια , λόγω των έκτακτων συνθηκών, σε κάθε κράτος μέλος, να διαχειριστεί όπως εκείνο κρίνει το κονδύλι που της αναλογεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τόνισε επίσης ότι, η ΕΕ έχει δηλώσει τα τελευταία χρόνια τη στήριξή της στη μικρή παράκτια αλιεία, στα σκάφη κάτω των 12 μέτρων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το σκεπτικό των όρων που τέθηκαν και απέκλεισαν την πλειοψηφία των μικρών σκαφών.
Το θέμα τέθηκε δυο φορές και στον προηγούμενο υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, είπε ο πρόεδρος και μάλιστα κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο πριν λίγους μήνες συμφώνησε ότι αυτή η απόφαση ήταν λάθος. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έλθουμε σε αντίθεση με τους συναδέλφους μας που πήραν τα χρήματα της ενίσχυσης. Καλώς τα πήραν! Ερχόμαστε και επαναφέρουμε το θέμα και πάλι διότι, όπως πληροφορηθήκαμε πρόκειται να βγει δεύτερη προκήρυξη».
Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Ένωσης να μας απαντήσει , αν γνωρίζει από τα χρήματα που επρόκειτο να πιστωθούν στους λογαριασμούς των αλιέων, περί τα 11 εκ. ευρώ, από το ΕΠΑΛΘ Αλιείας, πόσα τελικά καταβλήθηκαν και μας εξήγησε ότι μόλις 2 εκ. ευρώ πήγαν στο 5% των ψαράδων. Για τα υπόλοιπα 9 εκ. ευρώ πρόκειται να βγει νέα προκήρυξη και θέλουμε να προλάβουμε να μην βγει στον αέρα και πάλι με τις ίδιες προϋποθέσεις, κάτι που θα μας αποκλείσει για δεύτερη φορά, τόνισε. «Δεν μπορεί να υπάρχουν αλιείς δυο ταχυτήτων» , είπε χαρακτηριστικά.
Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο ίδιος και για δυο νέους φόρους που έχουν επιβληθεί για πρώτη φορά, το τέλος εκμετάλλευσης αλιευτικών πλοίων, που υπολογίζεται με βάση το ολικό μήκος του σκάφους, και κυμαίνεται από 100 ευρώ ως 1140 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος που είναι 650 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 800 για τα νομικά (συμπλοιοκτησίες).
Οι δυο αυτοί φόροι επιβαρύνουν το σύνολο των αλιέων της χώρας χωρίς καμία εξαίρεση, ανεξαρτήτως μέτρων του σκάφους, είτε διαθέτουν την ηλεκτρονική συσκευή vms είτε όχι. «Όπως καταλαβαίνετε στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των αλιέων, έρχονται να προστεθούν και οι παραπάνω φόροι.
Δεν είμαστε παράλογοι και κατανοούμε ότι πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι στην οικονομία της χώρας, όμως γεννιούνται εύλογες απορίες γιατί η κυβέρνηση μας επιβαρύνει όλους στην καταβολή φόρων και όταν είναι να πάρουμε ενισχύσεις , εφαρμόζει όρους και προϋποθέσεις που μας εξαιρούν»
Αναφορά έκανε ο κ. Κουλλιάς και για ένα άλλο θέμα που πλήττει τον κλάδο τους και είναι οι ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία από τα κητώδη και τους λαγοκέφαλους, που προκαλούν σημαντική ζημία στο εισόδημα των ψαράδων. Και γι αυτό το θέμα όπως λέει, οι απαντήσεις που παίρνουν τα τελευταία χρόνια, είναι ότι δεν μπορούν να τους βοηθήσουν λόγω ευρωπαϊκών περιορισμών και κανόνων. Ωστόσο και για αυτό το θέμα η Κύπρος εδώ και πολλά χρόνια δίνει από ευρωπαϊκό κονδύλι αποζημιώσεις.
Με εμφανή αγανάκτηση, ο κ. Κουλλιάς δηλώνει ότι, παρόλο που έχουμε τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ευρώπη, η αλιευτική πολιτική της χώρας μας διαχρονικά είναι τέτοια που οδηγεί σε αφανισμό τον στόλο και τους ψαράδες μας. Γι αυτό και , όπως μας είπε, υπάρχει συσσωρευμένη αγανάκτηση πανελλαδικά και αν τα αιτήματα τους δεν εισακουστούν, θα προχωρήσουν σε ισχυρές κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με την επιστολή επιγραμματικά οι προτάσεις τους είναι οι εξής: 1) Άμεση προκήρυξη πρόσκλησης για ένταξη στο ΕΠΑΛΘ, μόνο για αυτούς που εξαιρέθηκαν από την πρώτη πρόσκληση, είτε γιατί δεν είχαν vms, είτε γιατί είχαν αλλά αποκλείστηκαν λόγω παραβάσεων κλπ. 2) Άμεση ενεργοποίηση του μέτρου που στηρίχτηκε η Κυπριακή κυβέρνηση για αποζημιώσεις από κητώδη-λαγοκέφαλους.