Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και αυτό που απασχολεί τους χιλιάδες εκδρομείς, που αναμένεται να πουν το “Χριστός Ανέστη” εκτός πόλης, είναι τι καιρό θα κάνει το Πάσχα.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε μια πρώτη εκτίμηση, τονίζοντας πως ο καιρός το Πάσχα θα είναι άστατος, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, λόγω αλλαγής στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.
Από την πλευρά του ο Νίκος Καντερές σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει πως με βάση τα στοιχεία από το 1973 έως το 2023 «στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και λίγες ημέρες μετά τη Κυριακή του Πάσχα είναι αδύνατο να μην έχουμε μία μεταβολή του καιρού».
Προσθέτει ακόμα πως ο Μάιος είναι κατεξοχήν μήνας αστάθειας και ότι στη διάρκεια των θερμών ωρών εκδηλώνονται καταιγίδες που συνοδεύονται από κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Καντερέ για τον καιρό την Κυριακή του Πάσχα:
«Πώς θα είναι ο καιρός τη Κυριακή ου Πάσχα;
Με βάση τις καιρικές συνθήκες, σε ό,τι αφορά στη θερμοκρασία και τη βροχή, που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια από 2023 έως 1973, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα κάνουμε μία εκτίμηση του καιρού, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προγνωστικοί χάρτες για τις 5 Μάϊου.
Αθήνα
Η κανονική τιμή της μεγίστης θερμοκρασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα είναι 26 βαθμοί. Με απόκλιση 3 βαθμών υπήρξαν 10 χρόνια με μέγιστες θερμοκρασίες από 29 βαθμούς και άνω με τρία χρόνια τους 31 και ένα τους 34 βαθμούς το 1973!!
Σε ό,τι αφορά στις μικρότερες μέγιστες υπήρξαν 13 χρόνια από 23 βαθμούς και κάτω με δύο 19 και ένα χρόνο 17 Βαθμούς!!
Στη διάρκεια των 50 ετών έβρεξε στις 5 Μαΐου 10 φορές.
Θεσσαλονίκη
Με κανονική τιμή τους 23 βαθμούς. Υπήρχαν 12 χρόνια με μέγιστες θερμοκρασίες από 27 βαθμούς και άνω με τη μεγαλύτερη τους 33 βαθμούς το 1973.Εκείνη το έτος το θερμόμετρο έδειξε 35 στη Τρίπολη και 34 βαθμούς στη
Λαμία
Οι μικρότερες μέγιστες ήταν πέρυσι με 12 βαθμούς και βροχή και το 2011με 14 βαθμούς. Στη διάρκεια 11 ετών έβρεξε.
Ο Μάιος είναι κατεξοχήν μήνας αστάθειας και στη διάρκεια των θερμών ωρών εκδηλώνονται καταιγίδες που συνοδεύονται με κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις΄.
Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και λίγες ημέρες μετά τη Κυριακή του Πάσχα είναι αδύνατο να μην έχουμε μία μεταβολή του καιρού. Ίδωμεν.»