Μπορεί η Κέιτ Μίντλετον να έχει μία ιδιαίτερα κομψή σιλουέτα, υπάρχει όμως ένα γλυκό, στο οποίο, σύμφωνα με μαρτυρία, δεν μπορεί να αντισταθεί. Βλέπετε και οι γαλαζοαίματοι έχουν τις αδυναμίες τους!
Η αποκάλυψη μάλιστα ήρθε όταν ο σεφ του Sam’s Cafe, Darren Watson, ενημερώθηκε για την επίσκεψη του William στο campus του πανεπιστημίου.
Ο σεφ έκανε μία έρευνα και ανακάλυψε ότι το αγαπημένο γλυκό της Kate Middleton είναι η καραμελόπιτα ή αλλιώς, το Sticky Toffee Pudding.
Εξαιρετική καραμελόπιτα πάντως φτιάχνει και ο Άκης Πετρετζίκης
Για το κέικ
350 γρ. νερό, ζεστό
2 κ.σ. καφέ, στιγμιαίο
300 γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
5 αυγά, μεσαία
230 γρ. καστανή ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
10 γρ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
Για το toffee
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 λοβό βανίλιας
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τον καφέ και ανακατεύουμε να λιώσει ο καφές. Βάζουμε τους χουρμάδες, καλύπτουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 12 ώρες να μουλιάσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ για να πολτοποιηθούν και αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το βούτυρο σε δόσεις.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στο μίξερ, αλάτι και το μείγμα από τους χουρμάδες. Χτυπάμε για 1 λεπτό να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 28 εκ. και ψήνουμε 40-50 λεπτά.
Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το toffee
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τον λοβό βανίλιας και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί καλά.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε το 1/5 από τη ζάχαρη στο τηγάνι και αφήνουμε να λιώσει. Βάζουμε άλλη μια δόση από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης. Μόλις λιώσει βάζουμε άλλη μια δόση ζάχαρης και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γίνει καραμέλα.
Μεταφέρουμε την καυτή κρέμα γάλακτος μέσα στο τηγάνι με την καραμέλα, βάζουμε αλάτι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με μια σπάτουλα σιλικόνης για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και γίνει μια παχύρευστη καραμέλα.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ζεσταίνουμε ένα κομμάτι στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 λεπτό σκεπασμένο με μεμβράνη.
Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το ζεστό toffee.