Καυτές ημέρες βιώνουν αρκετές χώρες, από την Ευρώπη έως την Άπω Ανατολή, λόγω του καύσωνα που τις πλήττει, με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές να αναγκάζονται να προχωρήσουν στη λήψη έκτακτων μέτρων.
Φουσκώνουν οι δρόμοι στην Κίνα
Ειδικότερα, δεκάδες κινεζικές πόλεις πλήττονται από καύσωνα με αποτέλεσμα να λιώσουν οι στέγες κάποιων κτιρίων, να λυγίσει τμήμα του οδοστρώματος σε κάποιες περιοχές και οι κάτοικοι να αναζητούν δροσιά σε υπόγεια πολεμικά καταφύγια.
Μέχρι τις 06.00 ώρα Ελλάδος σήμερα, Τρίτη (12/7) 68 πόλεις –περιλαμβανομένης της Σανγκάης και της γειτονικής Ναντζίνγκ– είχαν εκδώσει κόκκινο συναγερμό –το υψηλότερο επίπεδο σε ένα σύστημα προειδοποίησης για καύσωνες τριών βαθμίδων– προβλέποντας θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για το επόμενο 24ωρο.
Η Σανγκάη, η οποία εξακολουθεί να μάχεται για την ανάσχεση σποραδικών ξεσπασμάτων του κορονοϊού, προειδοποίησε τα 25 εκατομμύρια κατοίκους της να προετοιμαστούν για υψηλές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα.
Από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 1873, η Σανγκάη βίωσε μόλις 15 ημέρες με θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν υγειονομικό υπάλληλο με την ολόσωμη στολή προστασίας για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό να αγκαλιάζει μια παγοκολώνα ύψους ενός μέτρου στην άκρη του δρόμου.
Σε ένα τεράστιο πάρκο άγριας ζωής στη Σανγκάη το προσωπικό χρειάστηκε να καταναλώνει οκτώ τόνους πάγου ημερησίως για να κρατάει δροσερά τα ζώα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα τρία «καμίνια» της Κίνας
Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα καλοκαίρι αντιθέσεων αυτό τον χρόνο με καύσωνες που εναλλάσσονται με σφοδρές βροχοπτώσεις προκαλώντας χάος στη χώρα.
Οι αρχές, επικαλούμενες την κλιματική αλλαγή έχουν προειδοποιήσει για πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα από τα μέσα Ιουλίου, κατά παράδοση τη θερμότερη και πιο υγρή περίοδο του έτους.
Σε μια πόλη της επαρχίας της νότιας Κίνας, Τζιανγκσί, ένα τμήμα του δρόμου φούσκωσε τουλάχιστον 15 εκατοστά εξαιτίας της ζέστης, όπως φάνηκε από τα πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η Ναντζίνγκ, ένα από τα τρία «καμίνια» της Κίνας που φημίζεται για τα θερμά καλοκαίρια της, έχει ανοίξει για τους πολίτες τα υπόγεια πολεμικά καταφύγια από την Κυριακή, τα οποία είναι εξοπλισμένα με WiFi, βιβλία, ψύκτες ακόμη και φούρνους μικροκυμάτων. Σήμερα η πόλη εξέδωσε κόκκινο συναγερμό.
Στην Τσονγκίνγκ, το δεύτερο «καμίνι», η στέγη ενός από τα μουσεία της πόλης κυριολεκτικά έλιωσε με τα κεραμίδια μιας παραδοσιακής κινεζικής στέγης να προεξέχουν καθώς από την ζέστη έλιωσε το υλικό που χρησιμοποιείται ως βάση.
Χθες η πόλη εξέδωσε κόκκινο συναγερμό.
Η Τσονγκίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα, έχει επιστρατεύσει υδροφόρες που ρίχνουν νερό στους δρόμους για να τους κρατούν δροσερούς.
Αυτή την εβδομάδα υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία και υπέρυθρη ακτινοβολία αναμένεται να περιβάλλουν την πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, η οποία θεωρείται το τρίτο «καμίνι» της χώρας που πλήττεται περισσότερο από τον καύσωνα.
«Ένα από τα τρία μεγαλύτερα κύματα καύσωνα που έχει βιώσει η Ισπανία από το 1975»
Με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς, η Ιβηρική χερσόνησος δοκιμάζεται και πάλι, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται ότι θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες ημέρες, λιγότερο από έναν μήνα μετά το προηγούμενο κύμα καύσωνα.
Τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν ταυτόχρονα την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα αυτών των φαινομένων.
Ο καύσωνας που ξεκίνησε από την Κυριακή αναμένεται ότι θα κρατήσει 9-10 ημέρες, θα είναι δηλαδή «ένα από τα τρία μεγαλύτερα κύματα που έχει βιώσει η Ισπανία από το 1975», ανέφερε ο Ρουμπέν δελ Κάμπο, ένας εκπρόσωπος της Aemet. Υπενθύμισε εξάλλου ότι τα κύματα καύσωνα έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 12 χρόνια.
Σύμφωνα με την Aemet, οι πιο ακραίες θερμοκρασίες αναμένονται από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη. Η υπηρεσία δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει από τώρα εάν θα σπάσει το απόλυτο ρεκόρ που καταγράφηκε πέρσι τον Αύγουστο στο Μοντόρο και ήταν οι 47,4 βαθμοί Κελσίου.
Επικίνδυνο «κοκτέιλ» καύσωνα και πυρκαγιών στην Πορτογαλία
Στη γειτονική Πορτογαλία ο υδράργυρος έφτασε έως και τους 44 βαθμούς την Κυριακή σε ορισμένες ζώνες, δυσκολεύοντας την κατάσβεση των πυρκαγιών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων, στην κοινότητα Οουρέμ, τέθηκε χθες, Δευτέρα υπό έλεγχο.
Φλέγονται Γαλλία και Γερμανία
Ήδη η νότια Γαλλία και η Γερμανία αρχίζουν να βιώνουν τον καύσωνα με θερμοκρασίες πέριξ των 40 βαθμών Κελσίου ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη Βρετανία με ανάλογες θερμοκρασίες που θα είναι θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή στη χώρα.
Ειδικότερα, ένα νέο κύμα ζέστης πλήττει τη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι σήμερα Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 36-38 βαθμών στην κοιλάδα του Ροδανού και στη συνέχεια η ζέστη θα επεκταθεί προς τα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια. Δεν αποκλείεται από την Κυριακή και μετά να εξελιχθεί σε κύμα καύσωνα (υψηλή θερμοκρασία μέρα και νύχτα). Σύμφωνα με τον Σεμπαστιάν Λεάς, της Météo-France, το φαινόμενο θα διαρκέσει 8-10 ημέρες και η κορύφωσή του αναμένεται «μεταξύ Σαββάτου και Τρίτης», 19 Ιουλίου.
Στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην περιοχή των Βαλκανίων οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και σε ορισμένες περιπτώσεις για θερμοκρασίες που θα είναι δέκα βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της εποχής.
Βρετανικός συναγερμός για «ακραία ζέστη»
Προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» από την επόμενη Κυριακή εξέδωσε χθες και η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας. Η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου στην Αγγλία και σε μέρος της Ουαλίας.
Οι θερμοκρασίες ήδη από τις αρχές αυτής της εβδομάδας είναι υψηλότερες από τις αναμενόμενες για την εποχή.
Μάλιστα, τα βρετανικά συνδικάτα προέτρεψαν τις εταιρείες να επιτρέψουν στο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι.
Το Συνέδριο των Συνδικάτων ζητά μια απόλυτη μέγιστη εσωτερική θερμοκρασία 30 C (86 F) – ή 27 C (81 F) για όσους κάνουν επίπονες εργασίες – για να υποδείξει νομικά πότε πρέπει να σταματήσει η εργασία. Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημο όριο, όπως μεταδίδει η Daily Mail.
Ζητούν επίσης οι εταιρείες να επιτρέπουν στο προσωπικό να έρχεται νωρίτερα ή να μένει αργότερα για να «αποφύγει τις ασφυκτικές και δυσάρεστες συνθήκες της μετακίνησης στις ώρες αιχμής».
Τα δεδομένα συμφόρησης δείχνουν ότι περισσότερο προσωπικό εργάζεται από το σπίτι αυτή την εβδομάδα – με τα στοιχεία για τις πρωινές ώρες αιχμής για Λονδίνο να αποκαλύπτουν ότι η κίνηση μειώθηκε ελαφρώς.
Το RAC έχει προειδοποιήσει τους αυτοκινητιστές σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία να «σκεφτούν προσεκτικά πριν οδηγήσουν και να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν μια βλάβη», όπως να ελέγξουν τη στάθμη του ψυκτικού υγρού και του λαδιού, προσθέτοντας: «Αν οι θερμοκρασίες φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, τότε οι άνθρωποι θα πρέπει να αμφισβητήσουν την απόφασή τους να οδηγήσουν εξαρχής».
Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάγεται στις 25 Ιουλίου 2019 και ήταν οι 38,7°C που καταγράφηκαν στον βοτανικό κήπο του Κέιμπριτζ, στην ανατολική Αγγλία. Με βάση ορισμένα μοντέλα πρόβλεψης, ίσως το Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα να ξεπεραστεί το όριο των 40 βαθμών σε ορισμένες περιοχές της χώρας.